Unsplash

Bij deze bekende Nederlandse merken kun je met een gerust hart shoppen

Mensen die in ontberende omstandigheden kleding staan te naaien, die wij dan voor weinig geld in de winkel kopen… Iedereen met een gezond verstand doet dat natuurlijk liever niet, maar toch blijft het gebeuren. Minister Ploumen van Buitenlandse Handel:

Een veelgehoorde klacht van consumenten is dat ze wel duurzame kleding willen kopen, maar niet weten waar ze die kunnen krijgen.

Precies een jaar geleden deden zo’n zestig Nederlandse kledingwinkels een goede stap in de richting van kleding structureel verantwoord produceren. Vorig jaar tekenden 55 ondernemers een textielconvenant en inmiddels is dit aantal opgelopen tot 64 bedrijven, die ruim 35 procent van de textielomzet in Nederland vertegenwoordigen. Maar welke bedrijven zijn dat en wat is er zo fout aan fast fashion?

Wat houdt ‘foute kleding’, ook wel ‘fast fashion’ genoemd, precies in?

Fast fashion bekt lekker, maar het is zeker geen positieve term. Fast fashion houdt in dat de kleding snel in de winkel ligt. Hoge omloopsnelheden met veel wisselingen van betaalbare collecties in de winkel, zodat jij steeds meer kunt kopen zonder daar te veel geld aan uit te hoeven geven. Veel kledingmerken willen dus steeds sneller en goedkoper kunnen produceren. Eigenlijk is de mode-industrie daardoor één van de meest vervuilende en mensonvriendelijke bedrijfstakken. Een kwart van alle pesticiden in de landbouw wordt gebruikt bij het laten groeien van katoenplanten. Voor de productie zijn enorme hoeveelheden water nodig. Voor één t-shirt is al 2.700 liter water nodig, genoeg drinkwater zodat een persoon 900 dagen zou kunnen drinken.

En dat niet alleen: textiel is goed voor tien procent van de wereldwijde CO2–uitstoot. Bovendien werkt een zesde van de wereldbevolking in de kledingindustrie. Veel van die mensen wonen in een ontwikkelingsland en kunnen niet rondkomen van hun salaris. Maar gelukkig hebben kledingmerken door dat duurzaamheid niet alleen hip is, maar ook echt nodig en zit hier de voorgaande jaren wel verbetering in.

Afspraken

Toen er in 2013 1.100 textielarbeiders om het leven kwamen in een kledingfabriek in Bangladesh, vond minster Ploumen het hoog tijd voor een stap in de goede richting. Daarom is er nu de lijst met zestig eerlijke kledingmerken – of kledingmerken die er alles aan doen om duurzamer te worden. Dit beloven de bedrijven op de lijst in de komende drie tot vijf jaar te verbeteren:

  1. Geen discriminatie op de werkvloer
  2. Geen kinderarbeid
  3. Geen gedwongen arbeid
  4. Een leefbaar loon vanaf het jaar 2020
  5. Een veilige en gezonde werkplek
  6. Vrijheid van vakvereniging
  7. Duurzaam grondstofgebruik (recycling)
  8. Minimale watervervuiling, beperkt gebruik van chemicaliën, water en energie
  9. Tegengaan van dierenleed

Foto: Reactiongif.comFoto: Reactiongif.com

Welke merken staan er op de lijst?

Merken zoals G-Star, Sissy Boy, Vanilia, WE Fashion en de Bijenkorf staan bijvoorbeeld op de lijst. Maar ook C&A, Coolcat, HEMA en Wehkamp hebben een plekje, samen verdienen de bedrijven 35 procent van de omzet in de Nederlandse mode-en kledingmarkt. Wil je ook bewust shoppen? Check de hele lijst hier.

Hoe herken je foute of eerlijke kleding?

“Een t-shirt van vijf euro is zo goedkoop, dat het heel moeilijk is om van dat geld een fatsoenlijk loon te betalen”, zegt Tara Scally van de Schone Kleren Campagne tegen de Volkskrant. Eerlijke producten zijn vaak wat duurder. Bovendien moet je onthouden dat ‘Made in Bangladesh of India’ niet meer per se wat zegt. “Het kan inmiddels best dat er een goede fabriek staat. Of dat wij daaraan proberen te werken”, zegt Scally.


Dit artikel werd al 30 keer gedeeld.