Unsplash

#3 Handleiding voor huisfeestjes: the day after

Mensen zoenend op de trap, rode bekers met zoete meuk én de gastheer die ligt te braken in de plantenbak van de buurvrouw. Dit kan niets anders zijn dan een huisfeest. Onlosmakelijk met elkaar verbonden zoals studenten en bier zijn ook studenten en huisfeestjes. Het is goedkoop, je huis is toch al versleten en je kunt al je vrienden van tegelijk uitnodigen. Maar het is niet alleen maar lachen, gieren, brullen en pret. Na een huisfeest hoef je niet raar op te kijken als je kots in de wasbak vindt, je boze buren hebt en getekende piemels ontdekt op de muren. Het meest gehate moment van huisfeestjes is: the day after. Een paar tips om de schade (een beetje) te beperken:

Na een paar uurtjes slapen (als je geluk hebt) ontwaak je op een vuilnisbelt. Het ruikt naar een mengeling van oud bier en vertrapte chips. Onderweg naar het toilet struikel je over achtergebleven feestgangers die zich door je huis hebben genesteld. Tot overmaat van ramp is de hele wc ondergekotst en het wc-papier is op. Hoe ga je in hemelsnaam deze dag overleven?

1. Opruimen

Het is tijd om alle huisgenoten uit bed te trommelen en de bierdopjes van de grond af te schrappen. Maak een lekker sopje en schrobben maar! Als je gekozen hebt voor blikken bier ben je snel klaar, gooi alles in een grote vuilniszak en klaar is kees. Voor kratjes bier heb je meer tijd nodig, die moeten immers terug naar de supermarkt. Maar daar zit wel weer een ander voordeel aan: statiegeld ontbijt! Ook kun je de Albert Heijn bezorgservice opnieuw laten komen. Bestel wat huisbenodigdheden zoals wc-papier en geef de lege kratjes bier aan de bezorger mee. Wat zouden we toch moeten zonder de Appie?

UnsplashUnsplash

2. Geurtjes verwijderen

Zet snel een wasknijper op je neus! Vieze geurtjes horen helaas ook bij huisfeestjes. Heeft je altijd bezopen schoolvriendin Passoa gekotst op je bank? Of kon je scharrel zijn maaginhoud niet binnenhouden op je matras? Strooi er dan wat soda overheen. Zodra de soda een beetje is ingetrokken kun je het weer opzuigen. Ook inwrijven met schoonmaakazijn kan de vieze geur laten verdwijnen. Mocht je nou denken: ammehoela ik ga niet opruimen. Dan kun je natuurlijk ook altijd hulp inschakelen van een schoonmaakbedrijf. Ja, die maken zelfs schoon op huisfeestjes! En dan kan jij lekker een uurtje (of twee) langer in je bed blijven meuren.

Maartje (22): Ons jaarlijkse huisfeest is altijd het hoogtepunt van het nieuwe jaar. Ook dit jaar gaven wij er weer een. Helaas waren we een beetje doorgeslagen in het aantal uitnodigingen dat we hebben verstuurd waardoor er ook wat minder gezellige gasten op het feest afkwamen. Dat resulteerde in een avond waarin ik met het angstzweet op mijn voorhoofd van hot naar her rende om de chaos binnen de perken te houden én een douche volgetekend met piemels en vulgaire teksten. Dat werd met een dubbele kater boenen de volgende ochtend…

3. Eten

Van al dat feesten en opruimen krijg je honger. En niet zomaar honger, maar trek in een vette hap. Een lekkere boterham met spek of een driedubbele tosti. Helaas heb je alleen een uitgedroogd broodje Bapao kunnen vinden achterin de vriezer. Het bovengenoemde statiegeld ontbijt is een oplossing. Of lekker lui vanaf de bank eten bestellen en laten bezorgen. En drinken! De grootste veroorzaker van een kater is een groot tekort aan vocht. En dan heb ik het niet over bier.. Dus gun jezelf een koud blikje cola of een flinke mok met thee. Je hebt het verdiend.

PexelsPexels