Door deze vijf fases ga je heen tijdens het schrijven van je scriptie. Foto: Unsplash

Door deze vijf fases ga je heen tijdens het schrijven van je scriptie

Je bent bijna klaar met je studie. Je hebt drieënhalf jaar (of langer) keihard gestudeerd en je hoeft alleen nog maar “even een scriptie” te schrijven. Vol goede moed bedenk je een sterk onderwerp of ga je aan de slag bij een bedrijf om daar probleem op te lossen. Uiteindelijk heb je een prima probleemstelling geformuleerd en ben je ready to rumble. Maar dan. Je loopt tegen allerlei zaken aan en dingen gaan vaak net wat anders dan je had gehoopt of bedacht. Vijf fases waar jij zeker doorheen gaat tijdens het schrijven van je scriptie.

Fase één: goede start

Jouw scriptie gaat de wereld veranderen. Vol trots vertel je aan je vrienden en familie dat jij met je scriptie gaat knallen en je denkt daadwerkelijk een verschil te gaan maken in de wereld. Je onderzoek over social media zal sowieso anders zijn dan het onderzoek dat je mede-studenten zullen uitvoeren, dus met opgeheven hoofd zet jij de eerste letters op papier. Je scriptie schrijven in één maand? Dat is voor jou een makkie!

Fase twee: uitstelgedrag

Het duurt allemaal langer dan je in de eerste instantie had verwacht. Er komt een moment dat je het allemaal niet meer zitten en je mede-studenten (waarvan je eigenlijk dacht dat ze het nooit zouden halen) zijn opeens vierduizend woorden verder. Je begeleider werkt ook voor geen meter mee en jij bent nog steeds bezig met je Plan van Aanpak. Je besluit vervolgens toch maar met je vrienden het terras op te gaan, je hebt immers toch alles al te laat ingeleverd.

Fase drie: ‘Hoe gaat het eigenlijk met je scriptie?’

Je kunt de woorden ‘enquête’, ‘panelgesprek’ en ‘diepte-interview’ niet meer aanhoren en je verafschuwt iedereen die vraagt “He, hoe is het eigenlijk met je scriptie?” Omdat je door de bomen het bos niet meer ziet besluit je halverwege je scriptie alvast je reflectie te schrijven. Gelukkig gaat dat wel lekker! Je bent vier kantjes verder en je hebt het gevoel dat je al afgestudeerd bent.

Fase vier: omslagpunt

Na eindelijk een afspraak te hebben gemaakt met je begeleider heb je weer een beetje moed gekregen. Je zit in een goede flow en binnen een korte tijd ben je flink wat deelvragen verder. Je merkt dat er eindelijk een einde komt aan de grote puzzel en vraagt jezelf af waarom je in hemelsnaam zo moeilijk over hebt gedaan over die paar duizend woorden.

Fase vijf: hard work pays off

Na je scriptie honderd keer gelezen te hebben, tientallen euro’s uitgegeven te hebben aan mensen die goed zijn in spelling en Heel. Veel. Twijfels. lever je het onderzoek toch maar in. De stress van het wachten is groter dan de stress van het schrijven en je hebt in je leven nog nooit zo veel buikpijn gehad.

Maar men zegt niet voor niets: hard work pays off. 😉

Lees ook: Voor (bijna) niks werkervaring opdoen na je studie? Dit zijn de voor- en nadelen

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.