Unsplash

Wat zijn de lange termijngevolgen van het warme weer in Nederland?

We merken het allemaal: de afgelopen jaren lijkt het een stuk warmer te zijn dan een aantal jaar geleden. Hoe vaak heb je dit jaar al gelezen dat het ‘de warmste dag sinds honderd jaar’ was? Ik vraag me vaak genoeg af of het nou ook echt steeds warmer wordt, of dat het alleen maar zo lijkt. Maar als ik de cijfers moet geloven, is er toch echt een verschuiving in de temperaturen. Volgens deskundigen schuift ons klimaat zelfs langzaam op richting dat van Zuid-Frankrijk. Klinkt goed, maar is dat het wel? Wat zijn de effecten van deze verschuiving voor ons landje?

Lees ook: Deze 8 plekken in Nederland zijn mooier dan de stranden van Azië

Economische veranderingen

Temperaturen van 35 graden of warmer waren eerst nog een grote uitzondering in Nederland, maar tegenwoordig komt dit steeds vaker voor. In de eerste 17 jaar van deze eeuw is het al 21 keer boven de 35 graden geworden. Maar als de zomers warmer worden, zou dat er voor kunnen zorgen dat we minder hard gaan werken, vertelt klimaatseconoom Wouter Botzen. “De mediterrane omstandigheden kunnen voor economische schade zorgen.” Door het warme weer ben je namelijk een stuk lomer en minder geconcentreerd, waardoor je je werk makkelijker voor je uitschuift. Als iedereen dat doet, zal er dus een hoop werk verzet worden, en daar kan veel geld door misgelopen worden. Kort gezegd: de warmte kan een negatieve invloed op onze economie hebben.

Maar in andere landen wordt er natuurlijk ook gewoon gewerkt in de hitte. Vaak beginnen mensen in warme landen wat eerder op de dag, als het nog koeler is. Om vervolgens in de middag een siësta te houden en later op de dag weer verder te gaan werken. Stel dat we in Nederland echt een soortgelijk klimaat als Zuid-Frankrijk krijgen, dan lijkt me dit een prima oplossing, toch?

Foto: UnsplashFoto: Unsplash

Veranderingen in de natuur

De hoge temperaturen hebben één heel groot voordeel, we hebben minder last van muggen. Dat zit namelijk zo: door het warme weer staan veel slootjes droog, en dat natuurlijke water hebben muggen nodig om zich voort te kunnen planten. Als de sloten droog staan, gaan de muggenlarven dood, en dat zou er voor kunnen zorgen dat we dit jaar al veel minder last van muggen zullen hebben.

Maar aan de droogte zit ook een nadeel. “Veel vissen komen namelijk op het droge te liggen en gaan dood, net als veel libellen en andere larven”, vertelt bioloog Arnold van Vliet. Maar er zal meer verandering in de natuur te zien zijn. Het voorjaar zal bijvoorbeeld eerder beginnen, waardoor planten en bomen eerder beginnen met bloeien, insecten eerder verschijnen en vogels eerder in het jaar beginnen met broeden. Maar we kunnen bijvoorbeeld ook andere groente- en plantensoorten gaan verbouwen omdat die het met het warme weer beter zullen doen.

Lees ook: Zomer in Nederland: in deze rivieren en kanalen kun je veilig afkoelen

De belangrijkste gevolgen voor Nederland: 

 • Het zal een stuk minder vaak vriezen, waardoor de winters zachter worden.
 • Het wordt natter: in het voorjaar, najaar en de winter valt meer neerslag.
 • De zomers worden juist droger en heter.
 • Het weer wordt extremer: meer zware buien én meer hittegolven.
 • Meer kans op overstromingen. De rivieren en riolering kunnen het water bij hevige regenval niet meer goed afvoeren.

Waarschijnlijk kunnen we de gevolgen van klimaatverandering in Nederland goed beheersen. We leven in een land waar ze ontzettend goed zijn in dijken bouwen en als de dijken en duinen versterkt worden, hoeven we ons geen zorgen te maken over overstromingen.

De belangrijkste gevolgen in de natuur wereldwijd:

 • Meer overstromingen. Door de stijging van de zeespiegel, zullen vooral dichtbevolkte kustgebieden sneller overstromen.
 • Voedseltekorten. In andere gebieden wordt het juist stukken droger, wat voedseltekorten kan ontstaan.
 • Tekort aan drinkwater.
 • Uitsterven van dieren- en plantensoorten.
 • Verzuurde oceanen. Hierdoor lopen koraalriffen risico om af te sterven, en dat betekent dat er ook veel vissen en planten dood zullen gaan.
 • Meer bosbranden en meer woestijnen.
 • Kans op meer en langere hittegolven. Dit is vooral een risico voor ouderen en kwetsbare groepen.

Je kunt zelf wel iets doen tegen de klimaatverandering, alle kleine beetjes helpen namelijk. Hoe je dit doet, lees je hier.


Dit artikel werd al 32 keer gedeeld.