Unsplash

5 redenen waarom je juist in de zomer moet solliciteren

De zomer staat misschien niet bekend als de beste periode om te solliciteren. Veel mensen zijn op vakantie en het aantal vacatures daalt. Toch valt er best iets voor te zeggen om juist nu op vacatures te reageren. Natuurlijk is de zomer een periode om bij te komen na een jaar van studeren, maar voor velen is het juist een periode om aan hun toekomst te denken. Zo blijken veel tijdelijke banen in de zomer een goede opstap naar een vaste functie en zitten veel concurrenten ergens in een tropisch oord.

Lees ook: Een bijbaan levert meer op dan alleen geld: zo kom je aan de bak

Minder concurrentie, meer kans

Nu veel van jouw concurrenten op vakantie zijn, hebben werkgevers minder te kiezen. Zo zijn jouw kansen groter om op gesprek te komen om die leuke baan in de wacht te slepen. Misschien dacht je dat bedrijven ook een zomerstop hebben, maar niets is minder waar! Ook in de zomer moet gewoon gewerkt worden. Oké, er zijn misschien iets minder vacatures dan in de rest van het jaar, maar het enorme dal van vroeger bestaat gelukkig niet meer: werknemers worden het hele jaar door gezocht.

Beginnen met een tijdelijke baan

Moet je deze zomer verplicht solliciteren? Dan kun je natuurlijk ook beginnen met een tijdelijke baan. Misschien lijkt dit je niet ideaal, maar tijdelijke functies zijn vaak toch een goede opstap naar een vaste baan. De werkgever kent je dan al, heeft je harde werk gezien en neemt liever iemand in dienst die hij/zij vertrouwt. Je hebt dus zeker een stap voor op andere sollicitanten als er een vacature vrij komt.

Werkgevers zoeken nu al voor na de zomer

Tijdens de zomerperiode blijven veel taken liggen binnen de meeste bedrijven. Na het hoogseizoen zijn er daarom weer mensen nodig om dit achterstallige werk in te halen. Ook is de zomer een periode waarin veel mensen van baan of functie wisselen. Daarom zijn veel bedrijven tijdens de zomer al op zoek naar nieuw personeel dat in september of oktober kan starten.

Horeca in het hoogseizoen

Sommige sectoren hebben vooral in het hoogseizoen veel mensen nodig. Zo zijn er in de zomer natuurlijk veel vacatures in de horeca. Maar ook administratief medewerkers, magazijnmedewerker en promotiemedewerkers zijn de veelgevraagde functies tijdens de zomer maanden. Net als voor tijdelijke functies geldt: eenmaal binnen is de kans veel groter dat je binnen een bedrijf een vaste functie krijgt aangeboden voor naast je studie. Of dat je sneller wordt teruggevraagd op het moment dat er behoefte is aan nieuwe mensen. Een goede opstap dus, zo’n zomerbaan.

Als het dan toch niet lukt…

Kun je toch echt geen leuke baan vinden? Wacht dan tot na de vakantie en gebruik de vakantieperiode om je cv bij te werken en goede brieven te schrijven. Of pak het eens anders aan en maak een video! Want ook die doen het op dit moment goed als je een baan zoekt. Houdt social media en vacaturebanken ondertussen goed in de gaten. En geef de hoop natuurlijk niet op, succes!


Dit artikel werd al 25 keer gedeeld.