Unsplash

De lichtpunten van 2017: het was niet allemaal negatief

2017 was geen geweldig jaar, laten we het daar over eens zijn. Veel mensen zullen het een rampjaar noemen, omdat bijna al het nieuws negatief was. En dat is niet gek, want uit onderzoek is gebleken dat mensen slecht nieuws beter en langer onthouden. Al de positieve dingen die in 2017 gebeurden, zul je dus bijna niet meer herinneren. Nou bestond 2017 wel uit flink wat nare dingen, zoals (bijna) alles wat Trump deed, meerdere natuurrampen en aanslagen, maar er zijn altijd lichtpuntjes te vinden. Hierbij alle positieve dingen – hoe groot of klein ook – die 2017 iets minder vreselijk maakten.

Mensenrechten

Het homohuwelijk is legaal in 23 landen

Oké, ja, 23 van de 195 landen is nog steeds erg weinig, maar toch zijn er in 2017 twee landen bijgekomen waar het homohuwelijk legaal is. Duitsland en Taiwan maakten dit jaar de overstap. In Australië is er voor het homohuwelijk gestemd, maar daar moet het nog doorgevoerd worden. In Oostenrijk is geregistreerd partnerschap voor homoseksuelen al mogelijk, in 2019 wordt het huwelijk waarschijnlijk ook legaal.

https://twitter.com/MarvinKolk/status/880696164475121666

In Ierland is de eerste openlijk homoseksuele premier gekozen

Leo Varadkar, de premier van Ierland, is naast de eerste openlijk homoseksuele premier, ook de jongste ooit. Zijn voorganger was 66, hij is 38. Een best verschil. Daarnaast is hij de eerste regeringsleider met een migratieachtergrond, zijn vader is namelijk een Indiase immigrant.

In Saudi Arabië mogen vrouwen binnenkort autorijden

Het was hier tientallen jaren verboden voor vrouwen om een auto te besturen. Nou ja, technisch gezien was dat niet per se verboden, maar ze mochten geen rijbewijs halen. Vanaf juni 2018 is dat wel mogelijk. Zodra dat ingaat, is er geen land meer ter wereld waar vrouwen niet mogen autorijden.

Lees ook: 8 dingen om in 2018 te doen, die je dit jaar niet durfde

Natuur

Sneeuwluipaarden en grizzlyberen zijn niet meer met uitsterven bedreigd

De lijst van dieren die met uitsterven bedreigd worden is lang, heel lang. Op die lijst staan 25.062 diersoorten, om precies te zijn. Maar in 2017 zijn gelukkig twee soorten van die lijst afgehaald. Grizzlyberen stonden sinds 1975 op de lijst, sneeuwluipaarden sinds 1972. Ze zijn nu niet meer bedreigd, maar kwetsbaar. Het gaat langzaam, maar we komen er wel!

Het gat in de ozonlaag is kleiner geworden

Het gat in de ozonlaag is op dit moment het kleinst sinds 1988. Het gat was dit jaar 19,6 miljoen vierkante kilometer, in 2000 was het gat 29,86 miljoen vierkante kilometer – het grootste ooit.

Foto: UnsplashFoto: Unsplash

Ziektes

Er is mogelijk een nieuwe behandeling voor ALS

Dankzij de Ice Bucket Challenge is er heel veel geld opgehaald voor het onderzoeken van de ziekte ALS. Bij mensen met ALS worden motorische cellen in de hersenen en de ruggengraat beschadigd door gliacellen. Wetenschappers uit Israël hebben een manier ontdekt om de activiteit van gliacellen te verminderen en zo de levensverwachting van iemand met ALS te verhogen.

De levensverwachting van iemand met HIV is bijna hetzelfde als iemand zonder HIV

Dankzij nieuwe medicijnen en therapieën is de levensverwachting van iemand met HIV verhoogd met meer dan tien jaar. Een twintigjarige die na 2008 aan de behandeling tegen HIV begon, wordt nu gemiddeld 78 jaar oud.

Gezondheid

Steeds minder tienermeisjes worden zwanger

Nederland heeft het laagste aantal tienermoeders in de EU, namelijk 3,2%. In 2016 kregen 1.492 tieners een kind, 78 minder dan in het jaar daarvoor.

Laten we er met z’n allen voor zorgen dat 2018 nog veel meer, en veel grotere positieve dingen met zich mee brengt. Als je je goede voornemens goed op ’n rijtje hebt, kun je er al aan meewerken. Als je je nou nooit aan je voornemens kunt houden, kijk dan even hier naar hoe het wél gaat lukken. Succes & happy new year!