Unsplash

Voorkom oplichting: veilig festivalkaarten overkopen doe je zo

Een paar dagen geleden dacht ik dat ik geluk had omdat ik iemand had gevonden die nog een kaartje overhad voor een feest waar ik héél graag heen wilde. Ik stond al bijna met mijn pinpas zwaaien om geld naar diegene over te maken, totdat zij vroeg of ik een kopie van haar id-kaart wilde zien. Ik bedacht me dat dit toch wel een goed idee was en zij stuurde een foto. Op de één of andere manier zag deze foto er vaag uit. Ik vertrouwde het niet helemaal, ging op onderzoek uit en kwam op deze website met een hele lijst oplichters. Je raadt het al: haar naam stond hiertussen. “Leuk geprobeerd, maar je naam staat in een lijst met oplichters”, zei ik tegen deze persoon. Meteen daarna was het Facebook-account verwijderd.

Ik was er nu op tijd bij, maar het is me een keer overkomen dat het niet goed ging. Je bent blij dat je eindelijk een kaartje hebt gevonden en wilt misschien ook niet geloven dat dit om een nep kaartje gaat. Uit een recent onderzoek blijkt dat veel mensen die zijn opgelicht, vrijwel nooit hun geld terug krijgen. Daarom een aantal tips om te voorkomen dat jij straks je geld kwijt bent en nog steeds niet naar dat feestje kunt gaan.

Koop via Ticketswap

Dit is eigenlijk de meest voor de hand liggende tip. Via Ticketswap weet je namelijk zeker dat het veilig gebeurt, alles wordt hier namelijk gecheckt en het account is gekoppeld aan een Facebook-account. Heb je iemand gevonden die zijn ticket wil verkopen, dan is het ook mogelijk om een privélink naar het kaartje op Ticketswap krijgen. Zo kan het dus alsnog alleen aan jou verkocht worden zonder dat het voor je neus wordt weggekaapt.

Lees ook: Waarom zijn de toegangsprijzen van festivals zo gestegen? 

Check het Facebookprofiel goed

Bij veel nepaccounts staan er wel berichten op het profiel, maar is de datum hiervan veranderd. Vaak zie je dan een klokje bij het bericht staan met bijvoorbeeld: ‘Geplaatst op 20 oktober 2016’, terwijl de datum bij het bericht oktober 2012 is. Zo lijkt het erop dat dit account al lang bestaat, maar dat is dus niet zo.

Kijk op andere evenementpagina’s

Als iemand op verschillende evenementenpagina’s een bericht heeft staan dat diegene een of meerdere kaarten verkoopt, is dat verdacht. Bij een uitverkocht event zijn deze kaarten vaak binnen no time weer verkocht. Door het op verschillende pagina’s te zetten, kan de oplichter zoveel mogelijk geld binnenhalen.

Haal de profielfoto door Google Images

Via Google is het heel gemakkelijk om ‘omgekeerd’ te zoeken op foto’s. Ga naar Google afbeeldingen en sleep de foto hierheen. Als de foto dan naar boven komt met een andere naam, weet je dat het om een oplichter gaat.

Maak je identiteitsbewijs onbruikbaar

Als je zelf een kaartje wilt kopen, vraag dan altijd om een kopie van een identiteitsbewijs om het te checken. In mijn geval was dit het punt waarop ik besloot toch niets van deze persoon te kopen. Maar aan de andere kant: als iemand jou vraagt om een kopie van een identiteitsbewijs te sturen, denk je er misschien niet bij na dat iemand hier kwade bedoelingen mee kan hebben.

Lees ook: Identiteitsfraude lijkt een ver van je bed show, maar het komt steeds vaker voor

Er zijn al genoeg slachtoffers gevallen door deze fout en er worden gemakkelijk Facebook profielen aangemaakt met namen van gestolen identiteitsbewijzen om anderen op te lichten. Schrijf daarom áltijd ‘kopie’ met de datum van het kopie erop, streep je BSN-nummer door en schrijf erbij waar de kopie voor gebruikt wordt. Dit kun je heel makkelijk doen met de de app KopieID van de Rijksoverheid.

Foto: RijksoverheidFoto: Rijksoverheid

Doe aangifte

Ben je opgelicht en dus je geld kwijt? Vergeet dan niet aangifte te doen. Verzamel zo veel mogelijk gegevens van de dader en ga ermee naar de politie. Hoe vaker een melding tegen iemand wordt gedaan, hoe eerder de politie hier iets tegen kan doen. Aangifte doen kan tegenwoordig heel gemakkelijk via internet.