Daan van Baarsen

Sebastiaan en Viktor van RoomEasy: “Met deze app maken we hospiteer avonden makkelijker”

De 27-jarige Sebastiaan en zijn 24-jarige broertje Viktor, die overigens ook genomineerd was voor de Jonge 100, bedachten een geniaal idee: een app die ervoor zorgt dat je een stuk minder van die vreselijke hospiteeravonden hoeft mee te maken. Want kun je iemand op zo’n avond goed beoordelen? Dat is bijna onmogelijk. Net als dat het bijna onmogelijk is om jezelf duidelijk te omschrijven in een paar korte zinnen als je op zoek bent naar een kamer. Sebastiaan en Viktor bedachten daarom RoomEasy.

RoomEasy is een app die huurders en verhuurders met elkaar matchen. Het zorgt ervoor dat je op een makkelijkere manier via-via een kamer kunt vinden. Door middel van gemeenschappelijke vrienden op Facebook worden de personen aan elkaar gematcht. Als zij elkaar accepteren, kan er gechat worden, om vervolgens een afspraak te maken voor een kijkavond. Zo heb je al een veel beter beeld van iemand voordat je diegene uitnodigt, en dat scheelt natuurlijk een hoop ongemakkelijke kijkavonden ;-). We spraken Sebastiaan over de app en het ondernemen:

Hoe zijn jullie op het idee gekomen?

“We zaten eerst aan de kant van de verhuurder met behoorlijke frustraties. Ik heb met mijn broertje samen in een studentenhuis gewoond in Eindhoven. Daar woonden we met zo’n 20 man, wat erop neerkwam dat je ongeveer elke maand een kijkavond moest organiseren. Daar had niemand zin in. We vonden het heel lastig om iemand te beoordelen op de paar zinnen van de beschrijving. Toen vroegen Viktor en ik ons af hoe we dit beter konden doen en daar is ons idee eigenlijk uit ontstaan.

Met RoomEasy proberen we de persoonlijke match te vinden.

We wilden leukere en efficiëntere manieren bedenken om een match met iemand te vinden en zo kwamen we op RoomEasy. We weten wel dat dit de kijkavond niet zal vervangen, maar we maken het wel een stuk makkelijker voor zowel de huurder, als verhuurder.”

Wanneer wisten jullie dat dit echt een goed idee was?

“Op een gegeven moment begonnen we het te pitchen bij mensen en onze directe omgeving was een goed klankbord. We waren op dat moment zelf nog student dus we hadden een groot netwerk om ons heen waar we het aan konden vragen. Dat werkte heel goed. De meeste studenten om ons heen waren ook op zoek naar een nieuwe tool om zowel kamers als huisgenoten te zoeken en te vinden. Vooral door de reacties die we hierop kregen, wisten we dat het een goed idee was.”

Stel ik ben op zoek naar een huisgenoot, wat moet ik dan precies doen?

“Allereerst begin je dan natuurlijk met het downloaden van de app. Vervolgens log je in via Facebook en zet je je kamer erop. Je laat weten of je op zoek bent naar studenten of starters, en vult de prijs van de kamer in. Als een huurder jouw kamer tegenkomt, ziet diegene onder de kamer de gemeenschappelijke vrienden staan die jullie hebben. Zo behoud je dus het ‘via-via-netwerk’. Als jouw kamer geliked wordt, kun je het profiel van de mogelijk nieuwe huisgenoot zien. De verhuurder kan dit profiel liken om meer informatie over diegene te zien. Als jullie beide geliked hebben, is het dus een match en kan er gechat worden. Op dat moment gaat er één credit af bij de huurder.”

Hoe zit het dan met de credits en kost het me geld?

“De app is gratis, en zal ook altijd gratis blijven. Als verhuurder kun je gratis je kamer erop zetten en als huurder krijg je tien gratis credits, wat ook gezien kan worden als tien matches. Als je matches op zijn, kun je tien nieuwe credits kopen voor €5,-. Voor ons is het financieel gezien misschien niet het beste plan, maar we willen de app per se gratis houden en willen het zo makkelijk mogelijk houden voor de gebruikers.”

Lees ook: Op deze manieren bespaar je tientallen euro’s per maand met je huisgenoten

Hadden jullie een startkapitaal?

“We hebben een privé investeerder gezocht binnen ons eigen netwerk. Van dit geld hebben we een bureau gezocht die de app heeft gemaakt. En de rest van het geld hebben we ingezet voor marketing en hiermee een PR bureau ingeschakeld. Dit blijkt een hele goeie zet te zijn geweest. Het heeft ons wel zo’n 2 à 3 duizend euro gekost, maar dan heb je wel wat.

Het was voor ons super waardevol om ons geld hieraan te besteden.

We hebben nu ruim 3.000 gebruikers en inmiddels zijn er al iets meer dan 600 matches ontstaan. Verder ben ik vooral bezig met het opzetten van social media acties. We hadden bijvoorbeeld een actie lopen in samenwerking met Frisse Kater. Zo konden de studenten een schone woonkamer winnen via Facebook.”

Lees ook: Tugrul (26) zorgt met Frisse Kater voor schone kamers na wilde huisfeesten

Is RoomEasy jullie fulltime baan?

“Nee, op dit moment verdienen we bijna niets met de app. Ik werk zelf bij een online marketing bureau in Amsterdam en Viktor studeert deeltijd Makelaardij in Den Bosch en werkt bij een makelaar. Daarnaast werken we samen aan RoomEasy. Maar we zijn geen programmeurs en hoeven hier dus ook geen tijd in te steken. Op dit moment zijn we bezig om wat nieuwe functies toe te voegen, zodat je meer over het huis kunt aangeven voor een nog betere match.”

Wat zijn verder jullie toekomstplannen?

“We gaan er eerst voor zorgen om het in Nederland een gezond platform te laten worden. Mensen vinden op dit moment daadwerkelijk een kamer via onze app. Het duurt alleen even voordat deze succesverhalen naar buiten komen. Het grappige is wel dat er op dit moment ook al kamers in Londen en San Francisco opstaan. De techniek van de app kun je in principe ook overal gebruiken.

Uiteindelijk willen we er wel voor zorgen dat het wereldwijd gebruikt gaat worden.

Lees ook: Selfmade: waarom ik niet ging studeren na het vwo

 

Hoe is het om met je broertje samen te werken?

“Haha, dat is heel leuk! Onze relatie is niet zoals het altijd was, want je moet ook wel dingen afmaken of samen beslissingen nemen.

Ik vind het helemaal niet lastig om met mijn broertje samen te werken, maar het was in het begin wel even wennen.

Hij doet meer offline en ik zit meer aan de online kant. Viktor deelt-ie bijvoorbeeld flyers uit op scholen. Ik doe dat soort dingen online via social media. Als je de taken goed verdeelt, sta je samen heel sterk. En omdat we broers zijn, weten we ook heel goed wat we aan elkaar hebben. Daarnaast kun je ook nog eens heel eerlijk tegen elkaar zijn.”

Lees ook: Een bedrijf runnen met vrienden: de jongens achter United Wardrobe flikken het

Wat vonden jullie ouders ervan dat jullie samen een bedrijf gingen beginnen?

“Ze moedigden het ondernemerschap wel aan en stimuleerden het heel erg en zeiden: ‘Doe het maar gewoon, je kunt hier super veel van leren.’ En mochten we falen, dan hebben we het in ieder geval geprobeerd. Wel zeiden ze: ‘Uiteindelijk moet je wel de huur kunnen betalen’. Dus dat stukje hebben ze ons ook wel meegegeven.”

Doen jullie nog steeds gezellige dingen?

“Jazeker! We zijn laatst samen naar Lyon geweest. We hebben een gezonde relatie buiten RoomEasy en we zitten ook vaak genoeg bij elkaar op de bank om samen voetbal te kijken.”

Op zoek naar een kamer of huisgenoot? Dan weet je wat je te doen staat: download de app hier voor iOS of hier voor Android.