Sparen voor festivals: doe jij het? Foto: Unsplash

Festivals zijn duur: hoe sparen we slim?

Rock Werchter, We Are Electric, By the Creek, Lowlands, Tomorrowland: allemaal festivals die je niet wil missen. Voordeel? Je hebt een dag of weekend van je leven. Nadeel? Zeg maar dááág tegen je spaarrekening.

Voor een festivalkaartje moet je flink de portemonnee trekken, laat staan voor het bedrag dat je op de dag zelf uitgeeft. Gemiddeld besteden Nederlandse jongeren dan ook 309 euro per jaar aan festivals. Pretty much, right? Een kwart van de jongeren zet dan ook geld opzij voor de festivalzomer, blijkt uit onderzoek van MoneyYou. Alleen, hoe doe je dit nou het slimst?

Sparen of snoepen?

Jongeren sparen opvallend goed: meer dan de helft van de ondervraagde jongeren (55 procent) zet iedere maand geld opzij op een aparte spaarrekening. Jongeren sparen niet alleen voor leuke dingen, maar ook om een buffer voor financiële tegenslagen op te bouwen.

Het kan natuurlijk voorkomen dat je niet uitkomt met je geld. Meer dan de helft van de jongeren (58 procent) hevelt dan ook regelmatig geld over van zijn of haar spaarrekening. Eén derde van de jongeren geeft aan dat een beter financieel overzicht zou helpen om bewuster met geld om te gaan.

Waarom snoepen van de spaarrekening?

Maar hoe kan het dat we zo vaak ‘even snel honderd euro overhevelen van de spaarrekening’? Het was toch juist de bedoeling om eindelijk een keer die 3.000 euro aan te tikken? Consumentenpsycholoog Patrick Wessels laat in een column weten dat het ligt aan de manier hoe je brein werkt: de directe beloningen zitten in de weg.

Een avondje uit is een directe beloning. Het is dus verleidelijker om vijftig euro in de kroeg uit te geven dan vijftig euro over te maken naar je spaarrekening. Maar na deze avond vol dure biertjes, wijntjes en mojito’s baal je weer: het is je namelijk wéér niet gelukt om te sparen.

Hoe spaar je beter?

Maak spaardoelen aan
Er zijn ontzettend veel apps om spaardoelen in te stellen. Grote kans dat dit gewoon kan in de app van jouw bank. Stel een spaardoel in, voeg een foto toe en de app rekent uit hoelang je nog nodig hebt om dit doel te behalen. Voordeel: iedere keer als je de foto ziet, weet je weer precies waarvoor je spaart.

’De keer drie’-regeling 
Je loopt in de stad en ziet een trui: na vijf minuten heb je jezelf al overtuigd dat je deze trui ‘echt nodig hebt’. Enfin, een handige manier om te checken of je hier wel echt geld voor hebt, is de zogenaamde ‘keer-drie-regeling’. Kun je het bedrag van je aankoop keer drie nog steeds missen? Dan mag je het kopen. Voor die trui van 40 euro reken je dus 120 euro.

De ouderwetse spaarpot
Koop een ouderwetse spaarpot en leeg iedere dag (of iedere week) je portemonnee. Wees vervolgens ook gedisciplineerd en maak het niet open. Grote kans dat je op de dag van het festival genoeg geld bij elkaar gespaard hebt om een rondje extra te geven.

‘Leuke-dingen-rekening’
Als je iedere maand 150 euro overmaakt naar je spaarrekening, loont het om ook vijftig euro over te maken naar je ‘leuke-dingen-rekening’. Je maakt op deze manier je spaardoel concreet en je zorgt voor directe beloningen. Kun je eindelijk zonder schuldgevoel die mojito’s in de kroeg opdrinken! 😉

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.