Unsplash

Zo kom je erachter of studeren in het buitenland wat voor jou is

Studeren in het buitenland is een enorm grote stap, hoe kort of lang je ook gaat. De één gaat met gemak een heel jaar de hort op, en de ander vindt het doodeng om een paar maanden de thuisbasis te verlaten. En, eerlijk: studeren of stage in het buitenland is niet voor iedereen weggelegd. Zo kom je erachter of dat voor jou wel zo is.

Even voor de duidelijkheid: dit artikel is niet bedoeld om jou compleet te demotiveren als het blijkt dat het ‘niks voor jou’ is. Het blijft jouw keuze, maar het is altijd handig om een idee te hebben van hoe moeilijk (of makkelijk) het misschien wordt voor je.

Studie of stage?

Wil je een minor gaan doen in het buitenland of juist een stage? Het heeft allebei veel met je opleiding te maken, maar het verschil is erg groot. Als je een minor doet kom je in een klas terecht met – waarschijnlijk – veel andere internationale studenten. Veel mensen in hetzelfde schuitje, dus. Bij een stage kan het soms zo zijn dat de mensen waarmee je werkt in een totaal andere fase van hun leven zitten, en je dus misschien iets minder snel vrienden maakt. Desondanks is een stage in het buitenland ook enorm leerzaam, vooral als je de ambitie hebt om na je studie bijvoorbeeld te emigreren of voor een buitenlands bedrijf te gaan werken.

Muurbloempje of allemansvriend

Ik ben misschien captain obvious nu, maar als je het in je vertrouwde klasje in Nederland al lastig vindt om te socializen, is studeren in het buitenland waarschijnlijk niks voor jou. Je komt daar in een compleet nieuwe wereld, en niet alleen een nieuwe klas. Je kent er (hoogstwaarschijnlijk) niemand en je mag blij zijn als je de taal al spreekt. Een klein beetje een grote mond hebben doet al wonderen. Dus, als je extravert bent of net tussen intro- en extravert in zit zul je het een stuk makkelijker hebben. En een beetje avontuurlijkheid is ook niet onmisbaar.

UnsplashUnsplash

Kijk ook naar hoe je omgeving reageert als je vertelt dat je misschien naar het buitenland wilt. Je moet je natuurlijk nooit laten leiden door de meningen van anderen, maar het is fijn een beeld te hebben van wat je vrienden en familie vinden. Als iedereen verbaast reageert en het afraadt is het handig om er nog eens over na te denken. Maar het allerbelangrijkste is misschien wel dat je je door niemand moet laten tegenhouden omdat zíj het niet leuk vinden. Dan ga je die persoon na verloop van tijd alleen maar minder mogen, omdat je spijt hebt.

Soort opleiding

Natuurlijk, voor sommige opleidingen is het nuttiger om een tijdje in het buitenland door te brengen dan andere. Bij een opleiding als Toerisme of bijvoorbeeld International Studies is het bijna onmisbaar. Maar studeer je Nederlandse Letterkunde of Nederlandse Cultuur? Dan is het misschien toch handig hier te blijven. Er zijn genoeg studies waarbij het weinig verschil maakt of je nou hier of daar studeert. Maar het gaat natuurlijk vooral om wat het jou kan bieden, niet per se of het handig is voor je studie. Je groeit als persoon enorm door een tijd in het buitenland te studeren, dat zal elke toekomstige werkgever inzien.

Welk land?

Oké, je hebt de knoop doorgehakt: je gaat, voor hoe lang dan ook, naar het buitenland. Dan is de volgende stap het land waar je naartoe gaat. De keuze voor binnen of buiten Europa maakt op verschillende fronten veel verschil. Als je binnen Europa op uitwisseling gaat is de kans groot dat je vrienden en familie makkelijk langs kunnen komen, hoef je geen visum of paspoort te regelen en zal de cultuur niet veel verschillen van de Nederlandse.

UnsplashUnsplash

Vaak kiezen mensen ook voor Australië, de Verenigde Staten of Zuid-Afrika. Dan moet je rekening houden met een kleine cultuurshock, soms een compleet ander klimaat en veel tijdsverschil. Ook moet je voor deze landen meer regelen. Naast een visum en een paspoort soms ook inentingen.

Dus?

Om alles goed op een rijtje te hebben kun je een lijstje maken. Wat voor persoon ben ik, maak ik makkelijk vrienden of heb ik juist snel heimwee? En zet alle voordelen voor je studie op een rijtje. Zijn dat er veel meer dan de eventuele twijfels die je hebt? Dan is de keuze snel gemaakt. Als je het nou toch graag wilt, maar bang bent dat je heimwee krijgt kun je ook altijd naar Duitsland of België. Zo dichtbij, maar toch ver weg.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.