Bas van Teylingen: “Ik help de nieuwe generatie YouTubers om nog betere content te maken”

De laatste tijd zijn YouTubers behoorlijk veel in de media, en lang niet altijd positief. Steeds meer jongeren beginnen een eigen kanaal op YouTube. Maar hoe ze dit precies moeten doen, weten ze eigenlijk niet. Er is namelijk niemand die hen vertelt hoe ze dit het beste aan kunnen pakken. Tenminste.. Er wás nooit iemand die ze hierbij kon helpen. Totdat Bas van Teylingen zijn eigen Tubeschool oprichtte. Een school waar jongeren precies leren wat YouTube inhoudt én hoe ze zich hierop het beste kunnen gedragen. Onlangs sprak hij op ons eerste Creators Event over YouTube, en ik stelde hem nog een paar vragen over deze school waar jongeren onder andere leren vloggen.

Lees ook: Creators event: de tips en tricks om een succesvolle YouTuber te worden

Waarom ben je begonnen met YouTube en hoe ben je gegroeid?

“Ik wilde mezelf creatief uiten en kwam erachter dat dit op YouTube heel goed kan. Ik werk vooral als regisseur, tekstschrijver, voice-over en comedian. Maar vaak is dat in opdracht en kan ik niet écht maken wat ik zelf wil. Op YouTube kan ik alles maken waar ik zelf zin in heb, zonder dat ik hoef te overleggen met anderen. Creatieve vrijheid, heerlijk!”

Lees ook: Hoe denkt YouTuber Boris Lange (26) over het verdwijnen van televisie? 

Wat is de grootste fout die je op YouTube gemaakt hebt?

“In mijn beleving heb ik niet echt grote fouten gemaakt. Eigenlijk ben ik ‘voor de grap’ begonnen en koos daarom ook de naam KUTLEVEN. Hier kwam ik op door de Amerikaanse comedian Louis CK. Hij is een grote inspiratiebron voor me en zijn tv serie Louie gaat over zijn ‘kutleven’. Mijn kanaal groeie dit jaar van 1300 abonnees in februari naar bijna 31.000 op dit moment.”

Ik had geen rekening gehouden met het feit dat mensen de naam KUTLEVEN negatief zouden opvatten.

“Zelf had ik af en toe ook wel een beetje moeite met de naam als mensen ernaar vroegen. Daarnaast heb ik de Tubeschool opgezet voor jongeren die willen leren hoe ze YouTube video’s moeten maken en hoe ze zich moeten gedragen op social media. Ik kreeg steeds als laatste opmerking dat mijn kanaalnaam niet helemaal paste bij mijn visie en daar hadden ze wel gelijk in. Daarom besloot ik mijn kanaalnaam aan te passen en heet het nu JEUKVOGEL.”

Hoe ben je met de Tubeschool gestart?

“Dat ging eigenlijk vanzelf. Ik kreeg zo vaak de vraag van zowel jonge, als oudere kijkers of ik ze kon helpen of adviseren over hun YouTube-kanaal. Daarnaast is er in de media veel discussie over hoe je je dient te gedragen op YouTube. Dat in combinatie met mijn wens om mijn kennis als maker te delen resulteerde in de Tubeschool. Samen met andere YouTubers kan ik ervoor zorgen dat de nieuwe generatie YouTubers nog betere content gaat maken en beter nadenkt over wat ze maken en online zetten.”

Foto: Bas van TeylingenFoto: Bas van Teylingen

Wat leer je de jongeren hier vooral?

“Op de Tubeschool krijgen kinderen van (10-17 jaar) les van grote namen in YouTube-land. Creators die de kinderen kennen én hun taal spreken. Daarnaast leren de kinderen wat de gedragscodes en (ethische) grenzen zijn op het internet. Maar ook hoe zij met hun creativiteit en originaliteit om kunnen gaan, wat voor genres er zijn op YouTube, hoe ze zichzelf kunnen profileren. Daarnaast krijgen ze ook technische les over welke camera handig is om te gebruiken of hoe je kunt monteren of je eigen vormgeving kan maken om een succesvolle creator te worden.”

Hoe ga jij om met negatieve reacties?

“Het raakt mij niet echt. Ik kan het relativeren, het zijn tenslotte maar meningen. Ik reageer wel vaak op reacties, positief of negatief. Verder heb ik een dikke spamfilter op mijn kanaal zitten dus heftige scheldwoorden en beledigingen komen niet direct op mijn kanaal. Overigens ben ik wel vaak benieuwd waarom kijkers een negatieve reactie plaatsten dus ik probeer wel altijd de dialoog aan te gaan.”

Welke tips heb je voor jongeren die net begonnen zijn of willen starten met YouTube?

“Bedenk goed wát je wilt doen en waarom.”

Op YouTube gaan om bekend te worden is een hele slechte reden.

“Ik adviseer beginners vooral gewoon te beginnen met YouTube omdat ze op die manier hun creativiteit kunnen uiten. Verder moeten ze ook goed nadenken over het ‘spoor’ dat ze achterlaten, hun digitale handtekening. Daarmee bedoel ik dat ze moeten beseffen dat ze alles wat ze op internet zetten er eigenlijk voor altijd op staat. En als laatste: wees origineel! Zorg dat je opvalt door authentiek en origineel te zijn, maar doe dat vooral met heel veel plezier!”