Getty Images/Patrick van Katwijk

Nieuw kabinet, stop het geld van de basisbeurs wél in het onderwijs

Lief nieuw kabinet,

Twee jaar geleden werd de stekker uit de basisbeurs getrokken. Laten we de feiten even op een rij zetten.

Alhoewel:
1) de huur elke maand een rib uit ons lijf kost;
2) boodschappen steeds duurder worden (bedankt hè, voor die drie procent extra btw);
3) het bewezen is dat we door de afschaffing van de basisbeurs minder te besteden hebben;
4) maar liefst 43 procent van de studenten last heeft van psychische klachten als slecht slapen, piekeren en faalangst

valt die druk op studenten wel mee, volgens de regering. Wij millennials geven in vergelijking tot vorige generaties wél een moer om de planeet en de dieren en mensen die daar op leven, maar toch zijn we egoïstisch en bevoorrecht. We moeten niet zeuren, maar, de vervelende millennials die we zijn: dat deden we natuurlijk toch.

Lees ook: Politici praten te weinig over het klimaat: het probleem van onze generatie

Minder op kamers

Zeker toen we erachter kwamen dat het aantal eerstejaars dat op kamers gaat in één collegejaar is gehalveerd. Dat betekent dat sommige studenten óf uren reizen om elke dag naar school te gaan (en dus soms echt wel een dagje zullen skippen), óf toch maar kiezen voor een andere studie die dichterbij is, maar minder goed bij ze past. Zonde, want de vrijheid om echt te studeren wat je leuk vindt en te wonen in de stad waar je studeert, zorgt voor een betere ontwikkeling. Een betere ontwikkeling voor de generatie van de toekomst lijkt mij goed voor het land. Maar dat kan aan mij liggen natuurlijk.

Minder aanmeldingen

We zeurden ook toen uit cijfers van het ministerie van Onderwijs bleek dat de instroom van studenten met laagopgeleide ouders is gedaald sinds de invoering van het leenstelsel. Ook het totaal inschrijvingen bij hogescholen en universiteiten nam af. In het hbo nam zelfs twintig procent van de aanmeldingen van gehandicapte en chronisch zieke studenten af.

Meer werken

Staatssecretaris Dekker verklaarde dat de druk op Nederlandse studenten wel meevalt en “dat het maar de vraag is of je dingen naast je studie moet doen”. Uhm, ja staatssecretaris Dekker, we moeten inderdaad dingen naast onze studie doen, schreef redacteur Roos al eerder. Uit onderzoek blijkt dat we meer werken na het afschaffen van de basisbeurs. Niet gek ook, als je bedenkt dat een 18-jarige zo’n €4,30 per uur verdient. Dan moet je aardig wat uurtjes werken om die honderden euro’s huur te betalen voor die 15 vierkante meter.

Foto: UnsplashFoto: Unsplash

Maar we kunnen toch lenen?

Natuurlijk is er de optie om bij te lenen. Ik hoor het je denken, lief nieuw kabinet. Een kwart van de studenten leent maximaal bij zonder te kijken of ze dat bedrag eigenlijk wel nodig hebben, omdat het lenen zo aantrekkelijk is geworden. De rente van een DUO-lening staat momenteel op 0%. Gratis geld! Hoe kun je daar nou niet blij van worden? Maar redacteur Rosan kwam er dit jaar achter dat een studieschuld wel degelijk gevolgen heeft voor een hypotheek, al telt deze lening wel minder zwaar mee dan andere ‘gewone’ leningen. “Maar iedere student kan ook meer lenen”, was destijds dus een beetje makkelijk afgewimpeld door minister Bussemaker.

Lees ook: Lenen bij DUO: wat is nou écht het gevolg van een torenhoge studieschuld?

Maar nu zijn jullie daar, nieuw kabinet. Inclusief nieuwe minister. We hoopten dat jullie het licht hadden gezien. Er was namelijk altijd een sprankje hoop dat de kenniseconomie toch niet verloren zou gaan. Een reden waarom we de afschaffing van de basisbeurs toch slikten. Onze bezwaren waren niet terecht, want we konden lenen én nog belangrijker: het vrijgekomen geld zou worden gestoken in de kwaliteit van het onderwijs. En iedereen die wel eens naar school is geweest, weet dat er aan het onderwijs nog wel te schroeven valt.

Nu blijkt dat het nieuwe kabinet flink bezuinigt op het onderwijs en dat er van die investering in de kwaliteit van ons onderwijs dus geen bal terecht komt. In andere woorden: we voelen ons flink genaaid. Mijn vraag aan jullie is: hoe verwachten jullie serieus dat onze generatie en de generaties die volgen, de problemen die jullie generatie en jullie (overgroot)ouders hebben veroorzaakt, oplost in deze snel veranderende wereld? Als jullie ervoor kiezen om niet in ons te investeren?

Ik hoor het graag.

Liefs,
Tessa