Unsplash

5 gewoontes waardoor jij altijd krap bij kas zit – en hoe deze te doorbreken

Geld: hetgeen ik altijd wil hebben maar om onverklaarbare redenen nooit heb. Althans, in het begin van de maand wel. Maar daarna verdwijnt het binnen een mum van tijd als sneeuw voor de zon. En waar het blijft? Dat is altijd een mysterie. Daarom besloot ik om al mijn uitgaven eens bij te gaan houden: een soort zoektocht naar mijn slechte gewoontes qua uitgaven. En dat was best verhelderend. Daarom hier vijf slechte gewoontes die jij ook ongetwijfeld hebt, en hoe je deze kunt doorbreken:

1.Het kopen van flesjes water

Het kopen van flesjes water op het station of op school is echt een van de meest nutteloze en dure gewoontes die een mens kan hebben. Zo’n flesje kost al gauw 2 euro en dat kan maandelijks dus snel oplopen tot veel geld. Koop daarom een stevig flesje zoals een dopper, deze is beter voor het milieu én vaker te gebruiken. Geloof mij, dat bespaart je echt veel geld.

2.  Terugboeken van je spaarrekening

Dit is een gewoonte waar ik mezelf hartstikke schuldig aan maak. Je geld raakt op, maar omdat je nog een volle spaarrekening hebt boek je dit geld terug. Die paar tientjes lijken niet zoveel, maar als je het bekijkt voor een halfjaar, dan had je toch echt meer spaargeld kunnen hebben. Bij sommige banken kun je je spaarrekening afschermen op de app, hierdoor ben je je minder bewust van al dat extra geld dat je nog hebt en boek je het minder snel terug. Je zult zien dat je best kunt rondkomen van het geld op je lopende rekening zodra je je spaarrekening vergeet.

3. Luiheid

De hoeveelheid geld die je uitgeeft omdat je lui bent zal je verbazen. Even die 2 euro voor dat busritje, omdat je te lui was om te fietsen. Dat ritje met de uber, omdat het regende en je niet wilde fietsen. Die koffie op het station, omdat je niet eerder op wilde staan om zelf koffie te zetten. Dat vers geperste sapje, omdat je te lui was om de sinaasappels zelf te persen. Ik kan nog wel even doorgaan.. Geld uitgeven omdat je eigenlijk te lui bent is een slechte gewoonte. En bovendien alleen weggelegd voor mensen die toch geld zat hebben.

4. Elke dag boodschappen doen

Als student of alleenstaande is het normaal om elke dag opnieuw boodschappen te gaan doen. Je weet immers nooit met wie je die avond gaat eten, dus je gaat pas voor het avondeten naar de supermarkt. Daardoor zie je allerlei lekkere dingen en vergeet je welke groentes je nog gewoon thuis had liggen. Bovendien koop je ook extra snacks, toetjes en drinken: producten die je niet had gekocht als je het eten gewoon al in huis had gehad. Dus hoe suf en burgerlijk het ook klinkt: doe weekboodschappen. Je zult zien dat je dan veel goedkoper uit bent.

5. Broodjes in de kantine of op het station

Even een lekker broodje zalm halen of een croissantje. Het lijken elke dag kleine uitgaven, maar als je bedenkt dat een croissantje toch bijna 2 euro kost is dat best wel veel geld. Je brood thuis smeren is misschien saai, maar voor die 2 euro kan je dan makkelijk 3 tot 4 dagen eten. Natuurlijk is lunchen hartstikke lekker, maar die simpele broodjes elke pauze kunnen best vervangen worden.

Herken jij jezelf hierin? Probeer dan om minstens 1 tip ter harte te nemen de aankomende week. Je zult zien dat je heel wat geld hebt bespaard aan het einde van de maand!