Waarom het helemaal niet erg is om van studie te switchen

Begin jij deze maand aan een nieuwe studie? Je eerste, je tweede of misschien zelfs je derde? Het blijft natuurlijk altijd spannend of je wel de juiste keuze hebt gemaakt. Wie weet kom je er zelfs pas na een jaar of nog langer achter dat je niet op je plek zit. Mij overkwam het twee keer: de eerste keer al na zes weken en de tweede keer pas in mijn derde jaar. Ik schaamde me rot, maar nu ik eenmaal zo happy ben met wat ik doe, realiseer ik me dat het helemaal niet erg is om van studie te switchen!

Al die meningen

Uiteindelijk is het met mij immers toch helemaal goedgekomen en heb ik een studie waar ik me op m’n plek voelde afgerond. Driemaal is scheepsrecht, zullen we maar zeggen ūüėČ Nu kan ik er uiteraard goed om lachen, maar toen ik na het stoppen met mijn tweede studie aan mijn familie vertelde welke studie ik nu zou gaan doen, zei een oom letterlijk: “Ga je deze studie dan WEL afmaken?” Die uitspraak heeft me veel pijn gedaan, dat blijkt wel aangezien ik het hem in mijn gedachten nog steeds hoor zeggen. Uiteraard waren er ook veel mensen die vonden dat ik mijn tweede studie af had moeten maken. Ik zat immers al in mijn derde jaar, van de vier jaar die de opleiding duurde. Als ik even doorzette, had ik een diploma in de pocket!

Wil ik dit 45 jaar doen?

Het probleem met de opleiding die ik deed was echter dat die zeer gespecialiseerd was, waardoor ik met mijn diploma weinig anders zou kunnen dan therapeut worden. Na twee jaar theorie kwam ik in mijn derde jaar de praktijk binnen en toen besefte ik dat ik helemaal op de verkeerde plek zat. Ja, ik had kunnen doorzetten, maar dan? Dan had ik een specialistisch diploma op zak, terwijl ik inmiddels had ervaren dat ik absoluut geen therapeut wilde worden! Bovendien wist ik dat je maar één hbo of universitaire opleiding kon afronden tegen gereduceerd collegegeld, dus als ik deze opleiding zou afronden, kreeg ik geen betaalbare derde kans meer.

Tegen de stroom in

Tegen vele adviezen in besloot ik dus te stoppen, en daar heb ik geen moment spijt van gehad. Het heeft bij mij door een moeilijke jeugd even geduurd voordat ik precies wist wat ik wilde, maar toen ik eenmaal leerde naar mijn hart te luisteren zat ik binnen no-time bij de juiste opleiding. Daar vloog ik als een malle doorheen en voor ik het goed en wel in de gaten had, stond ik bij de Kamer van Koophandel ingeschreven als zelfstandig tekstschrijver. BAM!

Luister naar je hart

Voel jij dat je niet op je plek zit en dat je het benauwd krijgt bij de gedachte dit zo’n 45 jaar vol te moeten houden? Dan is het waarschijnlijk de juiste keuze om van studie te switchen. Dat is ok√©! Je bent nog jong en er wordt veel van je verwacht. Het is niet gek dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Of dat je door alle meningen van anderen niet meer duidelijk voor ogen hebt wat JIJ wilt. Binnen de grenzen van een realistische toekomst – want een diploma helpt je immers wel aan een betere baan en daarmee hopelijk ook een beter salaris – moet je vooral doen wat jou gelukkig maakt. Je hebt niks aan een dikke bankrekening als je elke dag met tegenzin naar je werk gaat. Het is vrijwel nooit te laat voor een carri√®reswitch, maar waarom wachten op een carri√®re, als je ook kunt kiezen voor een studieswitch?!

Ben jij al eens van studie geswitcht of zat jij direct op de juiste plek?

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.