Unsplash

Waarom voel je vlinders in je buik als je verliefd bent?

Alle liedjes op de radio gaan opeens over jou. Je hebt vlinders in je buik. Kunt niet eten. Kunt niet slapen. Je kunt maar aan een ding denken. Fuck, je bent verliefd! Maar hoe kan dat rare gevoel in je buik ontstaan door iets dat je alleen maar voelt? Waarom voelt verliefd zijn aan de ene kant zo goed en is het aan de andere kant misselijkmakend? Kort gezegd: wat gebeurt er in hemelsnaam allemaal in je lichaam als je verliefd bent?

Lees ook: Waarom vrouwen ‘crazy’ worden tijdens het daten

Drugs

Als je verliefd bent lijken jouw hersenen erg op die van mensen die net drugs hebben ingenomen, omdat je dopamine aanmaakt. Zelfs als je alleen al met je verliefde kop naar een foto kijkt van ‘de liefde van je leven’, maakt je lichaam dat hormoon aan. Laat staan als jij je crush in levende lijve hebt gezien, geroken of aangeraakt. Je hersenen laten dan een sterke activatie zien van het beloningscentrum in je hersenen.

Verliefdheid is eigenlijk een beetje alsof je cocaïne hebt gesnoven: ook het gebruik daarvan heeft een dopaminepiek tot gevolg. Je raakt erg gefocust op de persoon die je dat gevoel geeft, omdat bij het zien van deze persoon een nieuwe stoot dopamine wordt aangemaakt. Je kunt dat onhoudbare verlangen om hem/haar nog een keer te zien dus een beetje vergelijken met de zoektocht van een verslaafde naar drugs.

Geen hap door je keel

Je brein heeft het er maar druk mee als je verliefd bent, want naast dopamine maakt het ook noradrenaline aan. Dat stofje laat het hart sneller kloppen en geeft je extra energie. Dat je niet goed kunt slapen en geen hap door je keel krijgt, komt ook door deze stof. Het onderdrukt namelijk het hongergevoel en slaapbehoefte. Noradrenaline geeft jouw verliefde lichaam energie. Super handig vanuit evolutionair oogpunt, want dan heb jij dus ondanks de korte nachten genoeg puf om hem/haar te verleiden. 😉

Foto: PexelsFoto: Pexels

Ik hoor het je denken: ‘Maar uhh, al die gevoelens zorgen er af en toe juist voor dat ik clumsy en niet cool overkom’. Dat komt omdat noradrenaline ook zorgt voor knikkende knieën, zweetdruppels op je voorhoofd, klotsende oksels en een hoofd zo rood als een tomaat.

Alhoewel we zo’n ontmoeting gênant vinden, blijven we gefixeerd op een nieuwe ontmoeting met de persoon in kwestie. Dat gevoel wordt nog eens versterkt door een verlaagde aanmaak van serotonine in de hersenen. Serotonine is één van de meest belangrijkste neurotransmitters in het lichaam. Ze zorgen ervoor dat we ons goed voelen. In de hersenen zorgt het voor het in balans brengen van onze gemoedstoestand, ons sociale gedrag, ons libido, slaappatroon, geheugen en ons leervermogen. De hoeveelheid serotonine is bij verliefde mensen even laag als bij mensen met een dwangneurose. Dat verklaart waarom smoorverliefde mensen zo vasthoudend kunnen zijn.

Lees ook: Zijn ‘officiële’ relaties niet meer van deze tijd?

Foto: UnsplashFoto: Unsplash

Maar waar komen die vlinders in je buik vandaan?

Ons maag-darmkanaal wordt door neurobiologen ook wel eens ‘het tweede brein’ genoemd. Er zitten namelijk ontzettend veel zenuwcellen. Onze hersenen en ‘het tweede brein’ communiceren veel met elkaar. Dat is ook de reden dat emoties zo sterk zijn verbonden met onze spijsvertering (denk aan: moeten poepen als je zenuwachtig bent).

Vanuit je hersenen komt dus een shitload aan hormonen in je bloedbaan, waaronder adrenaline. Dat hormoon heeft invloed op de maag. Adrenaline maakt ons klaar om te vechten of te vluchten. Bij stress hebben we de maag minder nodig, maar andere dingen des te meer: je spieren staan op scherp en je hart gaat sneller kloppen.

Normaal stroomt er veel bloed naar je buik, maar als je gestrest (in dit geval dus verliefd) bent, wordt het veiligheidsmechanisme in gang gezet. De drie slagaderen naar de buikorganen worden dichtgeknepen en zo wordt het bloed naar je spieren en hart geleid. Vervolgens raken je hersenen in de war: er gebeurt iets daar beneden wat niet klopt. Het zenuwstelsel stuurt een signaal naar boven, waar het wordt vertaald als een soort bibberig misselijkmakend gevoel: de vlinders.

Als je verliefd bent, ben je dus eigenlijk high on hormonen. En die vlinders zitten niet in je buik, maar in je hoofd. 😉


Dit artikel werd al 27 keer gedeeld.