Unsplash

12x waarom iedereen een tijdje in het buitenland zou moeten wonen

Drie jaar geleden was ik met mijn vriend een weekendje weg naar Valencia. Bij hem begon het vanaf dat moment al te kriebelen: hij wilde in Valencia wonen. En hoewel hij het heerlijk vond om hierover te fantaseren, gaf mij dat alleen maar paniekaanvallen. Ik kreeg stress van het feit dat ik mijn vertrouwde thuis ‘moest’ verlaten voor een nieuwe stad. In een land waar ik de taal niet spreek en waar ik niemand ken.

Op het moment van schrijven hang ik op de bank, in ons appartement in Valencia. Alle deuren open omdat het zo warm is en met een volle buik van de late lunch – paella aan het strand. Klinkt als het goede leven, niet? Inmiddels wonen we hier nu bijna een half jaar. En dat is wel een momentje waard om terug te blikken op wat ik hier allemaal geleerd heb. Best veel eigenlijk. Dus mocht je nog twijfelen om een tijdje in het buitenland te gaan wonen, lees dan vooral even verder. Want een ding is zeker: ik kan het iedereen aanraden.

1. Je wordt volledig uit je comfortzone gehaald

En dat is soms eigenlijk best wel lekker. In Amsterdam had ik het best goed voor elkaar: ik had een mooi huis op een ideale plek, de leukste vrienden en familie in de buurt. En dat waardeer je eigenlijk alleen maar meer door hier fysiek afstand van te nemen.

2. Je leert een nieuwe cultuur

Hoewel Spanje natuurlijk niet erg ver van huis is, en ik misschien niet had verwacht dat deze cultuur echt shockend zou zijn (is het ook niet), leer ik er wel veel van. Zo is de lunch heilig hier, is de zondag een echte familiedag en zijn er heel wat bijzondere (en aparte) tradities. Daar kunnen de Nederlanders nog wel een puntje aan zuigen wat cultuur betreft.

3. Je leert een nieuwe taal

Het doel om hierheen te gaan was om onder andere Spaans te leren. Daarmee ben ik aardig op weg, maar ik ben nog niet waar ik wil zijn. Daarom ga ik binnenkort nog een cursus Spaans doen om uiteindelijk vloeiend Spaans te kunnen spreken. Of bijna dan. Eerder ga ik niet terug naar Nederland.

4. Je leert nieuwe mensen kennen

Door alles in Nederland achter te laten, moet je wel op zoek naar nieuw sociaal contact. En daar kunnen mooie vriendschappen uit ontstaan. Je gaat op zoek naar andere mensen, want anders kun je je best snel eenzaam voelen. Ik deed dat bijvoorbeeld door te werken in een co-working space.

5. Je leert op je bek gaan

Je bent hier alleen en dat kan soms best lastig zijn. Maar dat brengt je wel op het volgende puntje…

6. Je waardeert meer wat je hebt

En daar bedoel ik niet per se echte spullen mee. Want vriendschappen zijn ook super waardevol. En dat ga je misschien wel pas echt waarderen als je daar vanaf een afstandje naar kunt kijken.

7. Je leert jezelf heel goed kennen

Dat is iets moois van een tijdje uit je comfortzone zijn: je weet steeds beter wie je zelf bent. Ik heb hier pas echt de tijd gehad om na te denken over de dingen die ik wil doen, om hier vervolgens doelen voor te stellen en deze na te leven.

8. Je leert te leven in het nú

Toen ik nog maar een paar weken in Valencia woonde, besefte ik hoe gehaast het leven in Nederland is. Ik was altijd bezig met het volgende en kon in de ochtend al druk zijn met het bedenken van het avondeten. Hier bedenk ik soms zelfs om 20.00 uur pas wat we gaan eten (de lunches zijn echt heel uitgebreid). Dat is slechts een klein voorbeeldje, want in principe leef je met alles wat je doet hier meer in het nu.

9. Je maakt je minder druk om dingen

Je leert ook om meer te ontspannen en om je minder druk te maken om bepaalde dingen. Je leert dat bepaalde dingen eigenlijk helemaal niet belangrijk, of de moeite waard zijn om je druk te maken. Dat kan in het begin vrij moeilijk zijn, maar vooral heel leerzaam.

10. Je leert wat echt belangrijk voor jou is

Door je minder druk om de kleine dingen te maken, leer je pas echt wat belangrijk voor jou is. Dat kunnen grote of kleine dingen zijn. Ik vind het vooral belangrijk om te doen waar ik me goed bij voel en waar ik echt gelukkig van word. En ik denk niet dat ik dat had gevonden als ik in Amsterdam was blijven wonen.

11. Je ziet het grotere plaatje

Omdat je leert wat echt belangrijk voor jou is, kun je ook een stuk gemakkelijker het grotere plaatje zien. Hier werd voor mij vooral duidelijk wat ik wel, of juist niet wilde in mijn leven. En hier heb ik de tijd om plannen te maken om deze dingen waar te maken.

12. Het geeft je zelfvertrouwen

Een mooie afsluiter voor dit lijstje: het geeft je een flinke boost zelfvertrouwen. Je bent nu eenmaal meer op jezelf aangewezen in het buitenland. En hoewel ik in Nederland dingen vaak liet gaan, kan dat hier niet echt. Als jij niets onderneemt, gebeurt er ook niets. En met die zelfvertrouwen heb je het gevoel de hele wereld aan te kunnen.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.