Pexels

6 simpele tips om minder geld uit te geven in de supermarkt

Boodschappen doen moeten we allemaal. De één heeft hier een gruwelijke hekel aan en de ander doet dit het liefst gewoon elke dag. Ik kan het heerlijk vinden om door de supermarkt te struinen om flink wat in te slaan. Maar tegelijkertijd vind ik het ook een heerlijk gevoel om even niet de deur uit te moeten voor een boodschap, omdat ik gewoon alles al in huis heb. Daarnaast gaat het grootste deel van mijn geld waarschijnlijk op aan eten. Als je hier niet op let en gewoon maar alles koopt, kan dat bedrag flink oplopen (ik spreek uit ervaring). En daarom: 6 simpele tips om in je achterhoofd te houden als je boodschappen gaat doen. Het hoeft namelijk niet moeilijk te zijn om wat minder geld in de supermarkt uit te geven.

Maak een lijstje

Ga nooit, maar dan ook nooit, de supermarkt in zonder lijstje. Waarschijnlijk doe je de boodschappen aan het einde van de dag. De kans is groot dat je dan al behoorlijk honger hebt. En we weten allemaal: boodschappen doen met honger is het slechtste idee ooit. Om te voorkomen dat je alles wat los en vast zit in je winkelmandje smijt, maak je gewoon van te voren al een lijstje. Dan moet je natuurlijk wel sterk genoeg zijn om daadwerkelijk alleen de dingen te kopen die hierop staan.

Anderen lazen ook: Zo maak je gemakkelijk een eetplanning (en dat scheelt tijd én geld)

Koop huismerken

Hoewel ik vroeger de merkproducten altijd ‘extra lekker’ vond, vraag ik me nu af waar deze smaak eigenlijk vandaan kwam. Of misschien zijn de tijden veranderd en de huismerken steeds beter geworden. Anyways: het is eigenlijk nergens voor nodig om alleen maar de merkproducten te kopen. Deze zijn vaak duurder en door dit met álle producten te doen, ben je dus flink wat duurder uit.

Geen voorverpakte snacks kopen

Het is natuurlijk lekker makkelijk om een zakje nootjes te kopen voor in je tas. Handig voor als je onderweg honger krijgt bijvoorbeeld. Maar vergeet niet dat deze mini-zakjes vaak een stuk duurder zijn. Daarom: koop groots in en maak zelf gewoon een portie snacks om mee te nemen.

Koop bevroren groenten en fruit

Fruit en groenten kunnen best duur zijn. Wist je dat dit een stuk goedkoper is als je de bevroren versie pakt? Dat is best handig ook, wat het blijft veel langer houdbaar. Het schijnt zelfs gezonder te zijn dan verse producten, omdat de producten direct worden ingevroren. Hierdoor blijven de vitaminen beter behouden.

Anderen lazen ook: Dit is hoe supermarkten jouw koopgedrag beïnvloeden

Koop groenten en fruit in het seizoen

Elk seizoen heeft zijn eigen groenten en fruit (duh). Koop deze dan ook op dat moment! Een pompoen (als deze al verkrijgbaar is) is in de zomer een stuk duurder, maar ook een stuk minder lekker. Kijk naar welke groenten en fruit er in het seizoen zijn en maak daar je gerechten mee.

Gooi geen producten weg

Door efficiënt in te kopen, hoef je ook niet veel weg te gooien. Maak bijvoorbeeld een weekmenu om te voorkomen dat er groenten blijven liggen. Maar gooi ook de groenten of fruit niet weg als het er niet meer goed uit ziet. Een overrijpe banaan kun je namelijk makkelijk in de vriezer bewaren (zonder schil!). Maar het is ook een goede reden om een bananenbrood te bakken van deze bananen. Van de groentes die er niet heel charmant meer uitzien kun je altijd nog soep maken. Zo hoef je geen nieuwe producten te kopen, en het bespaart!