Unsplash

Ben je te laat begonnen met leren? Dit kun je er nog aan doen

De tentamenweek zit er weer aan te komen en hoewel je bij de vorige misschien had gedacht dat je dit keer wél op tijd zou beginnen met leren, is niets minder waar. Want ook deze keer is het weer raak: je bent te laat begonnen en zit nu in tijdsnood. En wat doe je dan? Grote kans dat je in plaats van nu beginnen met leren, toch weer bent afgedwaald naar Facebook. Want ook al weet je dat de tijd nu best wel begint te dringen, er zijn toch nog honderd andere dingen te doen die een stuk interessanter zijn dan je studieboeken. Niet getreurd, er is een manier om toch nog een voldoende te halen voor de komende tentamens.

Als je een echte uitsteller bent, dan moet je het zo slim mogelijk aanpakken. Want omdat je veel te laat bent begonnen, heb je ook minder tijd om alles in je hoofd te stampen dan de studenten die wel al een paar weken geleden waren gestart met leren. Daarom moet je ook op een slimme manier te werk gaan. We hebben een aantal tips voor je.

Stel doelen

Je bent al flink wat tijd verloren en dus moet je praktisch te werk gaan. Daarom is het slim om doelen te stellen. Zijn er onderwerpen waarvan je zeker weet dat deze terugkomen in de tentamens? Zorg er dan in ieder geval voor dat je die helemaal kent. Ga per onderdeel na wat je écht moet weten voordat je je als een kip zonder kop op het leren stort. Het is handig om hierbij vooral naar de conclusies per hoofdstuk te kijken. Vergeet vooral ook de voorbeeldvragen niet te studeren.

Maak het haalbaar

Een hoop studenten presteren gek genoeg het beste onder druk. Als jij zo iemand bent, dan moet je het ook gewoon ownen. Je weet dat dit jouw moment is om te shinen, maak het dan ook haalbaar. Zeg al je sociale afspraken af en ga juist nu nog volledig leren voor de komende tentamens.

Lees ook: 4 survivaltips voor je eerste tentamenweek

Ga praktisch te werk

Omdat je niet veel tijd meer hebt, is het zonde om tijd te verliezen. Ga na waar jij zo goed mogelijk de informatie vandaan kunt halen. Is dit het boek? Sla dat dan direct open en begin met leren. Heb je tijdens de colleges een hoop aantekeningen gemaakt waar alle informatie eigenlijk ook instaat én begrijp je dit volledig? Laat het boek dan voor wat het is en vertrouw op je aantekeningen. Misschien zijn er online ook nog presentaties te vinden van de colleges die gegeven zijn en kun je gemakkelijk informatie uit de slides halen.

Haal geen nachten door

Hoewel het misschien verleidelijk is om een nacht door te halen met leren, is dit niet zo verstandig. Je denkt misschien dat je meer tijd hebt door niet te gaan slapen, maar eigenlijk is dit precies het omgekeerde. Juist als je dingen moet onthouden, is het beter om te zorgen voor een goede nachtrust. Als je een nacht gaat doorhalen is je concentratie ver te zoeken, en dat is juist niet wat je nodig hebt.

Lees ook: Dankzij deze 13 quotes overleef jij je tentamenweek

Zet je schouders eronder

Het is natuurlijk makkelijk om allerlei smoesjes te bedenken om het leren nog verder uit te stellen. De keuken moet ineens opgeruimd worden, je kamer gestofzuigd en je bed moet verschoond worden. Maar dit zijn taakjes die heus nog wel even langer kunnen wachten. Stel prioriteiten! Leren is op dit moment toch echt even belangrijker.

En mocht het nou écht allemaal geen effect hebben gehad, niet getreurd. Volgende keer begin je gewoon wel wat eerder en dan haal je die tentamens wel allemaal in één keer. 😉

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.