Pixabay

Is het mogelijk om als student rijk te worden?

Studenten en rijk zijn, het is ongeveer het tegenovergestelde van elkaar. Als je tien studenten zou aanspreken met de vraag hoeveel ze per maand sparen mag je negen keer het antwoord ‘nul euro’ verwachten. Waarom eigenlijk? Hebben we alle hoop laten varen toen ‘YOLO’ zijn intrede deed, of stellen we ons gewoon aan? Er zijn namelijk genoeg studenten waarbij het wel lukt en met de voornemens voor 2017 in het achterhoofd ga ik je ervan overtuigen dat iedereen veel geld kan verdienen, student of niet.

Het begint allemaal met sparen. Met het argument aankomen dat je geen ruimte hebt om te sparen is in heel, maar dan ook heel weinig gevallen waar. Ik snap echt wel dat studenten het moeilijker hebben dan andere leeftijdsgroepen, maar het is echt wel mogelijk. Het zit ‘m in twee hele belangrijke dingen:

Oplettendheid en originaliteit

Houd je ogen open

Belangrijk is dat je altijd oplet als je wat uitgeeft. Je kunt overal bespaartips lezen, maar wat nou als je deze eens écht opvolgt? Op de kleine uitgaven letten is waar je het van moet hebben, want grote uitgaven kun je je toch niet veroorloven. Als je dat wel kunt, ben je óf illegaal bezig óf je bent al zo geniaal dat je dit stuk niet meer hoeft te lezen.

Om je op weg te helpen geef ik je graag een aantal tips die je vandaag kunt gaan doen. Neem een thermoskan mee in plaats van koffie kopen op de campus, koop je dagelijkse boodschappen bij een voordeelshop, vraag je ouders in het weekend om wat extra eten te maken wat je mee kunt nemen, eet samen met vrienden en deel de kosten en als laatste: mijdt die AH to-go’s meer dan alles in je leven, die zijn zo ontzettend duur.

Eigenlijk zijn al deze dingen best common sense, maar niet als je niet let op wat je uitgeeft.

Creativiteit is hier dus niet voor nodig. Oplettendheid, discipline en de vaardigheid om ‘bespaartips’ in Google in te kunnen tikken wel. Geen kop koffie meer kopen op de campus scheelt al gauw 30 tot 40 euro in de maand. O ja, als jij zo’n genius bent die elke dag een Frappucino met chocolade-hazelnoot en mocca-chocca topping koopt, dan raad ik je echt aan om dit artikel in ieder geval dertig keer te lezen.

Foto: PixabayFoto: Pixabay

Lees ook: 6 simpele veranderingen die ervoor zorgen dat je dit jaar wél spaart

Het is me gelukt, ik spaar. Is dit het?

Dit is nog maar het begin. Stap 1 heb je namelijk voltooid, je bent al verder dan 90% van alle andere studenten. Per maand bespaar je zo’n 80 euro en na een tijdje raakt het spaarsaldo op je bankrekening ineens de 1000 euro aan, wauw! You made it! Of toch niet…?

Alleen sparen zal je namelijk niet rijk maken, althans, niet voordat je klaar bent met studeren. Het zou dus wel heel triest zijn als ik hier zou stoppen met het artikel. We hebben tenslotte het andere aspect van rijk worden nog niet behandeld: je moet creatief zijn.

Nog een leuke tip: spaar eerst en geef uit wat je nog over hebt na het sparen, niet andersom.

Creativiteit

Je hebt dus de discipline gehad om de bespaartips op te volgen. Nu kun je echt stappen gaan zetten. Natuurlijk kun je het ook bij kleine bedragen houden, maar dan zal je nooit veel geld besparen en we willen tenslotte rijk worden.

Ikzelf vind creativiteit een heel vaag begrip, want wanneer ben je creatief? Ben je creatief als je goed kunt schilderen, oplossingsgericht denkt of is het toch iets bedenken waar nog nooit iemand anders aan gedacht heeft? “Het is een beetje van alledrie,” zeggen geleerden dan. Oké, fair enough. Het is dus iets met positiviteit en anders denken, daar doen we het mee.

Positiviteit is misschien wel de beste eigenschap die je kunt bezitten, omdat je in oplossingen denkt en niet in problemen. Je geheugen bereidt zich voor om alle middelen in te zetten die nodig zijn voor een oplossing, terwijl negativiteit dit juist totaal blokkeert.

Anders denken dan anderen sluit heel goed aan bij de eerste van de twee aspecten: je ogen openhouden. Als je bij alles wat je doet nadenkt (ja, zelfs nagaan op welke manier je je bed in stapt en op de wc zit) ga je vanzelf een hele andere manier van denken ontwikkelen. Omdat bijna niemand op dezelfde manier als jij, kun je dus ook geniale dingen verzinnen waar niemand anders bij stilstaat.

Anders dan anderen + positiviteit = creativiteit

Hoe kun je dit gebruiken om rijk te worden?

Voorbeeldje, de Britse student Joe Pearce leefde in een appartement waar hij 400 pond per maand voor betaalde. Hij deelde de huur met zijn vriendin waardoor de huur maar 200 pond was. Dit ging natuurlijk goed totdat ze uit elkaar gingen. Joe kon de huur niet meer betalen.

Wat deed hij? Hij kocht een boot voor 800 pond! Het enige wat hij moest betalen was 1 pond per dag aan liggeld in de haven. Zo bespaarde hij in één klap ongeveer 170 pond per maand. Daarbuiten kon hij ook nog gewoon varen met de boot, wat het nog genialer maakt. In totaal heeft hij 6.000 pond bespaard!

Misschien heb je nu al gedacht: “maar ik ben zeeziek dus dit werkt niet…” Wat dacht je van een caravan?

Foto: PixabayFoto: Pixabay

Dit trucje kun je dus blijven herhalen totdat je grote sommen geld op de bank hebt staan. Met 6.000 euro kan je bijvoorbeeld al kleine leningen gaan uitgeven aan de bakker op de hoek of een bedrijfje beginnen in het verhuren van boten. Koop een mooie boot, verhuur hem eerst aan familie en vrienden en breidt daarna uit! Pro tip: begin zo’n botenhandeltje niet in de winter.

Alles kan, zolang je er maar achterstaat. Dit klinkt heel cliché, maar het mooie aan clichés is dat ze vaak waar zijn. Denk dus overal bij na en heb de discipline om dit uit te voeren.

Zo, en nu even een slok van mijn Frappucino met chocolade-hazelnoot.


Dit artikel werd al 21 keer gedeeld.