De officiële ov-etiquette: zo ben je geen lul in het openbaar vervoer

Lang leve het openbaar vervoer! Vooral als je geen rijbewijs hebt (zoals ik). Hoewel ik allang blij ben als de trein op tijd vertrekt en ik van A naar B ben gebracht, erger ik me elke rit weer dood aan hetzelfde gedrag. Zelf ben ik te schijterig om mensen er op aan te spreken (verder dan een paar eyerolls en diepe zuchten ga ik niet). Daarom leek het mij hoog tijd voor een algemene ov-etiquette met daarin precies hoe je je wel en niet moet gedragen.

  1. Stop met luid bellen

Ik raad je eigenlijk aan om dit volledig te laten. Als je gebeld wordt en je weet dat het een kort telefoontje wordt, dan is dat natuurlijk prima. Maar ga niet uitgebreid je weekend bespreken. Niemand hoeft te weten met wie Annelies zaterdagnacht heeft liggen vozen. Echt niemand. 

  1. Zet het volume van je muziek niet asociaal hard

Lange ritten worden beter met muziek, dat ontkent niemand. Maar er is niks irritanter dan gedwongen mee te moeten luisteren met de Shower Song-playlist van Spotify. Zet het volume gewoon op een schappelijk niveau en zorg dat niemand er last van heeft.

  1. Let een beetje op je kinderen

Kinderen moeten ook met het openbaar vervoer, zo is het nou eenmaal. Maar kun je ze AUB een beetje in bedwang houden? Rennende kinderen en videospelletjes die op het hoogste volume worden gespeeld, halen bij mij het bloed onder mijn nagels vandaan. En dan kan ik er niks aan doen als mijn voet ‘per ongeluk’ uitsteekt en jouw hysterische kind tackelt. 

  1. Eet geen dingen die ontzettend stinken

Friet, broodjes ei, pindakaas: bewaar dit voor thuis. Want terwijl jij culinair geniet, gaan jouw medepassagiers bijna van hun stokje door de meur.

  1. Houd je schoenen (en sokken) aan

Persoonlijk begrijp ik echt niet waarom je per se in de trein je schoenen én sokken uit moet doen, dus ook hier krijg je geen begrip. Houd gewoon al-tijd je schoenen aan, want het is goor. Punt uit. Ooit zag ik een man ongegeneerd aan zijn eigen tenen pulken en toen ging ik bijna ter plekke over mijn nek. Dat gun je toch niemand?

  1. Houd je bek in de stiltecoupé

Waarom deze regel nog uitleg behoeft, is mij een groot raadsel. Maar toch blijkt elke keer weer dat niet iedereen begrijpt dat je stopt met praten wanneer je de stiltecoupé inloopt. Sommige mensen (zoals ik) willen bijvoorbeeld studeren, werken of gewoon rustig een boek lezen. In zo’n situatie is het bijzonder irritant als je door mijn gedachten heen tettert. Vooral omdat ik dan weer een bitch lijk wanneer ik jou op je asociale gedrag wijs.

  1. Bewaar intimiteiten voor in de slaapkamer

Laten we hier even een duidelijke grens stellen: kusjes en knuffels zijn oké, tongzoenen en het aanraken van elkaars geslachtsdelen niet. Klinkt misschien logisch, voor veel mensen is dit het niet.

  1. Sta op voor ouderen/zwangere vrouwen

Als jij zonder moeite acht uur lang loopt te hossen in de kroeg, ben je best in staat om op te staan wanneer een ouder persoon of zwangere vrouw een plek nodig heeft. Dat is alles wat ik er over te zeggen heb.

  1. Haal je tas van de stoel als er bijna geen plek meer is

Waarom dit irritant is? Omdat ik een godsvermogen betaal om met de trein te mogen reizen en jouw tas volgens mij niet. Geen kaartje = geen plek.

  1. Ga niet voor de ingang staan als er nog mensen uitmoeten

We willen allemaal een goed plekje in de trein, maar die kans vergroot je niet door de ingang te blokkeren voor mensen die eruit moeten. Je moet hoe dan ook wachten totdat zij de trein hebben verlaten. Neem liever je tijd en gun het die mensen dat ze zich niet eerst door een mensenmassa heen moeten beuken.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.