Unsplash

Altijd blut tijdens de de feestdagen? Zo houd je wat geld over

Het duurt misschien nog wel even voordat de feestdagen echt beginnen, maar toch ben ik van mening om hier maar beter op tijd bij te zijn. De reden? Het gaat eigenlijk altijd weer mis: ik ga elke keer blut het nieuwe jaar in. Elk jaar bedenk ik om bijna niets voor mezelf te kopen, zodat ik genoeg geld overhoud om cadeaus voor familie en vrienden te kopen voor kerst. Maar dan laat ik me toch weer meeslepen voor gezellige etentjes of nieuwe outfits. Ja, de decembermaanden zijn duur, maar er zijn natuurlijk wel manieren om een beetje geld over te houden tijdens de feestdagen. Een paar tips.

Probeer niet te veel voor jezelf te shoppen

Ik weet als geen ander hoe moeilijk dit kan zijn. Want hey, nieuw seizoen betekent nieuwe garderobe, toch? Ik probeer nu al een aantal jaar om dit gevoel te onderdrukken. Want heb je wel echt een nieuwe garderobe nodig? Waarschijnlijk kun je je kleding van een paar jaar geleden ook nog prima aan. Maar daarnaast zie je natuurlijk alleen maar leuke dingen voorbij komen die je allemaal wilt hebben. Gadgets, spullen voor je interieur, planten, kerstspullen, you name it. Het is vrij lastig om niet helemaal los te gaan met de cadeautjes voor jezelf. Bedenk voordat je van plan bent om zoiets te kopen of je het wel echt nodig hebt en of je het volgend jaar ook nog gaat gebruiken. Wat bij mij altijd helpt als ik koopdrang heb, is op te schrijven wat ik écht nodig heb. Zo kom je er al snel genoeg achter dat je al die prullaria niet nodig hebt.

Eet en drink zoveel mogelijk thuis

Hoe gezellig het ook is om buiten de deur een drankje te doen of met je vrienden of lover uit eten te gaan, probeer dit in de maanden november en december een beetje te minderen. Maak het in huis gezellig en nodig je vrienden gewoon thuis uit voor een etentje. Steek de kaarsjes aan en zet een gezellige playlist aan voor wat extra sfeer. Dan moet het helemaal goed komen.

Lees ook: In de zomer verlang ik stiekem altijd naar de winter. Dit is waarom

Houd de aanbiedingen in de gaten

Of dit nu gaat om de aanbiedingen in de supermarkt, of de sale bij je lievelingsmerk. Houd het in de gaten! Grote kans dat jij hier weer een klein beetje op kunt besparen. En dat is precies wat je nodig hebt deze maanden.

Ruim je kast op

Waarschijnlijk heb je nog wel wat goudmijntjes in je kast liggen, die je zelf helemaal niet meer draagt. Of die je zelfs vergeten was. Gooi je kast eens ondersteboven en kijk wat er allemaal weg kan. Gooi het op een grote hoop en verdeel dit in twee stapels: een met kleding dat echt weggegooid kan worden (in de kleding recycle bak natuurlijk) en de ander met kleding die je nog kunt verkopen. Op die manier verdien je zelfs een beetje extra.

Ga geen (extra) leningen aan

Mocht je al rood kunnen staan en sta je daadwerkelijk iedere maand rood, zorg er dan voor dat je niet nóg verder in het rood kunt staan. Rood staan klinkt misschien als een simpele oplossing, maar het zorgt er alleen maar voor dat je meer geld gaat uitgeven dat niet van jou is. De rente hierop is vrij hoog en alleen dat al is een goede reden om hier niet voor te kiezen. Sta je elke maand al rood en heb je geen idee hoe je deze vicieuze cirkel moet doorbreken? Lees dan dit artikel even.

Mocht je nu echt geen geld hebben om cadeaus te kunnen kopen, pak het dan creatief aan. Ga zelf aan de slag en maak DIY cadeautjes. Of wie weet lag er nog iets onderin je kledingkast waar je iemand anders heel blij mee kunt maken.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook