Pexels

Sport heeft meer invloed op onze samenleving dan je denkt

Voor het eerst sinds 1998 doet er geen enkele Nederlandse voetbalclub mee aan een Europees eindtoernooi. Nou kan ik niet zeggen dat het een verrassing is, want god Jezus, wat is Nederlands voetbal toch een aanfluiting tegenwoordig. Ook het Nederlands elftal doet niet mee aan het aankomende WK, dat hoef ik niemand te vertellen. Allemaal jammer, want sport heeft een unieke plek in onze samenleving. Sport wordt gelukkig nog vaak als maatschappelijk platform gebruikt dat positief is voor ons allemaal. Dus laten we niet zoals alle andere media focussen op het negatieve, maar juist kijken naar wat sport voor ons betekent.

Sport zorgt voor nationale eenheid

Iedereen weet hoe het gaat als het Nederlands voetbalelftal meedoet aan het WK Voetbal. De straten kleuren oranje, bij iedere wedstrijd staat elke kroeg bomvol supporters en even worden alle ruzies vergeten. Wanneer je land meedoet met een groot sportevenement, is dat het perfecte moment om je nationale trots te laten zien en als één achter je team te staan.

Behalve dat dit ontzettend leuk is en je even niks meer geeft om waar de ander op gestemd heeft, kan sport landelijk verlichting geven in crisistijden. Denk bijvoorbeeld aan 1995, toen Zuid-Afrika het WK Rugby won en zo geboorte gaf aan een nieuw post-Apartheid Zuid-Afrika. Als je je hier meer in wilt verdiepen, is Playing the Enemy een goed boek hierover. En wat dacht je van de Miracle on Ice, oftewel de iconische overwinning van het Amerikaanse ijshockeyteam op het Russische team in 1980, midden in de Koude Oorlog? Het geeft mensen hoop in hun land.

Kinderen moeten actief zijn

Uit de laatste groeistudie van TNO blijkt dat 13-15% van de Nederlandse kinderen kampt met overgewicht. Die moeten bewegen. Kinderen die opkijken naar atleten gaan veel sneller naar buiten om te bewegen. Iemand moet de kinderen inspireren om te bewegen en niks werkt zo goed als professionele sport.

Lees ook: Fictie wordt realiteit: Zwerkbal is een serieuze sport

Sporters zijn toch vaak een goed rolmodel

Natuurlijk zijn er wel meer goede rolmodellen. Maar als je kinderen vraagt naar wie ze op kijken, zullen ze toch snel een sporter kiezen. Gelukkig zijn er veel sporters die goede rolmodellen zijn. Het beste voorbeeld hiervoor is Christiano Ronaldo, die veel haat over zich heen krijgt. Maar daarbij vergeet iedereen wel dat hij bijvoorbeeld z’n Gouden Bal verkoopt voor het goede doel, geld doneerde aan een 10-jarige fan om zijn hersenoperatie volledig te betalen, 165.000 dollar doneerde aan een kankercentrum in Portugal, 5 miljoen pond naar Nepal stuurde na de aardbeving en ga zo maar door.

Ja, ze hebben geld zat. Ja, sommige salarissen gaan helemaal nergens over. Maar dan is het nog steeds goed dat ze geld weggeven, goede doelen opzetten en kinderen een positief rolmodel bieden.

Geld, geld, geld

Helaas draait het in deze wereld nogal vaak om geld. Niet gek dus dat veel mensen vallen over de veelal exorbitante salarissen van professionele atleten. Nou ben ik hier niet om dat goed te praten, in tegendeel: schandalig dat deze mensen zoveel verdienen terwijl er kinderen in armoede leven. Maar zelfs met deze vreselijk hoge salarissen levert sport economisch veel op voor een samenleving.

(Grote) sportevenementen hebben veelal positieve economische impact op lokale economieën. Bij een evenement wordt vaak geld uitgegeven dat zonder dat evenement aan iets anders zou worden besteed, bijvoorbeeld aan overnachtingen en lokale restaurants. Om dit te onderzoeken worden er economische impactstudies gedaan (die helaas niet altijd helemaal helemaal overeen komen met de werkelijkheid). Desalniettemin zie je vaak dat er positieve cijfers uitrollen. Zo zorgde de New York Marathon in 2010 voor een economische boost aan de stad van 340 miljoen dollar. Honkbalclub de Chicago Cubs genereren jaarlijks 600 miljoen dollar voor de staat, volgens USA Today. Eerlijk is eerlijk, het is niet altijd zo. De Olympische Spelen bijvoorbeeld levert economisch amper wat op. Sport creëert uiteraard ook banen. Niet alleen atleten, maar medewerkers in het stadion, medici, administratief et cetera.

Niet alleen professionals

Daarnaast is lokale sport ook goed voor de economie, blijkt uit onderzoek van het Kenniscentrum Sport. Sporten en bewegen levert geld op. Uit het onderzoek blijkt dat “het algemene maatschappelijke resultaat positief is en per persoon kan oplopen tot circa €25.000-100.000.” Hierbij is geen rekening gehouden met de kosten om mensen te laten sporten. Er wordt vooral veel winst geboekt op arbeid en gezondheid. Arbeidsproductiviteit gaat omhoog en zorgkosten omlaag. “De gehele maatschappij profiteert van minder criminaliteit, toegenomen ‘sociaal kapitaal’ en toegenomen leerprestaties/schooluitval.”

Al met al zitten er flinke economische voordelen aan sport dus.

Lees ook: Koen (24) is e-sporter: “Ik wil het cliché beeld rond gaming veranderen”

Het allerbelangrijkste is de emotie die het losmaakt

Je kunt zoveel bedenken als je wilt, maar het belangrijkste is dit: de enorme emotie die sport los kan maken waardoor je eventjes je zorgen aan de kant kunt zetten. De enorme passie die komt kijken bij sport beoefenen of bewonderen ontketent bij veel mensen intense emoties. Ik weet nog dat ik moest huilen, maar echt janken, toen Nederland verloor van Spanje in de WK-finale. Ik was toen 19 jaar en ik vergeet die dag nooit meer.

Kijk alleen al naar een kampioenschap van je favoriete voetbalclub. De stad viert feest als nooit tevoren, en iedereen heeft even iets om zijn zorgen weg te kunnen zetten. En daar gaat het toch om?