Sarah Maria Elvira

Sarah (24) werkt bij EMPIRE: “Via Instagram legde ik belangrijke contacten”

Sarah Maria Elvira is 24 jaar en heeft al behoorlijk wat banen op haar naam staan. Vanaf het moment dat ze haar eerste cd’s kreeg, destijds van de Spice Girls, Gigi D’Agostino en Backstreet Boys, wist ze dat ze iets met muziek wilde doen. En dat is haar gelukt. Want inmiddels is Sarah verantwoordelijk voor de Europese tak van het platenlabel EMPIRE. Om daar te komen, heeft ze een behoorlijke weg met verschillende banen afgelegd. Ik vroeg haar hoe ze op zo’n jonge leeftijd al zover is gekomen.

Je begon met draaien en produceren, hoe is dit verder gegaan?

“Ik kwam er al snel achter dat draaien voor publiek niet helemaal mijn cup of tea was. Vanuit daar ben ik plaatselijke feestjes gaan organiseren met vrienden en maakte ik foto’s op feestjes voor Vice. Hier kwam ik terecht via een online oproep waarop ik gereageerd had. Door die feestjes kreeg ik een groter netwerk en kwam ik in contact met Jake Shears, die mij mijn eerste A&R baantje aanbood.”

Hoe vond je het om dit te doen?

“Het kost veel tijd om nieuw talent te scouten. Eigenlijk ben je dagenlang het web aan het afstruinen en non stop aan het luisteren naar kwalitatief sterke, maar ook minder sterke muziek. Daar komt bij dat je altijd een risico neemt om iemand dan uiteindelijk een label deal aan te bieden. Maar ik ga daarbij gewoon altijd op mijn gevoel af. Het scouten zelf is dus niet zo spannend, maar het traject wat daarna komt wel.”

A post shared by Sarah Maria Elvira (@sarahmariaelvira) on

Daarna werd je aangenomen bij Deezer, hoe kwam je daar?

“Toen ik bij Deezer als music editor werd aangenomen, had ik al verschillende functies gehad als label manager, A&R, PR manager en nog meer. Door de jaren heen leerde ik mezelf skills aan die uiteindelijk nodig zijn voor een functie als music editor. Ik moet er wel bij zeggen dat name-dropping van bedrijven waar ik heb gewerkt ook vaak interessant is, maar in dit geval ging het heel erg om de analytische kant van muziek.”

Hoe ben je dan uiteindelijk bij EMPIRE terecht gekomen?

“Het werd op een gegeven moment toch mijn doel om internationaal te gaan, waardoor ik mijzelf nog meer ging omringen met mensen uit de US. Zodoende ben ik ook meer internationaal gaan netwerken, waardoor ik uiteindelijk uitkwam bij Ghazi, de CEO van EMPIRE. Ghazi was vanaf het eerste moment al geïnteresseerd in mijn ervaring. Dat kwam mede door de manier waarop ik zijn aandacht probeerde te krijgen, namelijk via Instagram.”

Ik hoor nog regelmatig dat hij de ‘Hustler mentality’ bij mij zag.

A post shared by Sarah Maria Elvira (@sarahmariaelvira) on

Instagram heeft voor jou dus een grote rol voor jou gespeeld. Hoe pakte je dat aan?

“Instagram is naar mijn idee het nieuwe LinkedIn, maar dan met foto’s. Het werkt vaak goed om een korte omschrijving van je baantjes in je bio te zetten en om zoveel mogelijk nieuwe mensen die je interessant lijken op werkgebied te gaan volgen. Maar uiteindelijk krijg je een baan natuurlijk niet alleen door Instagram. Je moet hard werken voor wat je echt wilt. Als je al enige ervaring hebt in jouw vakgebied, dan zou ik dat zeker op een overdreven manier uiten in je Instagram foto’s. Als dat én je bio goed geregeld zijn, zeg ik: volgen maar!”

Wat is jouw functie binnen EMPIRE precies?

“Ik ben verantwoordelijk voor de Europese tak van EMPIRE. Binnen mijn functie doe ik heel veel verschillende dingen. Van marketing en promotie rondom releases, tot het opzetten en coördineren van tours, studio sessies en nog veel meer. Elke dag is voor mij anders. De ene dag zit ik in Londen met Tyga, de andere dag ben ik vanachter mijn laptop aan het mailen met tv, radio, streaming en andere belangrijke contacten.”

Wat vind je het leukst aan deze baan?

“De diversiteit in mijn werkzaamheden en het enthousiasme van nieuw getekende artiesten bij alles wat ze doen. Zo werk ik op dit moment met een 20-jarig meisje, Dounia. Ik weet zeker dat zij het heel ver zal gaan schoppen.”

Hoe is het om met grote namen als Snoop Dogg, Anderson Paak en Kendrick Lamar te werken?

“Het is natuurlijk leuk om met grote namen te werken en om samen met het team ons best te doen om releases tot een zo groot mogelijk succes te maken. Maar ik moet zeggen dat het werken aan nieuwer talent vaak een nog grotere uitdaging is. Uiteindelijk zijn alle artiesten ook gewoon mensen, en door mijn baan zie ik ze natuurlijk ook anders. Zo is op tour gaan met bijvoorbeeld Mario, of een promodag met Tyga vooral heel gezellig.”

The one and only. #bizcards

A post shared by Sarah Maria Elvira (@sarahmariaelvira) on

Je bent 24, hebt nu al een droombaan waar je keihard voor gewerkt hebt. Wat zijn je volgende stappen?

“Nou… ‘Nu al’. De weg naar deze baan is toch vrij lang geweest. Ik heb er tien jaar voor gewerkt, en dat doe ik nog steeds. Ook voor de andere banen die ik hiervoor heb mogen vervullen. Mijn volgende stappen zijn nog niet concreet, maar dat wordt het gaandeweg altijd wel. Ik zit voorlopig nog goed bij EMPIRE, maar het liefst zeg ik ook niet te veel over mijn andere grote plannen.”

Het werkt het beste als je het gewoon doet.