Unsplash

Met deze trucs rock jij jouw presentatie net zo hard als een TED-talk

Vroeg of laat krijgen we er allemaal een keer mee te maken: presentaties geven. Vaak sta je tijdens je opleiding al regelmatig voor de klas. Maar ook in het werkende leven komt het wel eens voor dat je een praatje moet houden voor een groep mensen. De een vindt dit heerlijk en kletst vol zelfvertrouwen een uur aan een stuk door. Terwijl de ander drie weken wakker ligt voor een presentatie van tien minuten. Herken jij jezelf vooral in dat laatste en ben je geen held in het geven van presentaties? Met deze tips kom je er wel.

TED conferentie

Iedereen heeft waarschijnlijk wel eens een TED talk voorbij zien komen op YouTube. TED staat voor Technology, Entertainment en Design en wordt al sinds 1984 gehouden. Eerst alleen in Amerika, maar door de enorme populariteit van de afgelopen jaren worden er nu TED conferenties over de hele wereld georganiseerd. TED sprekers worden uitgenodigd om over hun expertise in een korte presentatie (maximaal 18 minuten) te geven. Deze presentaties zijn altijd bijzonder overtuigend, entertainend en makkelijk te begrijpen. Daarom gaan ze vaak ook viral. Daarnaast hebben alle TED sprekers goed naar de filosoof Aristoteles geluisterd. Die schreef heel lang geleden al dat overtuigingskracht bestaat uit drie aspecten: Ethos, Pathos en Logos.

Ethos

Ethos betekent dat de spreker het publiek overtuigt van zijn of haar kennis. Je legt dus eigenlijk uit waarom jij ‘credible’ genoeg bent om over dit onderwerp te praten. In het geval van TED talks zijn het altijd experts of mensen die al veel bereikt hebben dus is dit aspect altijd wel aanwezig.

Logos

Logos gaat erover dat je inhoudelijke argumentatie moet kloppen. Met andere woorden: verkoopt de spreker geen bullshit? Ook dit punt is vanzelfsprekend bij TED talks.

Pathos

Pathos gaat over het gebruiken en bespelen van emoties van het publiek. Dit is ook meteen de moeilijkste. Er moet dus bijvoorbeeld humor in je presentatie zitten. Of misschien wil je het publiek wel ontroeren of verontwaardigen met je speech. Helaas weet je vooraf nooit of je publiek deze emotie gaat voelen en blijft het altijd een beetje gokken. In alle TED talks die viral gaan, is ook de Pathos in precies de juiste hoeveelheid aanwezig en daarom zijn ze zo geslaagd.

Dit is een goed voorbeeld van een TED talk met veel Pathos:

Maar hoe zorg jij voor zo’n presentatie?

Voordat je überhaupt met PowerPoint aan de slag gaat, is het slim om te bedenken wat het doel is van de presentatie. Wat is de kernboodschap die je over moet dragen? Wat is de meerwaarde van de presentatie? Wat weet het publiek nu nog niet, maar na jouw presentatie wel? Schrijf die op. Bouw hier voor jezelf een verhaal omheen. En let op: een verhaal heeft altijd een begin, een midden en een eind. Als het een opdracht voor school is, heb je vaak een lijstje gekregen met punten die aan bod moeten komen. Plaats deze punten alvast onder het begin, midden of eind. Op die manier heb je de structuur van de presentatie in orde.

Beginnen

Veel mensen beginnen een presentatie door zichzelf voor te stellen. Dit zal je bij TED Talks nooit zien omdat dit niet de manier is om ‘ethos’ te creëren. Je kunt veel beter een leuke anekdote vertellen. Dit kan gaan over jezelf, maar bijvoorbeeld ook over het project of de schoolopdracht waar je nu over gaat presenteren. Daarna introduceer je jezelf pas. Op die manier heb je meteen de aandacht, toon je jouw kwetsbare kant en stroomt de ‘ethos’ binnen. Leg ook even uit wat de structuur van de presentatie is en of er ruimte is voor vragen aan het einde of dat je bijvoorbeeld liever hebt dat iemand ze meteen stelt.

Afbeeldingen

We kennen het allemaal: een leraar die voor de collegezaal z’n presentatie met lappen tekst voor staat te lezen. Dit is vaak helemaal niet te volgen omdat het veel te snel gaat. Bovendien brengt de achterkant van het kapsel van jouw tante Hanneke nog meer inspiratie dan dat. Doe dit dus niet en werk met veel visuals. Leuke afbeeldingen kunnen zorgen voor humor in je presentatie en maken jouw gesproken verhaal ook echt het luisteren waard. Voor jou is het overigens een makkelijke manier om je verhaal te onthouden. Oefen thuis met de plaatjes en leer uit je hoofd wat je ongeveer per plaatje wil vertellen.

Stilte en persoonlijkheid

Durf stil te zijn tijdens je presentatie. Op die manier kom je rustig en super zelfverzekerd over. Bovendien geef je jouw publiek de kans om alle informatie even te verwerken. Probeer je verhaal zo persoonlijk mogelijk te maken. TED sprekers kunnen moeilijke en ingewikkelde onderwerpen goed overbrengen doordat ze het altijd aan persoonlijke ervaringen of alledaagse voorbeelden koppelen. Een bepaalde strategie of een moeilijk begrip uitleggen, kan ook door er een voorbeeld aan te koppelen. Op die manier maak je het logisch en heb je ook de ‘logos’ in je zak.

Oefenen, oefenen, oefenen

TED sprekers hebben vaak hun presentatie minstens 200 keer geoefend voordat ze hem voor het ‘echie’ uitvoeren. Als jij de tijd zou hebben om je presentatie 200 keer te oefenen dan zou je ook een natuurtalent lijken. Begin dus niet de avond van te voren met het in elkaar flansen van je presentatie, maar neem hier ruim te tijd voor. Op die manier kun je hier en daar ook nog grappig of verhaaltje inbouwen.

Zelfverzekerd presenteren

Omdat je in wil spelen op de emotie van mensen, moet je ook oefenen op mensen. Zet je vriend of huisgenoot dus op een stoel en start de presentatie. Doodeng misschien. Maar wel de manier om je grapjes te testen en te kijken of je het verhaal goed in je hoofd hebt. Om aan je houding te werken en om zelfverzekerd over te komen, kun je jezelf eens filmen tijdens het presenteren. Het terugkijken voelt waarschijnlijk super gênant, maar het maakt je wel bewust van hoe je presenteert.

Lees ook: 10 manieren om je minder gestresst te voelen

Hoe ga je om met zenuwen?

Je hart bonkt in je keel en je handen trillen omdat iedereen naar je kijkt. Of nog erger: je krijgt je ademhaling niet meer onder controle omdat je te snel spreekt en je krijgt het gevoel alsof je elk moment gaat hyperventileren. Herkenbaar? Natuurlijk! Iedereen heeft namelijk last van zenuwen. Door een goede voorbereiding en veel oefening kun je in ieder geval zelfverzekerd aan de presentatie beginnen. Als je altijd moeite hebt met je ademhaling tijdens het presenteren dan moet je dit ook thuis oefenen. Adem diep in net voordat je begint te praten en blaas die adem uit tijdens de eerste woorden die je spreekt. Veel mensen doen het namelijk net andersom en komen daardoor in de knoop. Denk ook aan de stiltes die je toch al moest laten vallen. Dit zijn fijne momenten om even een paar keer diep adem te halen. Wat ook helpt is een korte anekdote over jezelf vertellen en dan een filmpje laten zien. Op die manier kun je heel even wennen en kun je daarna met minder zenuwen verder presenteren.

Ja, presenteren is eng en sommige mensen zijn er net even wat beter in dan anderen. Vergelijk een willekeurige speech van Obama maar eens met een van Trump. Maar met de juiste trucjes, een mooi verhaal en goede voorbereiding kan iedereen een goede presentatie geven. En ging het even wat minder? No worries, de volgende ga je gewoon rocken.