Tessa (22): “Ik ben freelance tekstschrijver, dus mijn inkomen verschilt per maand”

Stiekem zijn we allemaal ontzettend nieuwsgierig naar andermans bankrekening. In deze rubriek kijken we naar de bankrekening van andere jongeren. Hoeveel verdienen ze? En waar geven ze het aan uit? Deze keer is de 22-jarige Tessa aan het woord:

Inkomsten

“Ik heb de opleiding Media, Informatie & Communicatie gedaan, en ben in april afgestudeerd. Sindsdien ben ik freelance tekstschrijver, waardoor mijn inkomen per maand verschilt. Zo werk ik twee dagen per week voor Ondertussen.nl, waar ik €687 mee verdien, en één dag per week voor NU.nl, waar ik €646 mee verdien. Bij de rest van mijn opdrachtgevers hangt het inkomen van de hoeveelheid uren die ik werk of hoeveel artikelen ik schrijf. In december hield ik in totaal ongeveer €1.750 euro over.”

Lees ook: Afgestudeerd: deze financiële zaken moet je nu regelen

Vaste lasten

“Ik woon samen met mijn vriend, en samen huren wij het huis van zijn ouders. Daarom woon ik best goedkoop. Inclusief water, stroom, belastingen, internet, tv, etc. zijn we samen rond de €800 kwijt. In Delft is dat echt een wonder, want voor dat bedrag krijg ik een huisje met tuin én een extra kamer!

Voor boodschappen ga ik altijd naar de supermarkt bij mij om de hoek. Dat is misschien niet de goedkoopste, maar dan hoef ik mijn boodschappen niet mee te sjouwen op mijn fietsje. Ik let wel op de aanbiedingen, maar ik koop wel voornamelijk waar ik zin in heb. In het nieuwe jaar wil ik twee keer per week boodschappen gaan doen, in plaats van iedere dag, want ik denk dat we dan ook geld besparen.”

Lees ook: Zo maak je gemakkelijk een eetplanning (en dat scheelt tijd én geld)

Uitgaven

“Ik koop niet zo vaak nieuwe kleding, eigenlijk alleen als ik iets nodig heb (of nodig denk te hebben ;-)). Wij hadden het thuis nooit zo breed, ik denk dat ik het daarvan heb meegekregen. Ik geef hier ongeveer €100 aan uit, maar dat is echt ruim genomen.

Mijn vriend en ik houden allebei heel erg van uit eten gaan. Dat kan ook ergens ontbijten zijn, of ergens koffie drinken. Wij maken daarom iedere maand €100 extra naar onze gezamenlijke rekening over, wat we uitgeven aan dit soort dingen. Ook ga ik vaak koffiedrinken met vriendinnen.

Verder ben ik niet echt een clubganger, maar drink ik wel graag een biertje in de kroeg. Ook komt mijn vaste vriendengroep (dat zijn bijna allemaal nog arme studentjes) vaak bij mij thuis, omdat we zo kosten besparen. Ook maak ik met vriendinnen vaak gewoon thuis hapjes en drinken we wijn. Zo ben ik elke maand ongeveer €100 kwijt aan bier drinken en feestjes.”

Sparen

“Ik probeer zo veel mogelijk te sparen: alles wat overblijft, gaat op mijn spaarrekening. Ik wil namelijk nog veel mooie reizen maken. Bovenaan mijn lijstje: een rondreis door Amerika.”

Lees ook: 12 tips om gemakkelijk geld te besparen (en ja, dat gaat ook jou lukken)

Overige kosten

“Vooral in december heb ik veel overige kosten haha, net als iedereen waarschijnlijk. Ik word altijd een beetje te enthousiast, omdat ik het zo leuk vind om cadeautjes te geven. Verder heb ik een Pathé Unlimited abonnement à €19 en ben ik voor €4 per maand lid van het WNF.”

Frankrijk on a budget: je eigen wijnproeverij organiseren op de camping. 🍷🍷🍷

Een bericht gedeeld door Tessa Ham (@tessahamham) op

ING aan het woord:

Het eerste waar wij vaak naar kijken is de balans tussen inkomsten en uitgaven. Tessa geeft aan elke maand ongeveer 670 euro te kunnen sparen. Dat is een flink bedrag! Het lijkt erop dat ze zo veel kan sparen omdat zij zich bewust is op welke manier zij geld kan besparen. Bijvoorbeeld door thuis wijntjes te drinken met vrienden in plaats van in de kroeg, of door te letten op de aanbiedingen in de supermarkt. Doe je voordeel met deze besparingsideeën!

Wij adviseren Tessa om haar spaargeld te verdelen over tenminste twee spaarpotjes: een buffer voor het geval dat ze als freelancer even geen, of minder opdrachten heeft én een spaarpot om haar droomreis door Amerika mee waar te maken. Wist je trouwens dat je in de Mobiel Bankieren App van ING heel gemakkelijk je spaargeld verdeelt over verschillende digitale spaarpotjes?

Bekijk ook de bankrekeningen van DaanRoos,
Tijmen
TasniemDeborahRoosGiuliaJesseMickey,
Daan, Noortje, Shaquira en Iris