Flickr/salchuiwt

De manieren van geld verdienen die onze ouders niet hadden

Vroeger was alles beter. Althans, als we onze ouders mogen geloven. De straten waren veiliger, het leven was gestructureerder en je had minder last van stress. Ook deed iedereen ‘gewoon zijn eigen dingetje’, wat dat dan ook mag zijn. Toch was vroeger niet álles beter. Geld verdienen ging bijvoorbeeld veel moeilijker in je studententijd. Daar hebben we vandaag de dag wat minder last van. Tegenwoordig kun je op allerlei manieren een extra inkomen verdienen naast je bijbaantje. Wie mogen we daarvoor bedanken? Juist, het internet. Er zijn tientallen manieren om door het internet geld te verdienen zoals onze ouders dat niet konden, kijk je mee?

Wolf of Wall Street

Beleggen is een geniale manier om wat extra geld te verdienen in je studietijd. Een kleine kans dat je vader of moeder vroeger zo zijn/haar geld verdiende, want in die tijd was beleggen alleen voor bankiers en vermogende mensen. Dus tenzij je vader John De Mol heet, betwijfel ik of ze in hun studietijd belegd hebben. Wij verwende studenten kunnen tegenwoordig echt online overal terecht. Verschillende banken bieden online beleggingsdiensten aan, en daar heb je binnen een dag je eigen beleggingsrekening. Eenmaal geld gestort is het enige wat je nog moet doen op een knop klikken en je aandelen zijn gekocht. Met een beetje kennis (die ook allemaal online staat) kun je al ver komen en een mooi extra bedrag binnenhalen. Zelf doe ik het nu ook een klein jaar en ben ik er al 20% rijker mee geworden. Toch wat beter dan die 0,05% variabele spaarrente.

Lees ook: De oplossing voor de lage spaarrente: beleggen 

Freelancen

Je kent het wel: je vindt het leuk om logo’s te ontwerpen en van het een komt het ander. Je richt een website op met een portfolio, krijgt eerst een aantal opdrachten van vrienden en kennissen, om daarna voor echte bedrijven te gaan werken. Het begint bij de lokale bakker en eindigt bij misschien wel Starbucks. Dacht je dat je ouders dat vroeger net zo simpels als wij konden doen? Er zullen vast gevallen zijn geweest waarin studenten toen veel geld verdienen met losse opdrachten, maar klanten vinden was toen veel moeilijker.

De mogelijkheden zijn eindeloos: fotograferen, logo’s ontwerpen, webdesigns maken, een hondenuitlaatservice beginnen, een taartenmaker worden en ga zo maar door. Van alle hobby’s kunnen geldmachines worden gemaakt wanneer je het slim aanpakt. Iets wat onze ouders niet zomaar konden beginnen.

Lees ook: Jouw uurtarief als freelancer bepalen? 4 tips om tot de beste prijs te komen

Foto: Flickr/BenjgibbsFoto: Flickr/Benjgibbs

Solliciteren

Oké, onze ouders konden wel solliciteren, alleen moesten zij daarvoor wel naar een uitzendbureau of een soortgelijke instelling. Wij? Wij zoeken even op ‘app-ontwikkelaar vacatures’ en we krijgen 412.000 resultaten binnen 0,56 seconden. Dat gaat dus allemaal veel sneller en ook veel gemakkelijker. Monster, Randstad, YoungCapital. Allemaal online-uitzendbureaus waardoor jij binnen twee dagen een nieuwe baan kunt hebben.

Geld verdienen met medisch onderzoek

Heb jij tegenwoordig ook van die Facebook-advertenties waar je 3.000 euro kunt verdienen als je je eigen lichaam ‘geeft’ aan de geneeskunde? Ik ben het zelf de afgelopen twee weken misschien 5 keer tegengekomen. Op sites als Proefpersonen.nl kun je je leeftijd en geslacht invullen. Daarna krijg je een heel legio aan resultaten van medisch onderzoek. Zo kun je meehelpen aan een simpel onderzoek naar paracetamol, maar ook aan heftigere processen als de genezing van kanker. Daarmee verdien je dan uiteraard ook meer knaken. Proefpersonen.nl zegt: “Er wordt altijd gewerkt op basis van een dagvergoeding tussen de 100 en 190 euro. De precieze hoogte van de vergoeding hangt af van hoe intensief je dag is; moet je aan veel tests en onderzoekjes meedoen of heb je juist veel vrije tijd? Gemiddeld kun je rekenen op €120 per dag.” In de tijd van onze ouders moest er een 0900-nummer gebeld worden, daarna moesten er formulieren ingevuld worden, en pas dan kon je jezelf registreren. Wij kunnen even op die Facebook-advertentie klikken, ons online-registreren en dan gaan met die banaan.

Gezondheid is je grootste goed. Er staat geen prijs op, die is onbetaalbaar.

Toch is er een ding waarmee je altijd rekening moet houden. Hoewel de toezichten op onderzoeken door de Nederlandse autoriteiten heel streng zijn, kun je altijd bijwerkingen ervaren.

Niet achterover hangen!

Eén ding is niet veranderd ten opzichte van de tijd van onze ouders: je moet je best blijven doen voor alles waar je je voor inzet. Freelancen gaat je niet lukken als je altijd alles te laat inlevert en als de honden niet uitgelaten word je ook niet meer opgebeld voor nieuwe opdrachten. Kortom, het is gemakkelijker geworden om iets te beginnen, maar om het te behouden moet je even hard vechten als vaders en moeders.