Shaquira (21): “Ik dacht dat het zwaarder zou zijn om op kamers te gaan”

Stiekem zijn we allemaal ontzettend nieuwsgierig naar andermans bankrekening. In deze rubriek kijken we naar de bankrekening van andere jongeren. Hoeveel verdienen ze? En waar geven ze het aan uit? Deze keer is de 21-jarige Shaquira aan het woord:

Inkomsten

“Ik heb verschillende plekken waar mijn inkomen vandaan komt. Ik krijg 300 euro salaris van de Albert Heijn, dat gaat rechtstreeks naar m’n spaarrekening, en nog 200 van mijn baantje bij Kamernet. Daarnaast krijg ik nog twee jaar stufi, heb ik sinds kort een uitwonende beurs en helpen m’n ouders mij met 200 euro voor m’n collegegeld en boeken. Ze betalen ook mijn zorgverzekering, maar m’n zorgtoeslag mag ik houden. Zo is het met mijn inkomen hartstikke goed te doen.”

Ik dacht dat het zwaarder zou zijn nu ik op kamers ben gegaan, maar het valt wel mee.

Shaquira met haar huurcontract. Foto: Instagram.com/shaquirayacintaShaquira met haar huurcontract. Foto: Instagram.com/shaquirayacinta

Vaste lasten

“Nu ik op kamers woon, heb ik wel een stuk meer vaste lasten. Wat ik doe, is alles op automatisch afschrijven zetten. Zo krijg ik op de 24e van de maand salaris, gaat op de 25e automatisch de huur van mijn rekening af en gaat er automatisch 300 euro naar mijn spaarrekening. Zo voelt het niet echt als een last en heb ik ook een stuk minder moeite met sparen. Daardoor weet ik ook zeker dat ik minstens een bepaald bedrag spaar.”

Lees ook: 12 tips om gemakkelijk geld te besparen (en ja, dat gaat ook jou lukken)

“Dit doe ik overigens pas sinds 1,5 jaar. Daarvoor kreeg ik geld binnen en besloot ik aan de hand daarvan hoeveel ik spaarde, terwijl ik de rest er gewoon doorheen jaagde. Nu heb ik veel meer structuur, mede door het automatisch afschrijven. Ik merk wel vaak aan het einde van de maand pas hoeveel geld ik uit heb gegeven aan eten. Dit komt ook wel door m’n studievereniging waar ik twee keer per maand wat mee ga eten, of doordat ik nog wel eens buiten de deur eet met m’n vriendje. Dat kan wel minder, maar je moet ook genieten. Ik ga nog niet over de schreef of zo.”

Foto: instagram.com/shaquirayacintaFoto: instagram.com/shaquirayacinta

“Ik hou m’n uitgaven niet echt goed bij. Mijn vader had bijvoorbeeld allemaal verschillende spaarrekeningen voor verschillende dingen. Een spaarpotje, een boodschappenpotje, zelfs een potje voor de auto. Zo verstandig ben ik niet met geld. Ik denk altijd aan het einde van de maand dat ik gerust meer had kunnen sparen als ik naar m’n inkomen kijk bijvoorbeeld. Een keertje minder uit eten kan al gauw een paar tientjes extra op de spaarrekening betekenen.”

“Soms gaat het nog wel eens mis. Laatst had ik bijvoorbeeld geen geld meer voor boodschappen. Toen ben ik maar een lang weekend thuis geweest. Daar leer je wel van.”

Lees ook: Gaat al jouw geld op aan kleding? Dan zijn deze 7 tips voor jou

Van thuis naar kamers

“Ondanks dat het af en toe mis gaat, had ik verwacht dat het zwaarder zou zijn. Er komt genoeg geld binnen om een vrij comfortabel leven op kamers te leiden. Dat terwijl ik wel het idee heb dat ik een gat in de hand heb. Maar goed, m’n ouders leerden me altijd:

Als je meer leuke dingen wilt doen, moet je maar meer werken.

“Doordat ik mijn vaste lasten automatisch laat afschrijven, heb ik een duidelijker beeld met welk bedrag ik rond moet komen. Het scheelt ook wel dat ik twee keer per week bij m’n vriend eet en in het weekend thuis eet.”

Foto: instagram.com/shaquirayacintaFoto: instagram.com/shaquirayacinta

Overige kosten

“Ik ga wel vaak op vakantie. Van weekendjes weg tot ‘flinke’ vakanties verder weg zoals meerdere keren naar Griekenland. Ik ga binnenkort twee weken naar Bonaire waar m’n vader woont, en in januari met wintersport. Daar spaar ik voor. M’n ouders zeggen wel eens dat het zonde is van mijn geld: ‘Van al dat geld kun je ook je interieur kopen voor je eerste huis.’ Maar nu kan het nog, die reizen zijn me ook heel veel waard. Ik denk dat ik het nu wel goed aan pak. Ongeveer de helft van mijn spaargeld gaat naar reizen en ongeveer de helft gaat naar ‘later’.”

ING aan het woord:

“Het eerste wat opvalt is dat Shaquira een gezonde balans heeft tussen haar inkomsten en uitgaven. Het is erg fijn als je elke maand kunt sparen, en extra fijn als dat 300 euro per maand kan zijn! Shaquira geeft aan dat ze, vlak nadat ze elke maand haar inkomsten ontvangt, automatisch haar vaste lasten laat afschrijven. Dit is heel slim. Zo voorkom je dat je in de problemen komt met bijvoorbeeld het betalen van je huur.

Shaquira geeft ook aan dat ze zich vaak pas aan het eind van de maand realiseert hoeveel geld ze aan eten heeft uitgegeven. Door regelmatig je saldo en afschrijvingen te checken met de Mobiel Bankieren App kun je hier eerder inzicht in krijgen.

Dan hebben wij nog één laatste tip voor Shaquira. Als je spaart op de Oranjespaarrekening van ING kun je in de Mobiel Bankieren App gemakkelijk je spaargeld verdelen over verschillende digitale spaarpotjes. Bijvoorbeeld een apart potje ‘vakantie’ en een potje ‘voor later’. Zo voorkom je dat de verhouding van 50/50 voor beide doelen ongemerkt in de richting van vakanties gaat opschuiven.”

Bekijk ook de bankrekeningen van DaanRoosTijmenTasniemDeborahRoosGiulia,
JesseMickeyDaanMarlein, Iris en Noortje.