Unsplash

5 misvattingen over geld die jij waarschijnlijk ook hebt

Toen ik voor het eerst begon met ‘sparen’, kreeg ik zo’n leuke blauwe spaarpot van de Postbank. Dat was echt een leuk ding, omdat je het geld erin duwde, en die spaarpot vervolgens optelde hoeveel erin zat. Geen gedoe dus met biggetjes die je kapot moest slaan als je na een paar weken wilde weten hoeveel je nu eigenlijk al gespaard had. Toch is er ergens iets mis gegaan. Ik kan namelijk nog steeds niet sparen. Ik zal wel geleerd hebben over hoe je nou moet sparen, maar inmiddels ben ik hier nog steeds geen ster in.

Dat brengt me op het volgende punt, want vrijwel iedereen die ik ken heeft op zijn eigen manier struggles met geld. Van te weinig verdienen, tot een te groot gat in de hand. En daarmee wordt het hele ‘geld’ dingetje al snel als iets negatiefs gezien. Maar er is een manier om dat om te draaien. Geld is namelijk best leuk, als je maar de juiste mindset hebt. Deze misvattingen zullen je vast bekend voorkomen:

1. Het veroorzaakt alleen maar stress

Veel mensen moeten het op de harde manier leren om met geld om te gaan. Dat wil zeggen: één keer even keihard op hun bek gaan zodat ze dezelfde fout niet nog een keer maken. Tenminste, dat hoop je dan. Maar dat kan ervoor zorgen dat jij geld alleen maar als iets negatiefs gaat zien, omdat je hier negatieve ervaringen mee hebt gehad. Toch is dat niet helemaal de juiste manier om met je geld om te gaan. Hoe dan wel? Door er op een positieve manier naar te kijken. Kijk eens naar alle leuke dingen die je hebt kunnen doen of kunnen kopen dankzij dit geld.

2. Je moet er niet over praten

Kijk, natuurlijk hoef je niet aan al je collega’s, vrienden en familie te vertellen hoeveel je precies verdient. Of hoeveel je per maand aan je huis betaalt. Of hoeveel geld je elke maand aan nieuwe kleding of eten uitgeeft. Maar praten over geld kan! Je kunt namelijk best wel wat van anderen leren wat betreft geld. Lukt het je niet om elke maand rond te komen of heb je eigenlijk geen idee hoeveel je per maand uitgeeft? Vraag eens aan een vriend(in) hoe diegene het flikt. Grote kans dat jij hier ook iets aan hebt.

3. Iedereen weet hoe je met geld om moet gaan

Als het zo simpel was geweest, dan had waarschijnlijk ook niemand een studieschuld. Want serieus, volgens mij is het eerder andersom en weet niemand hoe je precies met geld om moet gaan. Iedereen doet maar wat! We leren hoe we geld over de balk kunnen smijten, maar we leren niet precies hoe we het moeten beheren. Daar komt bij dat we een hoop aankopen doen zonder hier echt bij stil te staan. Want die boodschappen, dat koffietje onderweg of dat lekkere broodje van de hoek heb je gewoon nodig, toch? Om hier wat meer inzicht in te krijgen is door simpelweg wat vaker stil te staan bij de aankopen die je doet. Voordat je met je pinpas begint te zwaaien om weer een betaling te doen, vraag je dan af of je het wel echt nodig hebt. Die koffie to go kan ook wel een keer overgeslagen worden.

4. Je moet goed zijn met cijfers om het goed te kunnen beheren

Natuurlijk is het fijn om een beetje met cijfers om te kunnen gaan om een goed inzicht in je geldgedrag te krijgen, maar het is niet per se nodig. Er zijn namelijk genoeg handige manieren om dit voor jou te laten doen. Probeer op z’n minst je best te doen om een goed inzicht te krijgen in je geld. Check dagelijks je rekening, houd in een spreadsheet bij hoeveel je uitgeeft en hoeveel er binnenkomt. Op die manier krijg je langzaam inzicht in je geld en ga je het nog leuk vinden ook.

5. Meer verdienen zorgt voor minder geldzorgen

Als je elke maand net een beetje te kort komt, dan is het een logische gedachte dat je dus meer moet verdienen. Maar heb je er wel eens bij stilgestaan dat je ook gewoon net iets minder kunt uitgeven om wel genoeg te verdienen? Meer geld verdienen lijkt misschien de logische oplossing, maar meer geld betekent in de meeste gevallen juist meer zorgen.

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons ook op Instagram en Facebook.