Unsplash

Zo ga jij goed van start in het nieuwe collegejaar

Het is weer zover: de colleges zijn weer begonnen. Dat betekent niet meer in bed blijven liggen zo lang je wilt en die laptop onder het stof vandaan halen. Het is weer tijd om die hersens te laten kraken! Je wilt dit semester natuurlijk vol goede moed beginnen. En dat vraagt wel wat voorbereiding. Want voordat je weer in de collegebanken zit, is het wel zo fijn om alles op een rijtje te hebben natuurlijk. Daar hebben we een paar handige tips voor.

Koop een agenda/planner

Dit vond ik op de middelbare school al heel fijn om te doen, en dat vind ik nu eigenlijk nog steeds: een nieuwe agenda kopen. Mijn favoriet was altijd een zwarte (of rode) Moleskine, omdat die zo lekker overzichtelijk zijn en niet te groot (ofwel niet te zwaar). Ik was een tijdje helemaal afgestapt van een papieren agenda en regelde alles in de agenda van mijn iPhone. Ook handig, maar voor mij was dat een stuk minder overzichtelijk.

Je hebt tegenwoordig ook super mooie planners waar je je rooster in kunt opschrijven en nog genoeg ruimte hebt om notities te maken. Mocht je nu echt lekker creatief aan de slag willen gaan, dan kun je ook voor een bullet journal gaan. Hierin kun je je helemaal uitleven en de planner een indeling geven die je zelf prettig vindt.

Lees ook: Waarom een Habit Tracker dé oplossing is om nieuwe gewoontes te leren

Fix de laatste dingen

Grote kans dat jij van plan was om in de vakantie nog het een en ander te regelen voordat het nieuwe schooljaar van start zou gaan. Grote kans ook dat je dit allemaal ‘vergeten’ bent om te doen. En in plaats van dat je dat direct allemaal bent gaan regelen, stel je dit uit tot het allerlaatste moment. Herkenbaar. Maar dat zorgt er wel voor dat je continu met iets in je hoofd zit waar je tegenop ziet. Maak daarom gewoon een lijst met de dingen die je nog moet fiksen. Grote kans dat het uiteindelijk allemaal wel meevalt om dit te regelen.

Pas je routines aan op je rooster

De kans is groot dat jij de komende maanden leeft naar je rooster. Maak daar slim gebruik van! Heb je op maandag maar een paar uur colleges? Dan kun je de middag (of juist ochtend) gebruiken om te sporten. Kijk naar je rooster en pas daarop je wekelijkse routine aan. Zo hoef je niet al die irritante (huishoudelijke) klusjes in het weekend te proppen en houd je evengoed nog tijd over voor jezelf.

Maak een digitale schoonmaak

Aan het einde van het schooljaar zit je laptop waarschijnlijk vol met documenten die je dit jaar niet meer nodig hebt. Houd daarom een flinke schoonmaak en verwijder alles wat je niet meer nodig hebt. Mocht je dat iets te radicaal vinden, dan kun je het natuurlijk ook ergens anders opslaan. In Google Drive bijvoorbeeld, of Dropbox. Of op een harde schijf, als je daar nog wat plek hebt. Wie weet kom het nog van pas.

Schrijf je doelen op

Het is altijd goed om bepaalde doelen op te stellen voor een bepaalde periode, en hoe makkelijk is dit om per semester te doen? Het is denk ik de makkelijkste manier om alles uit je studie te halen waar mogelijk. Schrijf doelen op die te maken hebben met de studie, maar ook persoonlijke doelen. En vergeet vooral de leuke doelen niet!

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.