Unsplash

Step up the game: 4 tips die jou gaan helpen als freelancer

Ben je onlangs voor jezelf begonnen, als freelancer of als misschien zelfs als ondernemer? Misschien ben je naast je huidige baan wel begonnen als freelancer en durf je deze nog niet op te zeggen om te voorkomen dat je vrijwel direct zonder geld zit. Of ben je al enige tijd bezig en vraag je je af hoe al die andere zelfstandig ondernemers dit doen omdat het bij jou niet helemaal lukt? Voor jezelf beginnen kan best wel spannend zijn, want hoe zorg je ervoor dat je genoeg geld binnen haalt? Een paar tips die je wellicht kunnen helpen bij dit probleem.

Het grootste nadeel aan freelancer zijn is dat wanneer je niet werkt, er ook geen geld binnenkomt. Wanneer je maar net rond kunt komen, kan het behoorlijk lastig zijn als je moet wachten op je geld. Maar als je meerdere opdrachtgevers hebt, hoef je je hier geen zorgen meer om te maken. Dat pak je zo aan.

Netwerken

Allereerst: netwerken. Het klinkt misschien vrij logisch, maar toch zijn er een hoop mensen die hier nog iets van kunnen leren. Inclusief ikzelf, want ik haat netwerken. Maar onthoud: om goed te kunnen netwerken hóef je je niet per se bij elke netwerkborrel aan te sluiten. Netwerken kan namelijk ook gemakkelijk via vrienden gaan. Zorg er in ieder geval voor dat iedereen op de hoogte is van jouw werk, en laat zo nu en dan even weten dat je openstaat voor nieuwe opdrachten.

Aan de andere kant kan het juist wel interessant zijn om je aan te sluiten bij een netwerkborrel. Op die manier leer je mensen kennen die in hetzelfde schuitje zitten als jij. Mensen die dus ook dezelfde problemen tegenkomen als jij. Grote kans dat ook zij een aantal tips voor je hebben.

Lees ook: Zo maak je een goede eerste indruk tijdens een netwerkborrel

Zoek contact met je vorige collega’s

Waarschijnlijk heb je wel een aantal eerdere baantjes gehad, of in ieder geval stage gelopen bij verschillende bedrijven. Heb je het idee dat je hier nog iets uit kunt halen? Go for it! Hoe makkelijk is het tegenwoordig om met iemand contact te zoeken via social media? Stuur deze mensen gewoon een berichtje met de vraag hoe het met ze gaat, wat ze tegenwoordig doen en dat je freelance werk doet (en openstaat voor nieuwe opdrachten).

Verkoop jezelf

Jij wilt voor jezelf gaan werken, dan zul je jezelf ook moeten verkopen. Misschien een minder leuk puntje aan ondernemer/zzp’er zijn, maar het is toch echt onmisbaar. Als niemand weet dat jij als freelancer aan het werk bent, dan zullen ze ook niet om jouw hulp vragen als ze ergens naar op zoek zijn. Op die manier loop je dus opdrachten mis. Laat dus aan iedereen weten wat je doet, misschien kan de vriendin van de tante van je buurvrouw jouw hulp wel goed gebruiken. 😉

Gebruik social media in voordeel

Social media is nu eenmaal onmisbaar in ons leven. Zo ook als je voor jezelf bent begonnen. Zoals ik bij het vorig punt al aangaf, moet je jezelf verkopen. Dat kan van mond-tot-mond gaan, maar daar kun je natuurlijk ook social media voor inzetten. Deel de producten die je hebt gemaakt hierop! Ben je tekstschrijver? Dan kun je je artikelen via social media delen. Grafisch designer? Laat zien wat je kan!

Daarnaast is het goed om eens te kijken naar wie en wat je online volgt. Er zijn genoeg Facebook-groepen met freelancers, ondernemers of andere slimmeriken. Zoek uit welke groepen er in jouw vakgebied zitten en sluit je hierbij aan. Als je een vraag over iets hebt, dan is de kans groot dat deze mensen jou kunnen helpen. Daarnaast worden er ook wel eens opdrachten aangeboden in dit soort groepen.

Vergeet niet: elk begin is spannend, maar met deze tips & tricks gaat het je vast lukken!

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.