Pexels

De do’s en don’ts van social media als je op zoek bent naar een baan

Hoewel het op het moment natuurlijk een geweldig idee lijkt om die lelijke dronken foto op Facebook/Instagram/Twitter te delen, kun je daar achteraf gezien nog wel eens spijt van hebben. Natuurlijk kun je de foto de volgende ochtend snel verwijderen, maar internet is forever. Dat is misschien ook wel handig om in je achterhoofd te houden als je op zoek bent naar een nieuwe baan. De kans is namelijk groot dat jouw potentiële nieuwe werkgever even door je social media scrolt voordat je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Daarom: de do’s en don’ts van social media als jij op zoek bent naar een (nieuwe) baan.

Maar eerst: wil je geen rekening houden met mensen die stiekem op je profiel zitten te gluren en waar jij later misschien op af gerekend kunt worden? Zet je profiel dan gewoon op privé, als je dat nog niet had. Ten tweede: ga je (oudere) social media-accounts eerst zelf eens door. Welke gênante foto’s staan er nog allemaal op Facebook en staan deze openbaar of niet?

Don’ts

Alles openbaar

Misschien denk je ‘ik heb niets te verbergen’, maar we hebben allemaal wel onze minder charmante periode gehad. De foto’s zullen hier niet om liegen. Plaats de foto’s op bijvoorbeeld Facebook daarom afgeschermd, zodat niet de hele wereld met je mee kan kijken.

Klagen, klagen, klagen

We klagen allemaal. Maar niemand zit echt te wachten op iemand die letterlijk overal wel iets over te zeuren heeft. Klaag lekker tegen je moeder of je vriendinnen, maar doe dit niet openbaar op social media.

Haatreacties

Soms lijkt het wel alsof we alles mogen zeggen op social media. Het is natuurlijk ook een stuk makkelijker om iemand flink aan te spreken op iets vanachter je laptopje dan om dit in real life te doen. Maar het lijkt ook wel alsof er soms vergeten wordt dat de mensen op social media ook gewoon maar mensen zijn. Wees eens wat aardiger en plaats nooit een haatreactie. Mocht je het ergens écht niet mee eens zijn: stuur diegene dan gewoon een persoonlijk berichtje.

Anderen lazen ook: Negatieve reacties op social media lijken erbij te horen, maar waarom?

Do’s:

Wees altijd jezelf op social media

Laat zien wat jouw karakter is, wat je meemaakt, wat jou bezighoudt. Wees daarnaast ook eerlijk. Niemand zit te wachten op (nog meer) mensen die de schijn ophouden op social media door te doen alsof alles altijd goed gaat.

Houd bepaalde kanalen voor je vrienden

Kies er bijvoorbeeld voor om Facebook puur voor je vrienden te gebruiken. Zo hoef jij er verder ook niet na te denken of je het wel of niet kunt plaatsen, als het alleen voor je vrienden (of vage kennissen) is.

Houd LinkedIn professioneel

Daarop volgend: zorg ervoor dat je LinkedIn voor je zakelijke netwerk blijft gebruiken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je een professionele profielfoto hebt, een selfie is niet heel relevant in dit geval. Daarnaast kun je hier heel gemakkelijk laten zien wat jouw werkervaring is, maak daar ook gebruik van! Maar zorg wel dat het iets toevoegt. Dat bijbaantje in de pizzeria toen je 14 was hoef je hier niet per se aan toe te voegen.

Anderen lazen ook: Op zoek naar een baan? Zo kan LinkedIn jou hierbij helpen

Zorg dat je vindbaar bent

Als je dan op een sollicitatiegesprek bent geweest, is de kans groot dat diegene nog even je social media wil checken om te zien wat jij zoal gedaan hebt. Zorg daarom dat je op bepaalde kanalen vindbaar bent. Dit is namelijk de perfecte manier om jezelf van je beste kant te laten zien!