Unsplash

Van stagiaire naar hoofdredacteur: hoe doe je dat?

Zeven jaar geleden begon ik als stagiaire bij Ondertussen.nl. De website bestond net een half jaar, dus alles was nog nieuw en er was veel ruimte voor eigen inbreng. Daar maakte ik graag gebruik van, want ik voelde me gelijk thuis. Dit is wat ik wilde doen! Na mijn stage mocht ik als parttime redacteur aan de slag, en uiteindelijk werd ik een aantal jaar later hoofdredacteur. Voor mij was een stage dus de ideale manier om bij een bedrijf binnen te komen en mezelf omhoog te werken. Ik geef je een aantal tips hoe jij dat ook kunt doen.

Werk hard

Werk keihard, juist tijdens je stage. Zie het niet als iets wat ‘moet’ van school, maar zie het als een lange sollicitatieperiode. Dit is het moment om te laten zien wat je in huis hebt. Dus kom op tijd, wees flexibel en zeg altijd ja.

Google is your friend

Niemand houdt ervan om onnodige vragen te beantwoorden. Tegenwoordig kun je alles op internet vinden, dus zoek het zelf uit. En maak aantekeningen als jou iets wordt uitgelegd, zodat je het niet nog een keer hoeft te vragen.

Zorg voor vernieuwing

Als stagiair kom je met pas opgedane kennis uit de schoolbanken en een frisse blik een bedrijf binnen. Daardoor kun jij goed zien wat goed loopt en wat beter kan. Dat dingen op een bepaalde manier gaan, betekent niet per se dat dat de beste manier is. Vraag voorzichtig of ze ervoor open staan en spread your ideas!

Maak je doelen bekend

Als ik op een gegeven moment niet tegen mijn baas had gezegd dat ik graag hoofdredacteur wilde worden, was dat waarschijnlijk ook niet gebeurd. Sowieso is het in het leven belangrijk om je doelen uit te spreken; het maakt je meer gefocust, zorgt ervoor dat anderen je er eventueel bij kunnen helpen en aan je denken als er iets relevants gebeurt. Maar ga niet over lijken. Ik was tegen die tijd al een vaste redacteur met veel verantwoordelijkheden binnen het bedrijf. Als jij als stagiair bij binnenkomst al meteen zegt dat je iemand anders z’n baan wilt overnemen, wordt dat je waarschijnlijk niet in dank afgenomen. 😉

Lees ook: Voor (bijna) niks werkervaring opdoen na je studie? Dit zijn de voor- en nadelen

Vraag om feedback

Door feedback te vragen, weet je op welke vlakken jij je nog kunt ontwikkelen. Vraag je leidinggevende na een spannende taak bijvoorbeeld wat goed ging, en wat beter kon. Maar stel ook vragen gericht op de toekomst: wat is de eerste functie binnen het bedrijf die jij eventueel zou kunnen bekleden? En waarin zou jij je daarvoor moeten ontwikkelen?

Wees een mensenmens

Je kunt nog zo goed zijn in je werk, maar de gunfactor is ook enorm belangrijk. Bovenstaande zijn tips om je te helpen jezelf te bewijzen, maar don’t overdo it. Wees ook de gezellige collega waarmee je af en toe kunt lachen, een praatje maakt bij het koffiezetapparaat, en een gezellig drankje doet op de vrijmibo. Probeer een balans te vinden in hard werken en gezelligheid. Je wilt niet dat mensen op kantoor jou over het hoofd zien, omdat je altijd in stilte keihard aan het werk bent.

Succes, you got this!