Agnès Nederhof

Waarom iedereen ooit in z’n leven alleen op reis zou moeten gaan

Misschien droom jij er al een tijdje van om alleen op reis te gaan. Of wil je graag op vakantie maar heeft niemand tijd, geld of zin om mee te gaan. Ga gewoon alleen! Je gaat toch niet thuis zitten terwijl je eigenlijk weg wilt en kunt? Daarnaast leer je ontzettend veel van alleen reizen en kom je als een ander mens terug.

Mijn vorige artikel over dingen alleen doen ging over in je eentje vliegen, bijvoorbeeld als je vrienden of familie al op bestemming zijn. Maar een stapje verder is alleen op vakantie gaan. Twee jaar geleden ging ik voor het eerst drie weken in m’n eentje naar Bali. Doodsbang was ik. Maar het voelde wel goed. Zo goed dat ik begin dit jaar weer drie weken alleen weg ging, naar Thailand dit keer. Ik zal je proberen uit te leggen waarom om je er hopelijk mee te inspireren.

Lees ook: Een (half) jaar op reis? Zo pak je dat money-wise aan

Reizen & leren

Alleen reizen is een ervaring die je nooit zult vergeten. Je gaat naar een vreemd land, zonder de mensen die je gewend bent om je heen te hebben en bent daardoor helemaal op jezelf aangewezen. Dit klinkt eng -en dat is het natuurlijk ook wel – maar is zo gaaf! Je zult alles zelf moeten doen en dat zorgt ervoor dat je enorm groeit. Je bent namelijk sterker dan je denkt, en kunt echt alles aan. Want je weet het: buiten je comfortzone is where the magic happens.

Ook zorgt in je uppie reizen ervoor dat je echt loskomt van thuis en meer in het nu leeft. Als je samen met een vriend(in) reist praten jullie toch nog veel over dingen van thuis, en dat houdt je thuis. Ook praten jullie Nederlands met elkaar, waardoor anderen jullie minder snel zullen aanspreken. Tijdens een solo-reis praat je zowat alleen maar Engels, waardoor je er op een gegeven moment achter komt dat je zelfs in het Engels denkt.

Je bent nooit alleen

Het ene moment zul je je misschien wat eenzaam voelen, het volgende moment verlang je naar meer me-time. En het mooie hieraan is: it’s all up to you! Jij kunt doen waar jij zin in hebt. Zin om te zwemmen? Dan ga je lekker zwemmen. Meer zin in cultuur? Cultuur it is. Maar je zult erachter komen dat je eigenlijk nooit alleen bent. Tijdens mijn solo-reizen kwam ik op de een of andere manier altijd in contact met mensen, en ik ben niet echt de meest extraverte persoon die je tegen zult komen. Of het nou in een hostel was, waar je sowieso veel mensen ontmoet, of gewoon op straat: overal had ik aanspraak.

Ook zul je merken dat je met de mensen die je onderweg ontmoet sneller de diepte in gaat. Je brengt ineens veel tijd met elkaar door (bijvoorbeeld tijdens een acht uur durende busrit) waardoor je niet alleen maar over koetjes en kalfjes kunt blijven praten. Je vertelt sneller meer over jezelf dan je normaal zou doen, en dat leidt tot super interessante gesprekken en inzichten.

Een paar tips:

  • Check mijn tips voor een fijne vlucht eerst even.
  • Boek van tevoren alvast de eerste overnachting + het vervoer vanaf het vliegveld ernaartoe. Als je aankomt ben je waarschijnlijk moe van de vlucht, je komt in een ander klimaat en cultuur terecht en kunt niet gedachteloos achter je vriend(in) aanlopen. Het is heel fijn als je eerste verblijfplaats in ieder geval is geregeld, dan kun je vanuit daar verder kijken.
  • Verblijf in hostels. Naast dat het goedkoop is, worden je roomies waarschijnlijk je nieuwe beste vrienden. Ook worden er vaak activiteiten georganiseerd waardoor je snel nieuwe mensen ontmoet.
  • Boek een tour! Een dag(deel) met een groep activiteiten ondernemen schept een band en de kans is groot dat jullie die avond samen in de kroeg staan.
  • Dat je alleen op vakantie bent hoeft niet te betekenen dat je de hele reis alleen blijft. Veel reizigers hebben dezelfde plekken op hun lijstje staan, dus waarom zou je daar niet samen naar toe reizen? In Bali heb ik een van m’n beste vriendinnen leren kennen, samen hebben we een tijdje verder gereisd.

En dus ook al een jaar vriendinnen met deze babe #Bali #tbt

A post shared by Agnès Nederhof (@agnesned) on

  • Het is best gek dat je alles wat je meemaakt niet met iemand kan ‘nabespreken’. Houd dus vooral een dagboek/blog/whatever bij, zodat je al je ervaringen en herinneringen niet snel vergeet.
  • Vraag mensen foto’s van je te maken! Ja dit is ongemakkelijk en dat zal het ook wel blijven, maar anders heb je niks. Foto’s helpen je de ervaringen te onthouden en later met anderen te delen.
  • Houd familie en vrienden op de hoogte. Het is logisch dat ze het best spannend vinden dat je alleen weggaat, dus houd daar rekening mee. Probeer er wel een balans in te houden, want te veel contact houdt je in Nederland en dat is nou juist wat we níet willen.
  • Vertel niet zomaar aan iedereen dat je alleen reist. Je weet nooit waar ze op uit zijn. Als vrouw kun je er ook voor kiezen een goedkope ‘trouwring’ om te doen, om vervelende mannen op afstand te houden. Veiligheid voor alles. 😉

Dit artikel werd al 152 keer gedeeld.