Pexels

Handig om te weten: deze veranderingen zijn óók voor jou belangrijk

Zo, de kater is voorbij en het nieuwe jaar is dan echt begonnen. En zoals elk jaar verandert er veel wat best belangrijk is. Natuurlijk wel zo handig om te weten. Eventjes helemaal up-to-date, dan kun je 2018 weer helemaal aan. Met je portemonnee, op je werk en in je relatie. Wat wil je nog meer?

Dit verandert er in je portemonnee

Er is gelukkig positief nieuws: Het minimumloon gaat omhoog van 72,25 euro naar 72,83 euro per dag. Dat is nog eens scoren. Bovendien houd je netto iets meer over doordat de laagste belastingschijf langer is geworden, waardoor je minder snel meer belasting betaalt.

Lees ook: 12 tips om gemakkelijk geld te besparen (en ja, dat gaat ook jou lukken)

Helaas ook negatief nieuws: zo gaat de energierekening omhoog dit jaar door de toegenomen vraag en belastingmaatregelen. Je treinkaartje wordt met 1,2 procent duurder. Oh, en je benzine, diesel en LPG ook door hogere accijns. Beter thuis blijven dus. Maar het ergste van het ergste: Thuisbezorgd.nl vraagt meer commissie aan de restaurants. Grote kans dus dat je dönertje wat duurder wordt. Ook niet heel goed nieuws als je een huis wilt kopen: waar je in 2017 nog 101 procent van de waarde van de woning kon lenen, daalt dit in 2018 naar 100 procent. Je moet dus meer van je eigen geld gebruiken.

Dit verandert er met je werk

Slecht nieuws medetwintigers: we moeten langer werken. De AOW-leeftijd is verhoogd met drie maanden naar 66 jaar. Gelukkig is er ook nog wel wat positief als je arbeidsgehandicapt of nog telt als werkloze jongere: de premiekorting die werkgevers krijgen wordt voortaan automatisch geregeld, wat veel administratie scheelt. Het is dus aantrekkelijker om je aan te nemen. Bovendien krijg je meer geld als je wordt ontslagen. De financiële vergoeding gaat van 77.000 euro naar 79.000 euro.

Dit verandert er in je relatie

Je zult wel denken: “Hoezo verandert er iets in mijn relatie?” Nou, ben je al stiekem aan het denken om te gaan trouwen met je boy- of girltoy? Trouwen in totale gemeenschap van goederen is niet meer de standaard. Bezittingen en schulden die voor het huwelijk zijn opgebouwd, blijven van de oorspronkelijke eigenaar. Ook erfenissen zijn voortaan privévermogen. Dus als je wel wil trouwen in gemeenschap van goederen, moet je naar de notaris. En dat kost extra.

Lees ook: Nee, je hebt niet per se een relatie nodig om gelukkig te zijn

Kijk, dat is nog eens wat overzichtelijker dan al dat gezever over veranderende milieuregels en regels voor bedrijven waar je toch niks mee doet. Nu ben je weer helemaal bij de tijd. Veel succes in 2018 iedereen, laten we er een mooi jaar van maken.

Lees ook: De lichtpunten van 2017: het was niet allemaal negatief