Pexels

Jaaroverzicht: dit wordt het belangrijkste nieuws van 2018

Je bent nog aan het nagenieten van je wilde Oud en Nieuw, en het kerstgevoel is stiekem nog niet helemaal weg. Maar het jaar is dan toch echt begonnen en dus gaan we kijken wat je de komende tijd in het nieuws kan verwachten. Want ben je ook niet mega benieuwd wat 2018 in petto heeft? Ik wel. Dus hier alle belangrijke en interessante dingen die in 2018 zullen gebeuren op een rij.

Januari, februari en maart

We beginnen het jaar vol gas voor alle partyboys en girls in het noorden want Leeuwarden is dit jaar culturele hoofdstad van Europa. Als dat geen feest wordt… Nou ja, geen idee eigenlijk. Maar het is wel leuk. Iets anders leuks zijn de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea van 9 tot 25 februari. Gezellig. Nog een leuk ding om naar uit te kijken is dat, als alles goed gaat, er een nieuwe hogesnelheidstrein van Nederland naar Londen gaat: de Eurostar. Toch iets makkelijker (en goedkoper) voor je stedentrip.

Maar goed, er gebeurt natuurlijk genoeg serieus. Zo komt Nederland voor het eerst in 18 jaar bij de VN-Veiligheidsraad. Hier mogen we dus een jaar lang mee brabbelen. Als je van rechtvaardigheid houdt, is het begin van het jaar een goede tijd voor je: 10 januari begint de zaak tegen Michael P., verdacht van moord op en verkrachting van Anne Faber, 28 januari wordt de verdachte van de moord op de 14-jarige Savannah berecht, en na maanden vertraging begint 5 februari de rechtzaak tegen Holleeder.

Ben je ook al klaar voor de Gemeenteraadsverkiezingen? Deze zijn op 21 maart. Op 18 maart zijn er ook verkiezingen, maar dan in Rusland. Wordt Poetin weer herkozen? Sowieso ga je hier veel over horen.

Lees ook: De politiek is saai en ingewikkeld, maar zo weet je op wie je moet stemmen

April, mei en juni

Feest! 19 mei trouwt prins Harry met Meghan Markle. Zin iiin. Nog meer feest: het eerste lustrum van koning WillempieEn wat dacht je van de Giro waar Dumoulin z’n titel kan verdedigen. En weet je waar? Het begint in Israël. Maar dat is in deze tijd niet het enige leuke sportmoment: 14 juni begint het WK Voetbal. Wel zonder Nederland, maar ik sta wel voor België. Die hebben lekker bier en best mooie shirts.

Ook een pittig belangrijk moment: Ierland mag in een referendum uitspreken over abortus. Daarnaast begint in mei het hoger beroep tegen Wilders. Wat zou er uitkomen? Nog een beetje goed nieuws: 25 mei gaat de nieuwe privacywet in, waardoor het makkelijker is om je eigen data in te zien. Veel nieuws kun je ook rond het einde van juni verwachten over de EU-top en een hervorming van de eurozone.

Juli, augustus en september

Goede maanden voor Amsterdammers: op 22 juli gaat na vijftien jaar de Noord-Zuidlijn eindelijk open. Ook voor fans van atletiek trouwens, want begin augustus maakt Nederland veel kans op medailles in Berlijn op het EK. Eerlijk: verder gebeurt er wel een hoop, maar niks interessants voor ons. Of je bent natuurlijk heel benieuwd naar de nieuwe Mexicaanse president.

Oktober, november en december

Het eindakkoord over de Brexit ligt naar verwachting in oktober op tafel. Op 29 maart 2018 ligt namelijk de deadline. Ze hopen op een handelsakkoord, maar pittig weinig kans volgens deskundigen. Nog een internationaal politiek momentje: 6 november zijn in Amerika de midterms. Als bij deze congresverkiezingen Trumps partij het slecht doet en de Democraten hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat terugkrijgen, kan dat slecht zijn voor Trumps invloed.

In deze maanden gaat China ook nog naar de achterkant van de maan want waarom niet, en wordt in Polen concrete afspraken gemaakt over het Parijse klimaatakkoord. Werd tijd zullen we maar zeggen.

Lees ook: Trump stapt uit Klimaatakkoord: “Als iemand die van het milieu houdt, kan ik het niet steunen”

Nog wat algemene nieuwsthema’s:

  • De relatie tussen de VS en Noord-Korea zal headlines blijven domineren;
  • De economie zal aantrekken;
  • Vermoedelijk wordt de eerste ‘downloadboete’ uitgedeeld aan mensen die illegaal films downloaden.

Laat 2018 maar komen!