Getty Images/NurPhoto/Jaap Arriens

Waarom het goed is dat Jesse Klaver ‘nee’ zei tegen de formatie

Jesse Klaver, wat maak je ons nou?” Iedereen is boos op de partijleider van GroenLinks, na het mislukken van de onderhandelingen voor de formatie. Zijn achterban, de Tweede Kamer en natuurlijk ook Rutte (VVD), Buma (CDA) en Pechtold (D66). Het zou om een “volstrekt onmogelijk in te willigen eis” gaan, volgens Buma. “Onbegrijpelijk”, noemde Rutte het. In het Tweede Kamer-debat over het mislukken van de formatie dinsdagmiddag heeft Klaver zich dan ook fel moeten verdedigen. Als je niet beter zou weten, zou je denken dat dit toch een gemiste kans is voor Jesse Klaver. Toch valt er ook iets te zeggen voor de acties van Jesse. Hij is namelijk de enige die zijn idealen wel serieus neemt. Die niet zijn beloftes opgeeft, om maar een plekje bij de ‘grote’ mannen te scoren.

We willen graag regeren, maar niet tegen elke prijs.

Alhoewel iedereen woest is over het feit dat de onderhandelingen zijn stuk gelopen op migratie, weten we niet wat er bij de onderhandelingen precies is gebeurd. Als er op andere onderwerpen al op een gammele compromis is gekomen, is vluchtelingen misschien wel het onderwerp dat de coalitie de das om heeft gedaan. Gek is het trouwens ook niet. GroenLinks was het afgelopen jaar vaak fel tegen de vluchelingendeal met Turkije. Het land is namelijk niet veilig voor vluchtelingen. Ze leven er in toestanden (seksueel misbruik, geen ruimte, daardoor last van depressies) die jij je niet eens kunt voorstellen. Jesse Klaver zei nee tegen nog meer van dat soort situaties. En dan ook nog eens in Noord-Afrikaanse landen die nog veel chaotischer en onveiliger zijn.

In de praktijk hielden de papieren beloften over het lot van de vluchtelingen daar niet stand. Daarom wilde Klaver half mei niet tekenen. Vorige week kwam Jesse Klaver toch weer praten “als de andere drie partijen bereid waren te bewegen”. Dat deden ze niet. Dus was het echt alleen onwil van Jesse? Om de volgende redenen is het misschien beter dat Klaver níét gaat regeren.

Verschil partijen

Het verschil tussen de partijen is immens groot. Wie GroenLinks denkt, denkt ‘klimaat’. Bij de VVD en CDA hebben ze ‘de opwarming van de aarde’ amper genoemd in hun verkiezingsprogramma’s. Daarnaast schoten de “pleur op” en “doe normaal”-uitspraken van Rutte in het verkeerde keelgat bij Klaver: “De volgende premier moet als eerst tegen alle Nederlanders zeggen: je hoort erbij, dit is jouw land.” Ook staan de partijen lijnrecht tegenover elkaar op het gebied van inkomensongelijkheid, voltooid leven, wiet en natuurlijk… vluchtelingen.

Als het verschil tussen de partijen onoverbrugbaar wordt, levert dat alleen maar compromissen op die ons land niet goed gaan doen. Zo worden wetten zo erg tegengewerkt dat er altijd een mindere versie van de wet wordt aangenomen. Een die veel minder goed werkt, omdat er daardoor gaten in vallen.

Lees ook: Zijn alle onderhandelingen voor een nieuwe kabinetsformatie nu voor niets geweest?

Als oppositie regeer je ook mee

Vergeet niet dat GroenLinks de op vier na grootste partij is en daardoor veel macht kan uitoefenen in de oppositie. Zeker als er straks een minderheidscoalitie is. Én vooral als de partij gaat samenwerken met de PvdA (wat tactisch en qua programma logisch is), zorgt dat voor een ‘blok’ van 23 zetels. Dat blok is daardoor groter dan de PVV, CDA en D66. De oppositie kan veel druk uitoefenen. Anders waren ze echt wel thuis gebleven.

Lees ook: Oude mannen domineren in de politiek: wanneer komt hier verandering in?

Partijen in de regering worden (meestal) gestraft

Als je in je achterhoofd houdt dat de partijen niet in de Kamer zitten voor Jan Lul, bedenk dan ook dat partijen die in de regering zitten vaak worden gestraft bij de volgende verkiezingen als het niet goed gaat in het land. Als GroenLinks stemmen verliest doordat ze in de regering hebben gezeten, komt er helemaal niets meer terecht van het klimaat, of andere zaken die de partij belangrijk vindt. Rutte zal misschien een beetje vergroenen, maar een werkelijke omslag naar focus op het klimaat zal er niet komen bij een formatie van de VVD, D66, CDA en GroenLinks. Jesse Klaver is eigenlijk de enige politicus die zijn rug recht houdt, beloftes wil nakomen en daarvoor keihard wordt afgemaakt.

Jesse Klaver heeft een 7-jaren plan, schreef Dick Pels voor Joop. “Kortetermijndenken past niet bij GroenLinks. Het Grote Verhaal is nog lang niet af. En Jesse zelf ook niet.”