Unsplash

Zie je het even niet meer zitten? 5 tips om weer productief te worden

Je zit met je handen in het haar en je weet gewoon even niet meer waar je het zoeken moet. We hebben waarschijnlijk allemaal wel eens van die momenten. En hoewel je nu misschien denkt dat je niet per se productief hoeft te zijn – want: zomer – is dat (helaas) toch vaak niet helemaal het geval. Misschien is dit juist het moment om je druk te maken. Terwijl jij lekker in je hangmatje ligt te ontspannen, krijg je misschien wel de ingeving dat je eigenlijk helemaal niet tevreden bent met wat je doet. En dat je hier het liefst nú iets aan wil veranderen.

Of misschien heb je iets teveel hooi op je vork genomen en moet je op dit moment nog zoveel doen. Het huishouden dat op je wacht, je hebt geen schone onderbroeken meer, en de afwas van drie weken geleden staat nog steeds in de gootsteen. Tijd om hier iets aan te veranderen. Maak een lijst en schrijf alles op wat je te binnen schiet.

Bepaal je doel

Als je het idee hebt dat de meest succesvolle mensen nooit in paniek raken omdat ze nog zoveel dingen moeten doen, dan heb je het goed mis. Ook zij zijn wel eens gestresst. Maar dat betekent niet dat zij het niet aanvoelen. En dat is misschien wel het grootste verschil. Als je zo’n moment hebt, dan is het goed om even te kijken naar wat je echt wilt.

Dus: sta op van je computer, ga op een lekker plekje zitten met een notitieboek en schrijf jouw belangrijkste doelen op. En dan het liefst doelen die iets bijdragen aan het grotere plaatje in je leven. Wie je bent, wat je wilt met je leven en waar jij voor staat.

Geef prioriteiten aan je prioriteiten

Als je veel gebruik maakt van to do-lijsten, dan is de kans groot dat je hier vaak genoeg random dingen opzet. Stofzuigen, huis schoonmaken en afwassen zijn niet bepaald activiteiten die op je werk to do-lijst thuishoren. En zo wordt die lijst dus oneindig lang met allemaal taken die je toch niet kunt afvinken. Niet erg handig dus.

Je kunt dit beter aanpakken door alles waarvan jij het gevoel hebt dat je móet doen, op te schrijven. Maak gewoon een grote lijst met al je taakjes. Streep vervolgens de taken door die je niet per se nu hoeft te doen. Er zullen heus wel wat dingen zijn die ook later gedaan kunnen worden. Sorteer de taken op wat echt super belangrijk is en wat je niet langer kunt uitstellen, tot taken die misschien ook wel over een jaar nog gedaan kunnen worden. En geef jezelf niet meer dan drie grote taken per dag.

Stop even met wat je doet

Hoewel de millennials toch nog wel eens als lui gezien worden door andere generaties, klopt dat eigenlijk voor geen meter. Millennials zijn eerder veel te druk met alles. Niet gek ook dat er zoveel jongeren zijn met een burn out of quarterlife crisis. Maar dat geeft wel aan dat we vaak toch nog wel té druk zijn. Drukker dan we eigenlijk zouden moeten. En dus is het tijd om het eens even rustig aan te doen. Zeg al je verplichtingen af, en plan voor jezelf een momentje in om even helemaal niks te doen. Want met af en toe even niksen is dus helemaal niets mis!

Lees ook: Het buitenland heeft een oer-Hollands fenomeen ontdekt: niksen

Doe wat je echt wilt doen

Het is helemaal niet erg om soms eens nee te zeggen tegen bepaalde dingen. Iedereen heeft wel eens tijd voor zichzelf nodig. Als je het gevoel hebt dat je te erg aan het stressen bent, is het goed om eens goed naar jezelf te kijken: hoe voel je je nou echt op dit moment? Doe ik werk wat ik leuk vind om te doen? Of werk ik gewoon omdat dat van mij verwacht wordt?

Kijk ook naar je persoonlijke doelen en bedenk hoe je hier deze maand nog aan kunt beginnen om dit te behalen. Ben je helemaal volgepland met dingen die je eigenlijk niet wilt doen? Goed. Dan is dit het moment om daar eens nee tegen te zeggen.

Omarm je imperfectie

Vooral voor perfectionisten is dit misschien een lastig puntje. Het is natuurlijk alleen maar goed om secuur te werken en om ervoor te streven perfect werk te leveren, maar soms zijn er dingen die gewoon niet perfect kunnen zijn. En het kan je een hoop tijd schelen om te accepteren dat iets imperfect is. Soms is het beter om iets te doen, dan iets perfect te doen.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.