shark

Waarom ik doodsbang, maar ook zwaar gefascineerd ben door haaien

Of ik haaien eng vind? Ja! Maar toch kan ik niet stoppen met naar ze kijken. Ik denk dat ik wel kan zeggen dat ik geobsedeerd ben door haaien. Ik wil ze niet tegenkomen, maar hoe fascinerend zijn ze van een afstandje of in video’s? Een rare bezigheid van mij is dat ik uren kan rondstruinen op YouTube op zoek naar toffe haaienfilmpjes. Als ik een avondje met vriendinnen ben kan ik makkelijk voorstellen om een haaienfilm te kijken in plaats van een zoetsappige Nicholas Sparks-film zoals The Notebook. Natuurlijk heb ik het dan niet over overdreven films zoals Sharknado, waar er tornado’s van haaien ontstaan in de lucht. Waar komt dit vandaan?

In november vertrok ik samen met mijn vriend naar Kaapstad om daar een paar maanden te wonen en te werken als digital nomads. Eén van de thuishavens van de great white, een haai die ook gevaarlijk kan zijn voor mensen.

Zodra ik het wat in ga, begint het alarm te loeien

Ik moet zeggen dat mijn fascinatie toen een klein beetje over ging in angst, want we gingen surfen op een plek waar ze dus Shark Spotters hebben. Mensen die bovenop de berg staan bij het water en de hele dag met een verrekijker op zoek zijn naar schaduwen van haaien. Spot er iemand een haai? Dan gaat het alarm af en is het de bedoeling dat iedereen zo snel mogelijk het water uit gaat. Dit omdat er vaker iemand is aangevallen door een haai. Je zou denken dat surfen voor de kust van Zuid-Afrika iets meer geruststellend zou zijn.. Of misschien toch niet?

Dreigend door het water

In de auto met wat vrienden in de auto naar Muizenberg hadden we het over surfen en het alarm, dat maar vrij weinig af gaat. Mijn vriendin vertelde dat het ‘maar’ eens in de paar maanden gebeurt. Mijn antwoord: “Let op, zodra ik in het water ga, gaat het alarm loeien.” En.. ja hoor! We waren lekker aan het surfen (lees: poging tot) en ineens hoorde ik een hard geluid. Ik legde niet meteen de link, maar na een paar minuten dacht ik: shittttttt, haai!

Iedereen ging op zijn dooie gemak het water uit en ik ging mee in die kalmte. Zodra ik op het strand stond kwam pas het besef: wow, misschien was er net wel een haai van zo’n acht meter vlakbij ons. Grote scherpe tanden, een flink boze kop en een schuddend lichaam wat zich dreigend door het water beweegt.

Een next level haaienplekje is Gansbaai. Gansbaai ligt op twee uurtjes rijden van Kaapstad en de plek waar de meeste haaien zitten. Hier kun je zelfs shark cage diving doen. Het is letterlijk wat je denkt dat het is. Je gaat in een kooi het water in en grote witte haaien worden gelokt. Persoonlijk snap ik er niks van waarom mensen dit überhaupt overwegen. Ik vind het drie keer niks dat ze haaien boos maken en lokken. Je verstoort de leefomgeving en in plaats van dat je ze kunt bewonderen, komen ze agressief op je af. Hartstikke leuk. Not!

Puntje van mijn stoel

Uit mijn verhaal kun je denk ik wel herleiden dat haaien mij aardig bezig houden, misschien wel dagelijks. Herkent iemand zich hier in? Een obsessie voor haaien? Niet in de buurt willen komen, maar wel uren kunnen kijken naar bijvoorbeeld films als ‘Jaws’, ‘47 Meters Down’ en ‘The Shallow’? Toen ‘The Meg’ laatst in de bioscoop kwam zat ik direct op het eerst mogelijke moment in de zaal. Op het puntje van mijn stoel natuurlijk. Vind je haaienfilms ook tof? Dan is ‘The Meg’ echt een aanrader.

Anderen lazen ook: Bang in het donker op je 19e, kan dat wel?

Hoe ontdek je nou of je net zo’n freak bent als ik? Kijk wat trailers van haaienfilms en bizarre filmpje op YouTube en zie of jouw adrenalinelevel ook stijgt naar standje parachute-springen-ook-al-zou-ik-dit-nooit-doen. Dan zou ik aansluiten bij de ultieme haaienfreak-club. Oh, en voor de echte extremisten: vrij nemen tijdens Shark Week op Discovery Channel!

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.