Unsplash

Op zoek naar een baan? Zo kan LinkedIn jou hierbij helpen

Als je eenmaal bent afgestudeerd en op zoek gaat naar een baan, is er een grote kans dat je jouw LinkedIn-rofiel eindelijk eens serieus begint te nemen. Niet gek ook, want er zitten een hoop recruiters op LinkedIn en wie weet vind jij via deze weg wel een nieuwe baan. Maar hoe pak je dit eigenlijk aan? LinkedIn is niet hetzelfde als Facebook. En al helemaal niet te vergelijken met Instagram. Daarom een paar tips om een echte LinkedIn-pro te worden.

Anderen lazen ook: Dit artikel is voor iedereen die geen reet van LinkedIn snapt

Zorg voor een goede profielpagina

Gebruik een profielfoto waarop duidelijk te zien is wie jij bent. Het liefst niet dronken op tafel met een fles wijn in je hand. Want op die manier zul je niet heel serieus genomen worden door je toekomstige werkgever. Zorg daarnaast voor een duidelijke bio waaruit duidelijk wordt wie je bent, wat je doet en waar je eventueel naar op zoek bent.

Check regelmatig in

Als je dan eenmaal een goede opstart hebt gemaakt met jouw profiel, dan moet er wel iets gebeuren natuurlijk. Check daarom regelmatig in. Connect met mensen en vergeet niet zo nu en dan een like of reactie te plaatsen onder de dingen die je voorbij ziet komen.

Plaats een artikel

Ook als je jezelf niet als schrijver ziet, is dit een goede manier om je profiel op te vullen. Schrijf over de dingen waar jij goed in bent en waar je verstand van hebt. Of misschien heb je net iets meegemaakt en wil je daar een persoonlijk verhaal over delen. Als mensen dan op jouw profiel komen, hebben ze direct een beter beeld van wie je bent.

Deel je foto’s/ervaringen/video’s

Het blijft social media, en dus wordt er ook van je verwacht om hier iets op te delen. Bijvoorbeeld een blogpost die je geschreven hebt, foto’s of een video die je gemaakt hebt. Het kan van alles zijn, zolang je profiel maar niet volledig leeg blijft.

Stuur de mensen die jouw profiel bekijken een berichtje

Het leuke (en soms irritante ivm stalking) aan LinkedIn is dat je kunt zien wie jouw profiel heeft bekeken. Hier kunnen soms best interessante mensen tussen zitten waar jij ook iets aan kunt hebben. Bekijk daarom ook hun profielen en stuur diegene een berichtje als je denkt dat jullie iets aan elkaar hebben.

Volg interessante mensen

Naast het feit dat je waarschijnlijk je hele familie en oude klasgenoten op LinkedIn hebt toegevoegd, is het ook goed om interessante mensen te volgen. Zoek mensen in jouw vakgebied die doen wat jij misschien wel zou willen doen. Op deze manier kun je op de hoogte blijven van hun werk en nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied. Wie weet heb jij daar uiteindelijk ook ooit iets aan.

En vergeet niet dat het helemaal niet gek is om mensen gewoon een berichtje te sturen. Brutalen hebben de halve wereld. En wat is nou het ergste dat kan gebeuren? 😉