Unsplash

Sta jij altijd rood? Zo doorbreek je die vicieuze cirkel

Het blijft voor sommigen een lastige kwestie: met geld omgaan. Je bent tenslotte ‘jong en je wilt wat’. En dus wordt die bankrekening (of spaarrekening) weer geplunderd. Maar wat als je dit al doet vóórdat je huur, collegegeld, telefoonrekening en zorgverzekering zijn afgeschreven? Misschien had je er van te voren niet helemaal goed over nagedacht, of begon deze maand met een aantal grote uitgaven die je niet had voorzien. Maar je rekeningen moeten toch betaald worden. En daarom besluit je om voorlopig maar even rood te kunnen staan om alles te kunnen betalen. Maar hoe kom je daar weer uit?

Toen je dat bij de bank aanvroeg, had je jezelf waarschijnlijk voorgenomen dat het maar voor één, hooguit twee maanden, zou zijn. Uiteindelijk weten we allemaal hoe dit gaat: je hebt ineens 500 tot 1000 euro meer te besteden, en dat gaat op ook. Je staat maand in, maand uit rood op je bankrekening en wordt hier doodongelukkig van. En je bent niet de enige: in Nederland staat 23% elke maand rood. Als je dan eindelijk weer boven de rode lijn uitkomt juich je even van geluk, maar had je nog geen rekening gehouden met alle rekeningen die er nog af gingen. En ja hoor: weer eindig je de maand met een negatief saldo. Tijd om dit te veranderen? Ik heb een aantal tips:

Maak een overzicht van jouw uitgaven

Je bent waarschijnlijk wel op de hoogte van het feit dat je te veel uitgeeft. Je geeft namelijk geld uit dat je eigenlijk niet hebt, en daarmee stoppen is moeilijk. Zet eens in een Excel bestand hoeveel je precies uitgeeft per categorie. Kies bijvoorbeeld voor vaste lasten, boodschappen, kleding, uitgaan en uiteten. Zo zie je direct waar het meeste naartoe gaat en waar je dus op kunt besparen.

Ga de challenge aan

Geef je elke maand honderden euro’s uit aan kleding of andere dingen die je koopt? Ga de challenge met jezelf aan een koop een maand eens helemaal niets. Of ben je iemand die elke week de hele kroeg op een rondje trakteert? Ga dan eens uit met een bepaald bedrag cash geld en laat je pinpas thuis. Je kunt ook een bedrag pinnen en dat als weekbudget gebruiken. Zo móet je je hier wel aan houden.

Een maand met minder geld leven hoeft niet verschrikkelijk te zijn, als je maar met creatieve oplossingen komt. Als je nou veel geld kwijt bent aan boodschappen, minder daar dan eens op. Bedenk van te voren wat je qua eten doet die week en probeer voor een hele week boodschappen te doen. Doe dit een maand en kijk hoeveel je hierdoor bespaard hebt. Door er een challenge van te maken, maak je het besparen wat leuker voor jezelf. Bedenk eens hoe trots je zult zijn als je een challenge hebt behaald! Je weet nu dat het kan door minder uit te geven en daar kun je dan een gewoonte van maken. Zo wordt het nog leuk ook! 😉

Lees ook: Met deze 6 tips bespaar jij €1.400 per jaar aan boodschappen 💸

Wees bewust van je impulsaankopen

Impulsaankopen doen we allemaal. Of dit nou in de supermarkt, een kledingwinkel of zelfs online is. Als ik door Facebook scroll, krijg ik vaak genoeg advertenties te zien van bijvoorbeeld kleding waar ik eerder naar heb gekeken. Slimme marketingtruc, want ik klik er wel op. En een paar nieuwe schoenen zijn weer besteld. Als je hier bewust van bent, krijg je pas echt door hoeveel dingen je koopt die je eigenlijk niet nodig hebt.

Los het steeds verder af

Als je maandelijks op -1.000 euro uitkomt, is het nogal lastig om dit in één maandje af te lossen. En dat hoeft ook helemaal niet! Stel voor jezelf een doel per maand, dat je wilt ‘aflossen’. Als je maandelijks steeds iets bespaart, kom je steeds iets verder uit het rood. Probeer daarnaast ook te sparen met een spaarpot. Gooi al je kleingeld hierin en kijk aan het einde van de maand hoeveel dit is. Daar kun je de komende week dan weer boodschappen van halen!

Zorg voor een buffer

Nu je beter bent geworden in het maken van minder uitgaven, houd dit dan ook vast! Blijf geld opzij zetten en zorg voor een buffer. Als je dan een keer een grote uitgave moet doen, kun je dit gewoon betalen. En zo hoef je nooit meer moeilijk te doen om weer uit het rood te komen.

Lees ook: Geeft onze generatie echt liever geld uit aan ervaringen dan aan spullen?

Blokkeer de roodstand

Om te voorkomen dat je weer in je oude ritme valt, is het verstandig om gewoon helemaal niet meer in het rood te kúnnen staan. Zeg daarom de roodstand op en zorg ervoor dat je je financiën gewoon weer op orde hebt. Zo kom je nooit meer in deze vicieuze rode cirkel terecht. En dat voorkomt ook een hoop stress.


Dit artikel werd al 52 keer gedeeld.