Pixabay

Wat moet je eigenlijk doen bij een aardbeving?

Afgelopen nacht was er een flinke aardbeving in Griekenland en Turkije. Hierbij zijn twee doden en zo’n 120 gewonden gevallen. Vooral Kos is behoorlijk getroffen door dit natuurgeweld en dan komt zo’n aardbeving toch ineens best dichtbij. Vorig jaar gingen ruim 600.000 Nederlanders naar Griekenland op vakantie, waarvan 11% naar Kos. Je zou maar net op een vakantiebestemming zijn waar een aardbeving voorkomt. Weet jij dan wat je moet doen?

In Nederland hebben we in principe geen last van aardbevingen. Maar dat wil niet zeggen dat het in ons landje nooit voorkomt. Vaak merk je hier niet veel van, maar in 1992 was de zwaarste aardbeving in Nederland ooit. En die werd wel gevoeld: hij had namelijk een kracht van 5,8 op de schaal van Richter. Dat is best hoog als je bedenkt dat de aardbeving van afgelopen nacht 6,8 op de schaal van Richter was en voor behoorlijk wat schade heeft gezorgd. Café’s en hotels zijn beschadigd en toeristen moesten voor hun eigen veiligheid buiten overnachten.

Wat moet je doen bij een aardbeving?

Stel je voor dat je wakker wordt geschud terwijl je lekker ligt te slapen in je hotelkamer. Wat doe je dan? Ik heb wel eens gelezen dat de deurpost vaak stevig is en dat je hierin kunt gaan staan. Of dat je onder de tafel moet kruipen voor je eigen veiligheid. Maar wat is daar eigenlijk van waar?

Foto: PixabayFoto: Pixabay

Lees ook: Wat moet je eigenlijk doen als er een terroristische aanslag is?

In huis:

Volgens AardbevingRadar is het vooral belangrijk om zo ver mogelijk uit de buurt van grote meubels zoals kasten weg te blijven. Deze kunnen namelijk verschuiven en daar wil je niet onder liggen. Maar blijf ook uit de buurt van de ramen, want deze kunnen springen. Het is verstandig om naar een kleine ruimte te gaan, zoals het toilet of de badkamer, omdat deze vaak stevig gebouwd zijn. Als dat niet lukt, bescherm jezelf dan met bijvoorbeeld een deken tegen het eventueel rondvliegende glas. Ben je in de woonkamer of keuken, kruip dan onder de tafel. Je kunt beter niet in blinde paniek naar buiten rennen, want er is een kans dat er dakpannen van de huizen afvliegen.

In een hoog appartement of kantoor:

Als je hoog in een gebouw zit, kan een aardbeving behoorlijk eng klinken. Het kan namelijk gaan zwiepen en kraken. Maar de kans op instorting van zo’n gebouw, is heel klein. Deze zijn namelijk vaak gebouwd om de schokken van aardbevingen op te kunnen vangen. Wel kan het zwiepen van de gebouwen gevaarlijk zijn omdat meubels daardoor verplaatsen. Het beste is om daarom dekking te zoeken onder een tafel en om zo ver mogelijk van de ramen weg te blijven.

Op straat:

Maar mocht je net op dat moment buiten op straat lopen, dan is het verstandig om zo ver mogelijk uit de buurt van gebouwen te blijven. De kans is namelijk groot dat glas rond gaat vliegen of dat bijvoorbeeld reclameborden omvallen. Mocht er geen open ruimte in de buurt zijn, ga dan op zoek naar het dichtstbijzijnde gebouw dat er veilig uitziet en ga hier naar binnen. Het is ook verstandig om je hoofd te beschermen met bijvoorbeeld je jas of een tas om te voorkomen dat er iets op je hoofd valt.

In een auto:

Als je net op het moment van een aardbeving aan het rijden bent, kan het voelen alsof je een lekke band krijgt of de macht over het stuur verliest. Best eng dus. Maar juist daarom zo belangrijk om rustig te blijven en om te weten wat je moet doen. Om anderen te waarschuwen is het verstandig om je alarmlichten aan te zetten, en daarna zo rustig mogelijk richting de berm te rijden. Daar kun je het beste even blijven staan totdat de beving stopt. Ga dan op zoek naar een plek om je auto te parkeren en laat die daar achter. Het is niet verstandig om je auto midden op de weg te laten staan, omdat je hierdoor hulpdiensten hindert.

Mocht je ooit in zo’n situatie terecht komen, dan ben je in ieder geval voorbereid. En onthoud: blijf vooral rustig en doe geen gekke dingen. 😉