Pexels

Waarom iedereen – ja, ook vrouwen – vandaag een orgasme moet krijgen

Het is 21 december. Dat betekent dat het vandaag Wereld Orgasme-dag is. Een mooie gelegenheid om ‘real’ te worden over orgasmes. Er zitten namelijk ontiegelijk veel voordelen aan het hebben van een orgasme (daarover later meer), maar sommige vrouwen hebben ze nooit. Ja, dat lees je goed. Nooit. De cijfers die hierover bekend zijn, zijn erg uiteenlopend, maar naar schatting gaat het hier om tien tot dertig procent van alle vrouwen… Flink kut is dat voor hen, inderdaad. Tijd om dat te veranderen.

First things first: vrouwen, denk verdomme eens aan jezelf. Misschien is het een goed idee om een poster met de quote ‘You think your dick is a gift, I promise it’s not’ boven je bed te hangen. Je zou namelijk denken dat mannen onderhand wel doorhebben dat vrouwen vaak gewoon heel veel moeite hebben om alleen door stimulatie van een piemel in de vagina te komen. Wat zeg ik, voor de meesten is dat gewoon onmogelijk. Maar als we enthousiast doorgaan met faken, snap ik wel waarom mannen nog steeds denken dat hun geslachtsdeel een geschenk van God is. Kom voor jezelf op. Want klaarkomen heeft héél veel positieve effecten.  Ik heb het nu over seks met mannen en vrouwen, maar dit is op elke situatie (man en man, vrouw en vrouw) toepasselijk.

Positieve effecten van orgasmes

“Het grootste positieve effect is genot”, zegt seksuoloog GGZ Ingeest Renske tegen NU.nl. “Daarbij werkt het verbindend en ontspannend.” Volgens haar verbetert de hartslagvariabiliteit bij vrouwen na een orgasme. Deze heeft invloed op je gezondheid en lichamelijke conditie. “Ook stroomt er meer bloed naar alle gebieden van het brein en dit betekent meer zuurstof en mineralen, stoffen die de hersenen voeden.”

Een orgasme is dus een pepmiddel.

Orgasmes zijn niet alleen maar goed voor vrouwen, trouwens. “Mannen hebben minder kans op prostaatkanker bij veel orgasmes”, zegt seksuoloog Eveline Stallaart. “Daarbij komen bij mannen én vrouwen de hormonen dopamine en oxytocine vrij, die een beschermend effect hebben tegen kanker en hartziekten.” Maar dat niet alleen: een orgasme hebben helpt tegen stress en werkt als pijnstiller bij migraine en hoofdpijn.

Moet je wel eerst een orgasme hebben

Geef hem daarom aanwijzingen. Práát. Hij kan niet raden wat er in je hoofd omgaat. Het klinkt misschien als saaie seks: praten over wat je wel of niet lekker vindt. Maar geloof me, dat is alsnog een stuk gepassioneerder dan erbij liggen als een lappenpop, omdat het je bijvoorbeeld eigenlijk pijn doet. Praat er desnoods na de seks over. Als het goed is weet je na een tijdje precies wat de ander lekker vindt, dat geldt natuurlijk both ways.

Lees ook: Ook in Nederland moet seksuele voorlichting beter, en wel hierom

Denk daarnaast niet: maar zal hij dat wel lekker vinden? Af en toe mag je egoïstisch zijn. Stallaart is het daar mee eens. “Je moet er echt met je hoofd bij zijn”, zegt ze. “Ook moet er geconcentreerd worden op het eigen gevoel. Veel mensen zijn bezig met de vraag: vindt mijn partner het fijn als ik dit doe?” Dat is schattig, maar je partner heeft toch ook gewoon een bek om open trekken? Seksuoloog Stallaart:

Je moet denken: vind ik dit lekker?

En ten slotte: roep je vriend op het matje als hij te veel aan zichzelf denkt.

Second things second

Mannen, jullie hebben niet alleen een lul. Maar ook handen. En een tong. Ik denk altijd zo: het geheim van een goede relatie (of eigenlijk bedoel ik dan seksleven) is de clitoris. Nu is natuurlijk geen enkele vrouw hetzelfde, maar vaak is het toch echt het geval dat er stimulatie van de clitoris nodig is, om ervoor te zorgen dat de piemel niet als een cactus aanvoelt.

Foreplay is niet overrated.

Veel mensen denken dat de vagina er klaar voor is zodra die nat begint te worden, maar dat is niet waar. Dat begint namelijk al in een vroeg stadium van seksuele opwinding en hoeft dus nog helemaal niet te betekenen dat de vagina aan penetratie toe is.

Lees ook: Juul is aseksueel: ‘Ik ga geen seks hebben, daar word ik ongelukkig van’

Seks is natuurlijk niet alleen maar de piemel in de vagina. De belangrijkste boodschap is daarom misschien wel dat niet alles om het orgasme moet draaien. Als je er teveel op gaat focussen, zal het misschien niets eens lukken om klaar te komen. Geniet net zoveel van de rest van seks, als van het orgasme. Dan zal het hopelijk vanzelf komen.


Dit artikel werd al 38 keer gedeeld.