Pexels

Hoe worden rijke mensen rijk, en hoe blijven ze dat?

De laatste tijd hebben rijke mensen mijn aandacht getrokken. Stiekem, of niet zo stiekem, wil iedereen wel veel geld hebben om te kunnen doen en laten wat-ie wil. Maar alles kopen en alles doen wat je maar wil, klinkt niet echt als de optimale manier om rijk te worden en te blijven. Tenzij je misschien Dan Bilzerian bent en er je werk van hebt kunnen maken, dan wel. Maar hoe zit het met de meeste anderen? De doorgewinterde zakenmannen, de slimmeriken, de jonge entrepreneurs? Hoe zijn zij rijk geworden, en hoe blijven ze dat? En bovenal; kunnen wij daar wat van leren om zelf misschien ook wat meer zakcentjes over te houden?

Iets wat mij namelijk opviel toen ik bij mezelf en anderen te rade ging, was dat niemand er eigenlijk bij stil staat hoe rijke mensen precies rijk zijn geworden. Tuurlijk, we lezen in een artikeltje hoe een jonge entrepreneur met instant pizzamachines de wereld verovert, en denken dan misschien iets in de trend van “Ja, zo makkelijk kan het gaan hè?”. De realiteit is echter anders.

Die ondernemer heeft een hele lange weg bewandeld en de ene na de andere tegenslag overwonnen om dat product op de markt te krijgen. Dat vraagt aardig wat van je, maar blijkbaar had diegene alles ervoor in huis om te slagen. Ze hebben een bepaalde attitude, mentaliteit, en daarbovenop vaak gewoontes die er samen voor zorgden dat ze rijk geworden zijn, nog rijker worden, én dat blijven. Hebben ze die niet, dan verlaat hun rijkdom ze zo snel als het is gekomen.

‘The one percent’ onderscheidt zich dus van het plebs door meer dan alleen simpelweg geld. Van hun manier van doen en laten is veel te leren als je er dieper op in gaat. Hieronder beschrijf ik verschillende mentaliteiten, gewoonten, en attitudes (gebaseerd op die van self-made miljonairs) die jij kunt adopteren als je ook een gooi wilt doen naar rijkdom. Laat me over een jaar of twee, drie maar weten of het gelukt is. 😉

Streef ernaar jezelf dagelijks te verbeteren

Dagelijks jezelf verbeteren en aan jezelf werken is misschien wel het belangrijkste kenmerk van self-made miljonairs. Een toen blutte student en een nu self made miljonair die een onderzoek verrichtte onder 1200 andere rijke mensen, kwam erachter dat ze allemaal één favoriete bezigheid deelden: lezen. Ze onderwijzen zichzelf door te lezen. Dat betekent dat je in hun boekenkasten geen 50 Shades of Grey of Twilight zult tegenkomen, maar boeken die focussen op hoe ze succesvoller kunnen zijn. Minimaal 30 minuten lezen per dag – de juiste boeken, welteverstaan – is van groot belang.

Rich people would rather be educated than entertained.

Maak doelen van je dromen

Succesvolle mensen bouwen hun doelen rondom hun dromen om ze te realiseren. De meesten hebben een ver einddoel. Om daar te komen verzinnen ze kleinere, sneller behaalbare doelen. Zie ieder ander doel als een tree van een ladder; ieder klein doel is een trede omhoog op weg naar jouw droom. Stel, jouw droom is om een grote YouTuber met 500k subscribers te worden (wat ook mijn droom is). Dan is een tree bijvoorbeeld de video van morgen editen en uploaden. Een video maken met een andere YouTuber, wat vaak snel veel subs oplevert, is alsof je twee treden overslaat; een groter doel. Weer een andere trede omhoog is investeren in betere apparatuur, zoals een goede microfoon, of bijvoorbeeld tutorials kijken om je edit-skills te verbeteren.

Lees ook: Hoe moeilijk is het om je boterham te verdienen met YouTube?

Sparen, en gecalculeerde risico’s nemen

Ja ja, sparen. Voor velen geen makkelijke taak, vooral als student niet. Ik kan het voor geen meter. Feit is wel dat 94% van de geïnterviewde rijke mensen in dit onderzoek 20% van hun inkomsten spaarden voordat ze rijk waren. Dus blijkbaar kan het wel. Met het geld dat ze spaarden konden ze vervolgens gecalculeerde risico’s nemen. Investeren in mensen, projecten, of onroerend goed bijvoorbeeld. Daar krijgen ze dan weer inkomsten van terwijl ze zelf met andere dingen bezig kunnen zijn.


Lees ook: Zo ontwikkel je skills naast je studie en onderscheid je je van anderen

Leef onder je maat

Er bestaat een grote kans dat je te luxe leeft, en dat het je daarom niet lukt om bijvoorbeeld te sparen, laat staan rijk worden. Misschien loop je in te dure kleding, misschien eet je te vaak buitenshuis. Dat zijn dingen die flink aantikken iedere maand, terwijl dat ook geld is wat je in je jezelf zou kunnen investeren. Impulsieve aankopen moet je eigenlijk helemaal niet meer doen. Als je even wacht komt er misschien zelfs wel een sale waardoor je dat wat je wilt kopen goedkoper kunt krijgen.

Een hoop rijke mensen kiezen er bewust voor om onder hun maat te leven. Kijk maar naar de oprichter van Facebook, Mark Zuckerberg: zijn vermogen wordt geschat op 20 miljard dollar. Toch staat hij bekend om zijn eenvoudige kledingstijl; hij draagt bijna iedere dag een kloffie van blauw-grijs getinte kleding. En in welke auto denk je dat hij rijdt? De nieuwste Rolls Royce ter waarde van dertien miljoen? Nope, gewoon een Volkswagen GTI ter waarde van 30.000 dollar.

Als ik naar mezelf kijk, ben ik aardig impulsief in m’n aankopen en leef ik zeker boven mijn maat. Ik heb daardoor altijd het nieuwste van het nieuwste (Samsung Galaxy S7 sinds de dag dat-ie uitkwam, hetzelfde geldt voor Nintendo’s nieuwste console), maar nooit geld. Als jij net als ik bent, valt daar dus zeker winst te behalen.

Maak af waar je aan begint

Dit is misschien wel de allerbelangrijkste. Rijke mensen stoppen niet met het behalen van hun doelen totdat ze slagen, bankroet raken, of sterven. Best wel rigoureus, maar hoe kun je grootste dingen bouwen als je bij de pakken neer gaat zitten in plaats van oplossingen zoeken?

The rich don’t quit.

Na dit alles gelezen te hebben zou je eigenlijk de volgende conclusie kunnen trekken: rijk zijn is niet alleen veel geld hebben. Rijk zijn is een manier van leven, a state of mind. Mijn laatste advies (aan mijzelf en aan jullie) als je een serieuze poging wilt doen rijk te worden: verkrijg eerst de benodigde mentaliteit en gewoonten, de rijkdom volgt dan vanzelf.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.