Daten is net als solliciteren. Foto: Unsplash

Daten werkt beter wanneer je doet alsof het een sollicitatie is

Je gaat daten met een Tindermatch, oud-klasgenoot of persoon die je tegenkwam in de kroeg. Helaas staat bij het woord ‘daten’, het zweet nog net niet op je voorhoofd: het is altijd één groot drama. Maar hoe zorg je er nou voor dat eindelijk eens vlekkeloos verloopt?

Simpel: behandel de zoektocht naar de grote liefde hetzelfde als de zoektocht naar de perfecte baan.

Althans, dat beweert recruiter Dandan Zhu. Ze zegt dat het zoeken naar een perfecte match hetzelfde is als het vinden van de perfecte kandidaat voor een werkgever. En aangezien het vinden van de liefde van je leven geen makkelijke klus is, houden we graag alle opties open! Maar hoe vind je die perfecte baan, uhh.. grote liefde dan?

1. Noteer je doelen voor het daten

Je brengt je carrière in kaart, dus het is belangrijk ook de perfecte date in kaart te brengen. Maak een lijst met dingen waar je naar op zoek bent in een partner, dan kun je gelijk checken of je potentiële nieuwe vlam aan al je eisen voldoet. Zorg er wel voor dat deze lijst niet overdreven lang wordt. Dan weet je zeker dat je altijd alleen blijft, en dat is niet wat je wil toch?

2. Scan je date uitgebreid op sociale media

Voordat je op date gaat, is het belangrijk grondig onderzoek te doen op social media. “Als het gaat om daten, hebben we de neiging om te zoeken naar mensen die op ons lijken”, zegt Zhu. “De online voetafdrukken komen overeen met de vraag of deze persoon de moeite waard is om te ontmoeten.”

3. Ga koffie drinken, niet samen eten

Net als bij een sollicitatiegesprek doe je er verstandig aan om niet samen te eten (lees: eten kan gewoon echt behoorlijk awkward zijn). “Als je een koffiedate van 30 minuten inroostert, heb je genoeg tijd om te besluiten of je deze persoon nog een keer wil zien. Dat bespaart tijd en geld”, aldus Zhu.

4. Stel strategische vragen

Volgens Zhu moet je open vragen stellen, zodat mensen zich kunnen uitdrukken. Stel, je wil weten hoe jouw date over vrouwen denkt, vraag dan niet: “Respecteer je vrouwen?”, maar vraag: “Hoe is de relatie met je moeder?”

5. Een proeftijd

Als je begint bij een baan, heb je meestal een proeftijd. Hierin kunnen jij en je werkgever zonder reden aangeven om de match te stoppen. Een perfecte regel voor het ‘uitproberen’ van je date!
Proeftijd niet doorstaan? Dan begin je toch gewoon weer opnieuw. 😉
Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.