Unsplash

Zet deze planten op kantoor voor een betere gezondheid én minder stress

In 2017 werd het opeens helemaal hip om je hele huis te veranderen in een jungle. En daar is niks mis mee, ik deed zelf net zo hard mee. Bij mij staat de boel ook vol met luchtzuiverende planten en makkelijk te onderhouden vetplantjes. Het is zelfs gezond om de ruimte waar je vaak bent vol te bouwen met (bepaalde soorten) planten. Op kantoor, bijvoorbeeld. Omdat je hier met veel mensen de hele dag op een kluitje zit, is dit een perfecte broeiplaats voor bacteriën en ziektekiemen. Gelukkig zijn er planten die dat tegengaan. Maar welke zijn dat én hoe zorg je ervoor dat ze niet binnen een week dood zijn?

Waarom planten?

Planten: je hebt er iets mee of niet. Het is in ieder geval handig om er meer van in je werkruimte te zetten. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de kans op griep kleiner wordt door de aanwezigheid van planten op kantoor. Onderzoekers van de Edith Cowen Universiteit kwamen tot de conclusie dat planten de lucht zuiveren van bacteriën, waardoor minder mensen zich ziek melden. Natuurlijk hebben ze dezelfde werking als je ze in je huis zet, maar op kantoor zijn vaak meer bacteriën aanwezig.

Ook wordt op een kantoor vaak schoongemaakt met schadelijke middelen. Als er meer groen aanwezig is worden ook die schadelijke bestanddelen gezuiverd. En als je werkt en leeft in een schone(re) lucht heb je minder last van oogirritatie, stress én heb je een betere huid.

Foto: UnsplashFoto: Unsplash

Lees ook: Waarom gaan mannen “dood” als ze een griepje hebben?

Welke neem je?

De beste planten voor op kantoor zijn luchtzuiverende planten die tegen een stootje kunnen. Planten die elke dag meerdere keren water nodig hebben of alleen onder specifieke omstandigheden overleven zijn niet handig. Niet alleen omdat er in het weekend vaak niemand is, maar vaak wordt er ook doordeweeks wel eens een plantje vergeten. Deze zijn gelukkig wel geschikt voor op kantoor:

  • Monstera: staat ook bekend als de gatenplant, door de grote, langwerpige gaten in de bladeren. Hij zuivert lucht en kan tegen wat minder licht, maar hij heeft wel regelmatig water nodig. Zorg er dus voor dat-ie niet uitdroogt.
  • Sansevieria: staat beter bekend als de vrouwentong. Dit is de makkelijkste plant om te verzorgen, en is zelfs ooit uitgeroepen tot studentenplant van het jaar, omdat-ie zoveel verwaarlozing weerstond. Hij is ook nog eens sterk luchtzuiverend, ideaal dus!
  • Kentiapalm: heeft erg weinig water nodig, eens per vijf dagen in de zomer en eens per tien dagen in de winter en zuivert de lucht sterk.
  • Lepelplant: staat op nummer één van meest luchtzuiverende planten, volgens NASA. Hij heeft relatief veel water nodig, maar gelukkig kun je snel zien wanneer dit is. Als de bladeren een beetje slap gaan hangen heeft-ie water nodig en binnen een uurtje staan de bladeren weer rechtop.
  • Klimop: staat meestal buiten, maar is ook voor binnen heel geschikt. Hij zuivert de lucht en heeft maar één keer per week water nodig.
  • Blauwvaren: deze heb ik op m’n kamer staan en ik kan je beloven dat-ie werkt. Iedereen bij mij thuis is namelijk ziek, behalve ik. Drie keer raden hoe dat komt. De Blauwvaren zuivert de lucht, maar heeft wel regelmatig water nodig.

Foto: UnsplashFoto: Unsplash

Lees ook: Deze tien planten zorgen voor extra zuurstof én zuiveren de lucht

Door alle voordelen van luchtzuiverende planten zul je je baas niet hoeven overtuigen om meer planten neer te zetten. Plan snel een tripje naar de Intratuin met je collega’s en verzorg de planten goed!