Deze 12 dingen zijn onmisbaar in je backpack

Bikini’s, handdoeken, toiletspullen: inpakken voor een vakantie is altijd lastig. Wat moet je in hemelsnaam allemaal meenemen? En vooral hoeveel? Ook ik zat een aantal maanden geleden met dit dilemma te staren naar mijn rugzak. Bang om dingen te vergeten streepte ik obsessief allerlei paklijsten af. Maar bij terugkomst van drie maanden reizen door Azië waren er maar een paar dingen die, naast kleding, absoluut onmisbaar waren in mijn backpack. En dat waren deze 12 items:

1. Desinfecterende handgel

Hygiëne zoals we dat in Nederland kennen is niet overal in de wereld normaal. Tijdens het backpacken hoef je dan ook niet te schrikken van gore wc’s, vies bestek, gek ruikend openbaar vervoer en onhygiënische zeepvaatjes. Handgel is daarom een onmisbaar item in je backpack en vooral in je daypack. Altijd handig voordat je gaat eten of nadat je uit een openbaar toilet komt.

2. Slaapmasker en oordoppen

Gesnurk op hostel slaapzalen: je gaat eraan wennen tijdens het reizen. Maar niets is op zo’n moment fijner dan oordoppen in kunnen doen. Ook een slaapmasker is handig om mee te nemen naar bed. Niet al je medereizigers zijn even subtiel met het aandoen van het licht midden in de nacht. Ook altijd fijn om te gebruiken tijdens lange bus- of bootreizen.

3. Reistabletjes

Wegen vol bochten en chauffeurs die rijden alsof ze autocoureur zijn: welkom op reis. Het innemen van een reistabletje voordat je aan een busreis begint is daarom altijd wijs. Dat scheelt je een sprintje naar de (bus)toilet.

Lees ook: Met deze tips wordt vrienden maken op reis een makkie

4. Lakenzak

Op reis ga je onwaarschijnlijk kennis maken met de bedbug, oftewel de bedwants. Deze kleine beestjes houden zich op in hostelbedden en nestelen zich vervolgens in je kleding om je te bijten. En zo snel als ze komen: zo lastig is het om van bedbugs af te komen. Voorkomen is echter niet zo ingewikkeld als je een lakenzak gebruikt. Een lakenzak is, zoals de naam al zegt, een zak waarin je gaat liggen tussen de lakens. Hierdoor kunnen er geen viezigheden of beestjes van de lakens op jou terecht komen. Ook handig in bedden met onhygiënische vlekken of treinbedjes die door 100 mensen per dag worden gebruikt.

5. Diarreeremmers en ORS

Nieuw pittig eten, slechte hygiëne en veel alcohol: het perfecte recept voor diarree. Helaas is diarree niet onbekend voor de meeste backpackers. En diarreeremmers zijn op dat moment je redder in nood. Vooral als je toevallig net die dag 15 uur in een bus moet zitten. Om uitdroging tijdens deze dagen te voorkomen is een zakje ORS geen overbodige luxe. Deze zout- en suikeroplossing voeg je toe aan een flesje water en zorgt ervoor dat je meer vocht vasthoudt en niet teveel stoffen te kort komt.

6. Pet of hoed

Altijd lekker die felle zon en warmte tijdens een dagje aan het strand. Maar in het buitenland schijnt de zon vaak nét iets harder dan we gewend zijn in Nederland. Het gebruik van een pet of een hoed is een goede voorzorgsmaatregel om een zonnesteek te voorkomen. Ook handig als je gaat hiken of een dagtour gaat maken.

7. Wereldstekker

Over de hele wereld zijn de stopcontacten anders en dat kan soms nogal wat problemen opleveren op reis. Een wereldstekker is daarvoor de ultieme oplossing! Deze stekker past zich aan het stopcontact aan, waardoor jij overal je telefoon kan opladen.

8. Flightback of regenhoes

Om te voorkomen dat je backpack drijfnat wordt tijdens een tropische regenbui is het gebruiken van een regenhoes geen overbodige luxe. Ook een flightback is ontzettend praktisch tijdens het backpacken. Op de luchthaven is het handig dat de 101 touwtjes van je backpack niet verstrikt raken. Maar daarnaast is het vooral fijn ter bescherming tegen dieven op het vliegveld en tijdens bus- of bootreizen.

Lees ook: Olifant rijden en pingpongshows: hoe verantwoord reis jij?

9. Cijferslot

In veel hostels krijg je gratis een kluisje waarin je persoonlijke spullen als je paspoort of je telefoon kwijt kan. En dat is altijd slim om te doen als je op een slaapzaal met 10 andere mensen slaapt. Neem daarom je eigen cijferslotje mee vanuit Nederland. Dan kan je nooit een sleuteltje kwijtraken en hoef je geen slotje te huren. Je kan het slotje ook goed gebruiken om je flightback af te sluiten tijdens het reizen.

 10. Toiletpapier

In veel landen gebruiken ze water om hun billen af te spoelen, waardoor er niet altijd wc papier voor handen is. Een rol toiletpapier is daarom onmisbaar in je daypack als je op reis bent.

11. Sneldrogende handdoek

Tijdens het backpacken blijf je vaak maar kort op dezelfde plek rondhangen, waardoor er niet altijd tijd is om je handdoek uitvoerig te laten drogen. Een oplossing daarvoor is de sneldrogende handdoek. Deze prop je na een paar uurtjes weer droog in je rugzak!

12. Muggenspray

Niets is vervelender dan het hebben van tientallen muggenbulten. Muggenspray is daarom iets wat je absoluut niet wilt vergeten in je backpack. Al is het alleen maar om het feit dat een gebruind lichaam vol rode bulten geen gezicht is. Of om ziektes als Malaria en Dengue te ontlopen.

Hopelijk heb je dankzij dit lijstje weer wat reisartikelen van je lijstje kunnen afstrepen. Er waren uiteindelijk ook enkele items in mijn backpack die ik de gehele drie maanden niet heb aangeraakt. Bijvoorbeeld mijn regenjas, die ik nooit mee had op momenten dat het regende. Of de klamboe, die altijd al aanwezig was in hostels. Allemaal meegenomen onder het motto: ‘Better safe than sorry!

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.