Waarom je je plannen beter niet deelt met de rest van de wereld

Als je iets gaat doen, vertel het dan aan zoveel mogelijk mensen zodat anderen je eraan kunnen houden dat je het ook echt gaat doen. Dat is het idee, toch? Alleen waarom lukt het dan vaak toch niet en moet je beschaamd terug naar deze mensen om te vertellen dat je doel is mislukt? Er is genoeg research dat vertelt dat je juist jouw doelen voor jezelf moet houden. Dat, wanneer je iets wilt doen, je het gewoon moet doen in plaats van erover te praten. Hoe zit dat?

Er zijn verschillende (wetenschappelijke) redenen waarom je beter je doelen voor je kunt houden. Ik wil je er een paar voorleggen. Het liefste zou ik natuurlijk willen dat de volgende keer als je een doel voor jezelf zet, je hierover nadenkt. Dat je nadenkt of het een goed idee is om je doel met iemand te delen. Hoe klein of groot het ook is. Want uiteindelijk willen we gewoon dat de doelen die jij voor jezelf zet, behaald worden. Toch?

Reden #1: Voorbarige lof krijgen voor een doel zorgt ervoor dat je er minder snel verder mee gaat

Oké, dit klinkt misschien een beetje wazig, maar laat me het je uitleggen. Uit dit onderzoek blijkt dat het delen van je doel ervoor zorgt dat je minder snel er voor gaat werken om dat doel te behalen. Dat komt omdat, wanneer je je doel deelt, je erkenning en lof krijgt voor wat je doet. Dit is op zichzelf al een beloning waardoor je minder hard zou gaan werken om je doel te halen. Kijk, dat klinkt best logisch toch?

Dus de volgende keer dat je een doel stelt, houd ‘m voor je. Dan kunnen andere mensen je niet al helemaal de hemel in prijzen en je het gevoel geven dat je je doel al bereikt hebt.

Foto: UnsplashFoto: Unsplash

Reden #2: Als je een beginner bent in iets, kan negatieve feedback je tegenhouden

Dit onderzoek keek naar hoe positieve en negatieve feedback invloed hebben op het bereiken van je doel. Ik zal je niet vervelen met de details. Als je begint met iets, bijvoorbeeldhardlopen of je gaat voor het eerst schilderen, MOET je positieve feedback krijgen. En zoals je misschien wel weet, is dat voor veel mensen nogal lastig.

Wat er gebeurt als je negatieve feedback of kritiek krijgt, en je bent nog maar een beginner, is dat je je doel opgeeft. Je motivatie valt weg. Overigens is het wel grappig om te zien dat als je al goed bent in iets, dat je juist kritiek nodig hebt om jezelf te motiveren.

De volgende keer als je dus een doel hebt, denk na over met wie je ’t deelt en wat voor feedback je verwacht. Als je het niet zeker weet, is het misschien slim om het alsnog voor jezelf te houden.

Foto: UnsplashFoto: Unsplash

Reden #3: Verantwoordelijkheid afleggen aan iemand werkt helaas niet altijd

Het idee achter andere mensen je doelen vertellen is dat zij jou verantwoordelijk kunnen houden. Extrinsieke motivatie heet dat. Maar helaas werkt dat niet altijd, blijkt uit (meerdere) onderzoeken.

In verschillende testen zag je dat wanneer iemand je controleert en kijkt wat voor voortgang je maakt, jouw motivatie daalt. De enige uitzondering is een hele goede vriend die regelmatig controleert hoe het met je doel gaat.

Wat kunnen we hiervan leren? Dat je alleen je doel moet vertellen aan een goede vriend die je gaat controleren. Het liefst zo vaak mogelijk. Bij veel mensen kun je dus beter je doel voor je houden. Deel het alleen met die speciale persoon (en laat ‘m dus ook echt z’n best doen je te helpen!).

Foto: UnsplashFoto: Unsplash

Reden #4: Horen over competitie laat je afhaken

Hoe vaak is dit je overkomen: je vertelt iets wat je wilt behalen, en die persoon vertelt je hoeveel anderen dat ook hebben gedaan? Ze bedoelen het misschien goed, maar het werkt averechts.

Zo kwam naar voren in een studie dat wanneer studenten zagen dat er veel competitie was, ze minder hun best gingen doen om ‘te winnen door niet te verliezen’. Als je het niet eens probeert, kun je namelijk ook niet falen.

Waar een beetje competitie wel werkt, is bij sporten. In een competitieve omgeving doen mensen veel harder hun best op het gebied van sport. Oftewel: een beetje rivaliteit is hier goed!

Dus de volgende keer als je een sport-gerelateerd doel hebt, deel het dan met iemand en laat die persoon mee doen. Maar verder kun je het wellicht beter voor je houden. Doen alsof je de enige bent die dit doel voor ogen heeft, dan gaat het stukken beter.

Foto: UnsplashFoto: Unsplash

Wat hebben we geleerd?

Tenminste, wat ik hoop dat je hebt geleerd: denk goed na voordat je je doelen deelt met de rest van de wereld. Denk na of het delen echt helpt met het behalen van het doel.

Beter nog: doe het gewoon. Vertel niet je plannen, laat je resultaten zien. Zoals Nike al jaren zegt: Just Do It!