pexels

Weet je niet wat je wil met je leven? Misschien komt dat omdat jouw baan nog niet bestaat!

Sommige kinderen vullen op de basisschool in de vriendenboekjes al ijverig: juffrouw, dokter of piloot in. Hun hele schoolcarrière werken ze aan het behalen van dat ene diploma en daarna gaan ze vrolijk aan het werk. Anderen ontdekken tijdens de middelbare school waar hun talent ligt en vinden zo een beroep waar ze blij van worden. En uiteindelijk komt iedereen natuurlijk wel ergens terecht. Maar toch zijn er ook veel mensen die hun passie maar niet lijken te vinden. Ik vroeg me af hoe dit kan en kwam erachter dat 80% van de banen in 2030 nu nog niet bestaan. Ja, laat dat maar even bezinken… In dit artikel leg ik uit hoe dit kan. Maar vooral ook welke banen er zullen verdwijnen en welke er bij komen. Weet je meteen of daar iets bij zit wat je interessant vindt.

Robotisering

Het komt waarschijnlijk niet echt als een verrassing, maar door de technologische ontwikkelingen verandert de samenleving en dus de arbeidsmarkt. Ja, dat betekent dus dat sommige banen waar mensen nu nog voor worden opgeleid over minder dan 20 jaar al niet meer bestaan. Je kunt natuurlijk nooit helemaal voorspellen hoe snel deze ontwikkelingen gaan, dus wie weet duurt het nog wat langer. Maar door robotisering, Artificial Intelligence, Internet of Things en bijvoorbeeld blockchain gaan er veel beroepen verdwijnen. Maar aan de andere kant biedt dit ook kansen. Er komen natuurlijk weer nieuwe beroepen bij, dus je hoeft je geen zorgen te maken ook jij heb echt nog wel een leuke baan in 2030.

Welke beroepen gaan er verdwijnen

Laten we met het slechte nieuws beginnen: welke beroepen verdwijnen er. Over het algemeen zijn dit beroepen die nu al door computers kunnen worden gedaan. Je kunt je voorstellen dat die ontwikkelingen zo snel gaan dat computers dit werk veel goedkoper en efficiënter uitvoeren. Zo adviseren experts bijvoorbeeld om niet meer aan een financieel-economische mbo-opleiding te beginnen. Ook bijvoorbeeld het beroep van vertaler kan op dit moment al overgenomen worden door computers. Er zijn zelfs mensen die voorspellen dat computers ook prima artikelen, blogs en boeken kunnen schrijven in de toekomst. Daar gaat dus mijn grote droom om ooit boeken te schrijven in mijn vakantiehuis op Ibiza. Bovendien zal de zelfrijdende auto taxichauffeurs en vrachtwagenchauffeurs overbodig maken. En blockchain kan ervoor zorgen dat makelaars, notarissen, accountants en vele ambtenaren in één klap overbodig zijn. Alle ‘officiële’ papieren kunnen namelijk voortaan via blockchain verkregen en gecontroleerd worden.

Lees ook: Waarom de Blockchain technologie onze maatschappij drastisch gaat veranderen

Welke beroepen blijven bestaan

Je kunt rustig blijven ademen hoor, geen reden voor paniek. Al die technologische ontwikkelingen veranderen veel, maar sommige banen blijven gewoon bestaan. Alle robots moeten namelijk ontworpen en geprogrammeerd worden. Dus in de richting van IT komen er veel beroepen bij. En dat zie je eigenlijk nu al, er is een grote schaarste aan goeie IT’ers. Veel mensen denken dat we allemaal moeten leren coderen om in de toekomst nog werk te hebben. Als je dat leuk vindt, dan zou ik je dat zeker aanraden. Maar gelukkig zijn er ook nog genoeg sociale en creatieve beroepen die gewoon blijven bestaan. Robots hebben nou eenmaal niet echt empathisch vermogen en daarmee win je het dus van ze als mens. Beroepen in de zorg of bijvoorbeeld kinderopvang blijven gewoon bestaan. En wie weet verandert ons hele idee rondom werken wel. Als alles door robots gedaan wordt, hebben wij meer tijd voor leuke dingen. Alle beroepen die dus te maken hebben met vrije tijd, entertainment en vakantie zullen dus ook zeker nog van belang zijn in 2030.

Beroepen die nu nog niet bestaan

Door de komst van internet en bijvoorbeeld social media kwamen er al een aantal beroepen bij, waar mensen in de jaren tachtig nog nooit van gehoord hadden. Online marketeer, social media manager en webcare medewerker bijvoorbeeld. In dit artikel vind je een lijst met 162 toekomstige beroepen die je nu nog niet kent. Ik vond persoonlijk de beroepen: orgaanontwerper, droneverkeersleider of datagijzelingsspecialist wel geinig. Gebruik vooral je fantasie. Kijk naar je eigen talent en probeer zo alvast te bedenken hoe die in de toekomstige technologische ontwikkelingen kunnen passen. Als je nu nog niet weet wat je wil worden, verzin dan gewoon je eigen beroep! En blijf vooral bijleren, dan komt het echt wel goed met die leuke baan in 2030.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.