7 redenen waarom (af)studeren met je beste vriendin het slimste ooit is

Het is nu een jaar geleden dat ik afgestudeerd ben van de opleiding Journalistiek en hier heb ik de nodige hulp bij gehad. Een vriendin van me zat op dat moment precies in hetzelfde schuitje zat. We begonnen – zoals iedereen volgens mij – zwaar gemotiveerd. Heel wat mozzarellasticks, kaasplankjes, tranen en lachbuien verder gooiden we samen ons afstudeerpetje in de lucht. Waarom dit het veel leuker maakte? Hier zijn 7 redenen op een rijtje.

1. Je zit in hetzelfde schuitje

Als je erg druk bent met school en mensen niet in hetzelfde schuitje zitten begrijpen ze niet altijd je stress. Hoe fijn is het om ’s avonds laat in paniek iemand te kunnen bellen die even alles voor jou aan de kant zet, omdat zij weet hoe belangrijk het is en hoe rot je je kunt voelen als het even niet wil.

2. Maak er een leuke tijd van

Nu denk je: leuk dagje, studeren? Met mijn vriendin was het altijd een uitje. Zij kwam vaak naar Zwolle en dan begonnen we de dag in de supermarkt. Welke snacks hadden we nodig om deze dag door te komen? Calorieën tellen ging zeker niet op. Van mozzarella tot Kinder Bueno’s tot complete charcuteries. Met een flinke bomvolle tas verlaten we de supermarkt, klaar voor de strijd met onze studieboeken. Als de ene een telefonisch interview aan het doen was, kwam de ander gezichten tot blij omtoveren met klaargemaakte, gezellige opgemaakte snackbordjes.

3. Je bent elkaars stok achter de deur

Het is soms erg lastig om je tot je studie te zetten. Als je een stok achter de deur hebt gaat dit makkelijker, want je bent ook iets aan elkaar verschuldigd. Je kan niet last minute afzeggen met een slecht excuus omdat je geen zin hebt, dat wil je jouw vriendin ook niet aan doen. Jullie hebben elkaars motivatie en studie-gezelschap nodig.

4. Sparren is perfect

Twee breinen komen op meer ideeën dan één. Vooral binnen het vak Journalistiek is het erg fijn om met iemand te kunnen sparren. Leuke onderwerpen om producties over te maken zijn er genoeg, maar het kiezen van een toffe invalshoek is soms net wat lastiger.

5. De wine-and-dine-traktaties na een dag bikkelen

Maak doelen voor jezelf. Tot een uur of vijf gaan we die hard bezig, daarna maken we een Maltester-taart, koken we een soepje en gaan de flessen wijn open met ouwe gouden hitjes op de achtergrond.

6. Samen trots

Het is super tof om op het eind je doelen te behalen met mensen waar je enorm veel om geeft. Hoe leuk is het om trots op elkaar te zijn, terwijl je ook trots bent op jezelf. Powerteam!

7. Making memories

Naast dat het allemaal heel bevorderlijk is voor leren en je prestaties, is het ook heel fijn voor je vriendschap. Na de stressvolle tijd kun je er samen trots op terug kijken en lachen om de bizarre trucs die je allemaal uit de kast hebt gehaald om de leermotivatie te krijgen samen. Zoals je zelf blijven wijsmaken dat hééél veel eten dus ontzettend bevorderlijk is voor je brein.

Het enige nadeel aan afstuderen met iemand die dichtbij je staat is dat je ook teleurstellingen deelt met elkaar. Heeft de ene een tegenslag, dan deel je het rotgevoel, omdat je weet hoe hard de ander heeft gewerkt. Het liefst trek je docenten voor hun door de telefoon of door de email, omdat je ze een dikke voldoende en positieve feedback kunt.

Aan wie heb jij vooral steun gehad tijdens het leren of studeren? En wat is jouw gekste (af)studeer herinnering?

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.