Pexels

12 tips om gemakkelijk geld te besparen (en ja, dat gaat ook jou lukken)

Sparen kan heel lastig zijn. Toch is het iets wat verstandig is om te doen, niet alleen omdat het fijn is om een buffer te hebben, maar ook voor later. Je kunt eigenlijk niet vroeg genoeg beginnen met sparen. Maar toch heeft de helft van de jongeren schulden van gemiddeld €1.400. En dat is niet zo gek, veel studenten vragen Ome Duo immers om een handje te helpen. Om zo snel mogelijk te kunnen sparen, moet je besparen op elk vlak van je leven. Eten, shoppen, huishoudelijke dingetjes – noem het maar op. Maar hoe doe je dat precies?

Het zal je niet verbazen dat de populairste (niet verplichte) uitgaven van jongeren kleren, uitgaan, cadeaus en etentjes zijn. Hier is makkelijk op te besparen, zou je denken. Toch vindt 21 procent van de jongeren het moeilijk om rond te komen.

Eten

 • Dit ligt een beetje voor de hand, maar toch: neem eten mee van huis. Laat de AH to go, Starbucks en de Kiosk links liggen en je zult veel goedkoper uit zijn. In plaats van snel een salade of smoothie halen, kun je ervoor zorgen dat je een voorraadje aan lang houdbaar eten hebt. Zo heb je altijd wat achter de hand.
 • Vervang A-merken door huis- of basicmerken. Dat A-merken duurder en bekender zijn, betekent niet dat ze lekkerder of gezonder zijn. Vaak kun je er veel op besparen. Daarnaast kun je de AH natuurlijk ook prima inruilen voor de Lidl of Aldi. Of plan een gezamenlijk etentje met een groep vrienden: als iedereen een paar euro inlegt, heb je zo een lekkere lasagne én een leuke avond. Hoe groter de groep, hoe goedkoper het eten.

Foto: UnsplashFoto: Unsplash

Lees ook: Sta jij altijd rood? Zo doorbreek je de vicieuze cirkel

Reizen

 • Investeer in een fiets, in plaats van elke dag met het ov te reizen. Een paar haltes met de tram of metro kost misschien niet veel, maar het loopt toch flink op als je dat vijf keer per week doet. En als het om kleine stukjes gaat, kun je dit natuurlijk ook gewoon lopen.
 • Zin in een vakantie maar niet in geld uitgeven? Zorg dan dat je extra vroeg boekt, bij voorkeur met een goedkope vliegmaatschappij.

Huishouden

 • Doe geen boodschappen met een lege maag. Omdat je honger hebt, ben je veel sneller geneigd om allerlei lekkere – en overbodige – dingen in je kar te smijten.
 • Doe in één keer boodschappen voor de hele week. Zo is er nog minder kans dat je extra dingen koopt. Je bespaart er ook nog eens tijd mee.
 • Verkoop je oude spullen. Als je oude spullen of kleren hebt die je eigenlijk nooit gebruikt, kun je nog aardig wat geld verdienen door ze op marktplaats te zetten. Je kunt ook op de IJhallen gaan staan, maar het huren van een kraampje kost je wel rond de €30.
 • Check je bankafschriften. Misschien kom je wel een abonnement tegen dat je al helemaal vergeten was. Kun je ‘m gelijk opzeggen. Of misschien ontdek je een patroon in je uitgaves, dat je bijvoorbeeld vier keer per week iets koopt bij de AH to go. Zo kun je slechte gewoontes ook afleren.

Lees ook: Met deze 6 tips bespaar jij €1.400 per jaar aan boodschappen

Foto: UnsplashFoto: Unsplash

Leuke dingen

 • Ga naar huisfeesten in plaats van clubs of kroegen. Huisfeestjes zijn vaak net zo leuk als uitgaan, en stukken goedkoper. Als je zelf een feestje geeft kun je ook aan je gasten vragen of ze zelf wat drank meenemen, dan ben je nóg goedkoper uit.
 • Meld je aan als vrijwilliger op een festival. Zijn de kaartjes voor een festival te duur? Meld je aan als vrijwilliger! Zo kun je er toch nog bij zijn. Vaak mag je zelfs, als je klaar bent met werken, gratis het terrein op. Daarnaast zijn er ook genoeg gratis evenementen te vinden.

Verzorging

 • Koop deodorant in plaats van parfum (of vraag parfum als cadeau). Lekker ruiken is fijn, maar €100 uitgeven aan parfum niet zo. Je wilt natuurlijk ook niet stinken, maar met een lekkere douchegel en deodorant kom je al een heel eind. Als je nou echt niet zonder parfum kan, vraag het dan als cadeau.
 • Laat je haar gratis knippen door een kapper in opleiding. Ook de kapper kan vrij duur zijn, maar helemáál niet meer naar de kapper gaan kan eigenlijk ook niet. Gelukkig zijn er vaak genoeg oproepjes van kappers in opleiding die gratis jouw haar willen knippen voor hun opleiding.

Lees ook: Gaat al jouw geld op aan kleding? Dan zijn deze 7 tips voor jou

Er is nu bijna geen excuus meer om niet te sparen, in ieder geval niet als je een paar van deze tips toepast. Ze kosten super weinig moeite, maar je kunt er echt veel mee besparen. Spaarze!